NAKON UVJETNE KAZNE HORVATINČIĆA ZBOG POMORSKE NESREĆE, SUTKINJA KUPILA STAN U ŠIBENIKU

0
37063

Prvi objavljujemo novu informaciju

Prvo ubojstvo Horvatinčić je počinio za volanom automobila krajem osamdesetih kada je pregazio pješakinju Mandu Vučković, za što je isto dobio uvjetnu kaznu i to od šest mjeseci. Devet godina kasnije prebrzo je vozio i izazvao nesreću u kojoj je poginula Nada Petrović. Dvadeset godina kasnije opet je izazvao prometnu nesreću, srećom obitelj u drugom automobilu prošla je samo s lakšim ozljedama.-pisao je Index . Osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godine i osam mjeseci za slučaj ubojstva talijanskog bračnog para na šibenskom općinskom sudu zbog izazivanja pomorske nesreće. Presuda je bila sama po sebi šokantna. Brzina kojom je udario u plovilo je bila znatno veća od dozvoljene, a što se vidi i kroz štetu plovila talijanskog para . Sama jedrilica napravljena je tako da izdržava jake udare i po tome je specifična u gradnji. Da bi nastala tako velika šteta brzina drugog plovila mora biti strašno velika, VEĆA OD PROCJENE VJEŠTAKA. I tu pada prva sumnja u sumnjivu presudu.

Ante Zaninović, vještak Brodarskog instituta, istaknuo je kako su se oba plovila, i gliser “Santa Marina” kojim je upravljao Horvatinčić, kao i jedrilica talijanskog bračnog para, mogli uočiti na vrijeme za reakciju te da su praktički jednako odgovorni za nesreću. Do nje je, obrazložio je Zaninović u svom kontrolnom vještvu, došlo jer je talijanska jedrilica prekasno skrenula u desno i presjekla pravac plovidbe Horvantičićevu gliseru.

U protivnom, ustrajao je vještak, ne bi došlo do sudara već bi se plovila mimoišla bočno s desne strane na razdaljini od šest metara. Pomorsko nadvještačenje, inače, zatraženo je zbog iskaza dosadašnjih vještaka koja se nisu podudarala. Dva su se vještaka pouzdavala u radarske snimke iz kojih je, zaključili su, bilo vidljivo da je gliser vozio nepromijenjenom brzinom od 26 čvorova i prije i nakon sudara s jedrilicom, te da je Horvatinčić imao četiri minute za manevar izbjegavanja jedrilice. Vještvo obrane optuženika, međutim, krivnju za tragediju prebacilo je na talijansku jedrilicu koja je u neočekivanom manevru presjekla kurs glisera.

Ipak još zanimljiviji detalj oko samog slučaja dala je sama sutkinja Maja Šupe. Prema našim izvorima sa Općinskog suda, sutkinja je baš u vrijeme presude kupila stan, pedesetak kvadrata u blizini suda. Stan nije u elitnom kvartu, a niti neke značajne kvadrature kako doznajemo, ali stoji činjenica da je kupljen na kraju sudovanja. Šupe je jedno vrijeme bila podstanar, nakon gubitka prijašnjeg stana nakon krivih financijskih procjenama, te zbog privatnih problema. Odvjetnici Horvatinčića u ovom slučaju su dobili navodno nešto preko 100 000 kuna i nisu previše oduševljeni cifrom…

HOP