PRUŽANJEM RUKE ČETNIKU MILOŠEVIĆU, KLEMM IZDAJE 15.970 ŽRTAVA DOMOVINSKOG RATA

0
5404
Vukovar 1991.

KLEMM I MILOŠEVIĆ ZASTUPAJU TEZU O “GRAĐANSKOM RATU” UMJESTO ISTINE O VELIKOSRPSKOJ AGRESIJI

Ono što je započeo Ivo Josipović, izgleda da želi završiti Josip Klemm u razgovorima s vođama nekadašnjih četničkih i velikosrpskih agresora na Hrvatsku. Navodno pomirenje o kojemu izvješćuje Jutarnji u svom jučerašnjem članku, zapravo je pokušaj poništavanja Domovinskog rata, ogromnih žrtava hrvatskih naroda, hrabre i uspjehom ovjenčane pobjede nad agresorom i neovisnosti hrvatske države. U tom kontekstu nikoga ne zanimaju koraci i pomaci u približavanju Josipa Klemma Mili Miloševiću u Novom Sadu ili bilo gdje na ovoj planeti. U svakom slučaju, to bi bio “račun bez krčmara”, budući da hrvatski narod i preživjeli branitelji nisu ljudi bez sjećanja. Na Novoj Tv su Klemm i Milošević 5. listopada ove godine razgovarali u prijateljskom ozračju na “ti”. Milošević je između ostalog izjavio da se ne sjeća zašto je ratovao po Hrvatskoj. Usprkos tome, srpska “veteranska” strana nije za niti jedan jedini milimetar promijenila uvijek istu velikosrpsku politiku. 

klemmmile-milosevic1

Hrvatski branitelj Željko Mikić je na fb najbolje komentirao ovo nasilje navodnog pomirenja: “Mile Milošević, od rujna 1991. godine agresorski tenkist u tenku T-55 na liniji Vinkovci – Nuštar – Cerić. Mile Milošević, lik koji je pucao po mojoj obitelji, rodbini, susjedima, kumovima, prijateljima, sugrađanima .. Lik koji je došao iz Srbije u MOJU Domovinu i ubijao MOJE sugrađane svih nacija i vjeroispovjesti u MOM rodnom gradu, lik poji je pucao da ubije MENE (i promašio, na sreću), iznenada nema pojma zašto je pucao i sada želi raspravljati zašto se ratovalo?!…”

Jedna činjenica treba biti svima jasna: hrvatski branitelji su veterani Domovinskog rata, ali velikosrpski agresori i četnici nisu nikakvi veterani, nego jednostavno ostarjeli agresori, četnici i zločinci. Mile Milošević možda u Srbiji može sam sebe okititi nazivom čelnika srpskih ratnih veterana, no nitko u Hrvatskoj ili ostatku civiliziranog svijeta mu to neće priznati. Kao što ni Šešelj neće nikada prestati biti ratni huškač i četnički vojvoda usprkos sramotnom puštanju s haškog suda. No, od svega ovoga je najgore kada tip kao što je Željko Vukelić, navodni “predsjednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije poziva hrvatske branitelje u prijateljski posjet i na radni sastanak u Novi Sad”.

Na rubu je političkog i diplomatskog incidenta kada Vukelić u opisu svoje funkcije praktički ujedinjuje agresore i branitelje u jednu populaciju te tako namjerno stvara obmanu kako se radilo o “građanskom ratu”. Jugoslavija više ne postoji, usprkos naporima velikosrpstva, onim militantnim prije 25 godina i onim mirnodopskim koji traju i danas. Željko Vukelić je u ratu bio zapovjednik voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa takozvane Vojske RSK, dakle, on je bio zapovjednik srpskih specijalaca, onog najgoreg i najkrvoločnijeg šljama koji je ikad poharao Hrvatsku. Ukratko rečeno – četnik specijalac. Činjenica da sam sebe naziva ratnim veteranom, nikada ga ne može oprati od prošlosti, u kojoj on i dan-danas ustraje. Taj srpski diverzant se sada “preobratio” u vjernika koji se želi samo pomoliti za stradale Srbe za vrijeme hrvatske vojno-redarstvene akcije Oluja. Istodobno kada hrvatski narod slavi svoju pobjedu u Oluji, srpski diverzant (a sada veteran!) po Hrvatskoj bi podizao spomen-obilježja stradalim Srbima. Naravno da taj “mirotvorac” još uvijek ne želi priznati nikakvu krivnju velikosrpske agresije, pa niti činjenicu da su ti “stradali” Srbi ustvari bili pregaženi tenkovima srpskog zapovjednika Mile Novakovića, u njegovom povlačenju i bijegu prema Srbiji.

Budući da srbijanska politička vrhuška ni danas ne želi priznati velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, baš kao što to ne želi ni bivši srpski diverzant i odnedavni mirotvorac Željko Vukelić, moramo se zapitati zbog čega Klemm ustraje na povezivanju s agresorima koji nisu ni za dlaku promijenili svoje nazore? Ako srpski diverzanti, specijalci i četnici sada nemaju pojma zašto su ratovali, zašto ne povuku svoje velikosrpstvo unutar granica Srbije i zašto ne ukinu vladu RS u egzilu? Rade li od pobjednika rata budale? Vjerojatno. Agresori i pokretači krvavog rata u Hrvatskoj bi sada odjednom postali “veterani mira”?! Niti jedan hrvatski branitelj nikada ne bi nasjeo na tu podvalu i laž. Zašto ju Klemm ipak forsira? Možda zato da bi legalizirao zapošljavanje nekadašnjih četnika u svojoj zaštitarskoj tvrtci kao što je zaposlio i Pavla Dugošiju? Sigurno. 

Urednik srbijanskog tjednika Vreme Filip Švarm, inače porijeklom iz Korenice, bio je ratni reporter i snimao dokumentarne filmove od kojih se neki bave i ratom u Hrvatskoj, a danas kaže da mu se sve ovo čini “normalnom inicijativom”. Taj isti Filip Švarm naravno naziva Oluju etničkim čišćenjem i u principu zastupa onu staru velikosrpsku tezu “ko nas bre zavadi”, koja nastupa uvijek nakon što Srbi izgube sve ratove koje u svom velikosrpskom ludilu uvijek oni i započinju, i to redovito na tuđem teritoriju.

Svaki razgovor sa srpskom stranom (ma kako se nazivala) dok ne prizna agresiju na Hrvatsku, neće biti priznat niti poštovan od hrvatskog naroda, a najmanje od strane hrvatskih branitelja. Bez obzira s koje strane dolazila, politika koja agresore naziva ratnim veteranima i istovremeno obezvređuje branitelje Domovinskog rata politički, ljudski, moralno i ekonomski je ustvari politika stvaranja neke nove srboslavije, a takva politika u Hrvatskoj jednostavno više ne prolazi. Ne prolazi zato što je hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu jasno i nedvosmisleno stvorila neovisnu državu Hrvatsku.

Ingrid Runtić

HOP