NAKON FIJASKA U AUSTRIJI, FRLJIĆ U LUSTRIRANOJ POLJSKOJ ZARADIO KAZNENE PRIJAVE ZBOG ISTE PREDSTAVE

0
6839

Nakon što su Austrijanci jednoglasno i do temelja pokopali Frljićevu nakaradnu predstavu u kojoj vrijeđa nacionalne i vjerske osjećaje građana, u Poljskoj je zbog iste predstave (Naše nasilje i vaše nasilje) podignuta kaznena prijava protiv Olivera Frljića. Gradska vijećnica Grażyna Szabelska rekla je da se nakon gledanja te predstave osjetila uvrijeđena kao vjernica, Poljakinja i Europljanka te da je Frljić u svojoj predstavi režirao scene koje svojim sadržajem potpadaju pod kazneno djelo.

Tako u toj predstavi gola žena s hidžabom na glavi u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi poljsku zastavu. U sceni nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnih posuda) i siluje tu muslimanku. Sve to, navode i ostali gradski vijećnici iz Poljske, predstavlja kršenje krivičnog zakonika koji to jasno definira u točki 137. (vrijeđanje nacionalnih simbola), kao i točki 196. (povreda vjerskih osjećaja). Za navedena djela predviđene su novčane kazne, kao i kazna zatvora.

Kaznenu prijavu sličnog sadržaja protiv Olivera Frljića podnijela je i PiS-ova parlamentarna zastupnica Anna Sobecka koja traži i ispriku Poljskog nacionalnog teatra u Bydgoszczu koji stoji iza toga festivala. Sporna predstava je inače rađena u koprodukciji nekoliko kazališnih kuća, među kojima je i  Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, a dramaturgiju predstave potpisuje sadašnji intendant riječkog HNK-a Marin Blažević. Hrvatska premijera ove sramote i kažnjivog djela (a ne predstave) bi trebala biti održana u Rijeci 26. studenog ove godine.

Po svemu sudeći je Frljić krenuo u antifašističku borbu diljem Europe, no nitko u Europi to ne smatra “antifašizmom” nego kretenizmom i terorom njegovim glupim i nasilnim lakrdijama. Najdalje je otišla Poljska u kojoj takvi izgredi i nasilje na kazališnim daskama zaslužuju samo kaznenu prijavu i osudu. Ni malo ne čudi zašto je Hrvatska postala leglo takvih kaznenih djela i još uvijek trpi nasilje likova poput Olivera Frljića, jer kod nas nije provedena lustracija od komunizma i njegovih ostataka, a u Poljskoj jest. U civiliziranoj i lustriranoj Europi se to naziva kaznenim djelom i kretenizmom, kod nas “antifašističkom borbom” i “umjetničkom slobodom”.

Još jednom se pokazuje kako kultura u nas više nikakve veze s kulturom nema te da je umjetničko djelovanje dozvoljeno i financirano od države samo ukoliko se radi o antifašističkoj i neokomunističkoj propagandi. Kultura u Hrvatskoj je postala perjanica neokomunista i njihovo propagandno sredstvo.

AUSTRIJSKE NOVINE POKOPALE FRLJIĆA ZBOG AMATERIZMA I HUŠKANJA NA NASILJE