Najveća Sfinga u Europi je u Zadru

0
3026

Iako je najpoznatija i najznačajnija Sfinga  nalazi u Gizi Egipat, istina je ipak da mnoge Sfinge razasute su širom svijeta. Jedna od njih nalazi se u Hrvatskoj, a tu je i fascinantna priča iza nje.

ZADAR lijepi hrvatski primorski grad je postao središte turizma u posljednjih nekoliko godina, kao i činjenica da je najveća Sfinga u Europi u Zadru, što čini ovaj grad još više privlačan za turiste koji dolaze u Zadar.

Ispada da se najveća Sfinga u Europi nalazi  u današnjoj Hrvatskoj, u Zadru.

Iako postoje brojni spomenici i stare strukture koje se nalaze u Dalmaciji,  Hrvatska je sigurno zanimljiva zbog Sfinge.

U svakom slučaju, priča o ‘hrvatskoj’ Sfingi je fascinantna, u najmanju ruku.

Prije nego li uočite zagonetni spomenik, primijetit ćete bezbroj vila koje su podignute u razdoblju Belle Epoque, s nevjerojatnim arhitektonskim projektima i prekrasnim vrtovima.

Kako se ispostavlja, Smirić je bio jedan od najistaknutijih građana 19. stoljeća grada Zadra.  Smirić je studirao u inozemstvu u Veneciji, gdje je upoznao svoju ženu, Attiliu Spineda de Cataneis. Zaljubili su se, oženio je Attiliu, preselili su se u Dalmaciji, gdje su imali petero djece.

Prema onome što smo bili u mogućnosti istražit, i njegova supruga i Smirić su fascinirani okultnim i jedan je od glavnih razloga zašto je njihov vrt bio  ukrašen izuzetno zanimljivim elementima, koje nismo vidjeli u bilo kojoj drugoj vili.

Sfingu u Zadru imat će svoj 100. rođendan vrlo brzo.

Kako se ispostavlja veličanstvenu Sfingu u Zadru naloženo je  da bude izgrađen u 1918, nakon  što je Smirićeva supruga umrla. Sfinga je sagrađen kao spomen Smirića na svoju ženu, a vrlo je slična pronađenoj u Egiptu, razlika je u nekoliko detalja.

Sfinga je izrađena od betona i ima ljudske ruke umjesto šapa.

Misteriozna Sfinga u Zadru ima hijeroglifski natpis koji do sada nitko nije bio u stanju dešifrirati.

Gordana Šarić

HOP