NEKADAŠNJI ČELNIK SAO KRAJINE M. LINTA DIJELI LEKCIJE GENERALU GLASNOVIĆU

0
5436

Miodrag Linta nekada pobunjeni Srbin u Sao Krajini, danas voditelj srpske dijaspore i jedan od idejnih vođa Biroa Krajine, izbjegličke vlade Sao Krajine živi u Srbiji, zemlji koja je fašistu, talijanskog slugu u drugom svjetskom ratu, koljača Dražu Mihailovića proglasila antifašistom, i dijeli lekcije generalu Glasnoviću u svezi ustaštva. Tekst prenosimo u cijelosti;

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da tzv. misa za 35 ubijenih ustaških generala i pukovnika NDH koja je održana u bazlici Presvetog srca Isusova u Zagrebu predstavlja još jedan u nizu dokaza da je u Hrvatskoj na delu “otvorena obnova ustaštva”.

Linta poziva hrvatsku vlast, HDZ i vrh Katoličke crkve da najoštrije osude veličanje ustaških zločinaca, kao i prisustvo člana HDZ-a i sveštenika na pomenutoj misi, navodi se u saopštenju.

On klaže da je na misi bilo prisutno nekoliko sveštenika, poslanik u Hrvatskom saboru i član HDZ-a Željko Glasnović, režiser sramotnog revizionističkog filma Jakov Sedlar i preko 100 posetilaca.

“Sveštenik Dragan Majić je, između ostalog, rekao da su ubijeni ustaški generali i pukovnici, ne osvedočeni zločinci, već velikani, mučenici i nevine žrtve koji su se tobože borili protiv velikosrpske hegemonije i dominacije; da treba slaviti 10. april, dan osnivanja zločinačke NDH i da je nad Hrvatima poslije Drugog svjetskog rata počinjen genocid”, navodi Linta.

Linta smatra da vlast u Hrvatskoj blagonaklono gleda na obnovu fašizma u Hrvatskoj i samo povremeno njeni predstavnici, uključujući i hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, izdaju saopštenje ili daju izjavu za medije da se tobože ograđuju od govora mržnje, vređanja na nacionalnoj i verskoj osnovi i netrpeljivosti.

“U Hrvatskoj nema društvenog koncensusa da je ustaštvo zločinačka ideologija i da je potrebno započeti konkretnu protiv svih pojedinaca, grupa i organizacija koje promovišu ustašku ideologiju i time šire govor mržnje i pozivaju na istrebljenje preostalih Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj”, navodi Linta.

On smatra da bi stvarna borba protiv fašizma značila da se zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predvide visoke novčane i zatvorske kazne, kao i da se zakon dosledno sporovodi u praksi od strane hrvatske policije i pravosuđa.

Linta navodi, kao primer, da je sud u Austriji osudio vodećeg neonacistu i dvojicu njegovih saučesnika za veličanje nacizma na jednom veb sajtu na zatvorske kazne u trajanju do devet godina.

Takođe, uklanjanje ustaških sadržaja iz hrvatskog obrazovnog programa, ukidanje ustaških penzija i pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom ustaškim zločincima u Blajburgu bi, takođe, predstavljale konkretne mere u borbi protiv fašizma u Hrvatskoj, predlaže Linta.

Danas je dan sjećanja na pogubljene visoke hrvatske časnike i generale. Od 34 pogubljene vojne osobe bilo je 18 generala. Pogubljeni su nakon mučenja 24.9.1945.g. u Beogradu. Još tri časnika su ubijeni u pritvoru. Smaknut je skoro cjelokupni vojni vrh hrvatske države. Misa zadušnica održati će se u Bazilici srca Isusova u 17 sati.-napisao je na svome profilu svezi toga događaja Glasnović