U Melbourneu je u 89. godini života preminuo veliki hrvatski domoljub Ante Kunek

0
2097

Nekrolog hrvatskom domoljubu dr. Anti Kuneku

 

Križ će pobijediti crvenu zvijezdu petokraku

 

Nakon vrlo duge i teške bolesti u utorak, 18. studenoga 2016., u Melbourneu je u 89. godini života preminuo veliki hrvatski domoljub, doktor veterine Ante Kunek.

 

Dr. Kunek rodio se 1927. u selu Mesići u Bosni i Hercegovini. Otac dr. Kuneka rođen je u Ivanić Gradu. Budući da je, međutim, bio željeznički službenik u Kraljevini Jugoslaviji, duži dio vremena proveo je u službi u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine. Kao član Hrvatske seljačke stranke, često je bio šikaniran zbog svoga javno iskazivanoga hrvatskog domoljublja. To domoljublje prenio je i na sinove Zvonimira, Antu i Ivicu.

 

Ante Kunek studirao je veterinu u Zagrebu, a 1956. godine pobjegao je iz komunističke Jugoslavije i otišao u Australiju. Ubrzo nakon dolaska u Australiju dobio je posao kao veterinarski inspektor u mesnoj industriji, koja je imala veliku važnost za australsku vanjsku trgovinu, tj. izvoz. Bio je vrlo cijenjen stručnjak i do kraja radnog vijeka ostao je raditi na toj dužnosti.

 

Budući da je radio za državni inspektorat, nije se smio javno baviti politikom. No, to nije zaustavilo dr. Kuneka da, i uz velik rizik da izgubi to važno radno mjesto, ne počne tajno biti vrlo aktivan u ogranku Hrvatske seljačke stranke u Melbourneu i široj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici.

 

Knjiga o Walteru Titi: «Za dom, hrvatski rode, križevi bijeli neka nas vode»

 

Dr. Kunek pisao je pod raznim pseudonimima izvrsne političke komentare i raščlambe za novine HSS-a u Australiji: Slobodni dom, Hrvatsku istinu i Hrvatsku slobodu. U tim je novinama oštro kritizirao zločinačku komunističku Jugoslaviju i zločinca Waltera Titu, kako ga je on od samog početka nazivao. Već u to vrijeme, dakle prije 60 godina, dr. Kunek odbijao je jugoslavenskoga komunističkog diktatora oslovljavati kao Josipa Broza jer je bio uvjeren da Tito nije bio Zagorac Josip Broz. Istovremeno je beskompromisno zagovarao samostalnu hrvatsku državu.

 

Dr. Kunek već je početkom sedamdesetih godina u Slobodnom domu napisao izvješće o knjizi (Reason in Revolt, London 1948) Freda Copemana, zapovjednika bataljona engleskih komunističkih dragovoljaca u Španjolskom građanskom ratu, u kojoj je Copeman napisao da je pravi Josip Broz također sudjelovao u Španjolskom građanskom ratu kao zapovjednik bataljona dragovoljaca s «Balkana», a nosio je nadimak Šapajev.

 

Prije dvije godine, 2014., dr. Ante Kunek izdao je knjigu pod naslovom: «Za dom, hrvatski rode, križevi bijeli neka nas vode». Urednik je i nakladnik te knjige gosp. Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata iz Koprivnice. U knjizi je dr. Kunek objavio više izvora i svjedočanstava koji potvrđuju da je komunistički zločinac Tito ukrao identitet Josipa Broza iz Kumrovca.

 

 

Doći će vrijeme kad ćete nas Hrvate crtati na zidu samo da nas bude više

 

Taj članak o Titi u Slobodnom domu privukao je pozornost i australske obavještajne službe, koja je otkrila tko je autor članka, došla je dr. Antu Kuneka u njegovoj kući ispitivati kako je došao do te knjige itd. Nekoliko godina kasnije dr. Kunek mi je ispričao taj razgovor s australskim obavještajnim agentima. Ovdje prenosim samo proročanske riječi dr. Kuneka. Naime, australski su agenti, prema njegovom svjedočanstvu, dr. Kuneku rekli neka se prestane baviti Jugoslavijom i borbom za samostalnu hrvatsku državu jer se Jugoslavija nikada neće raspasti, a Hrvatska nikada neće postati samostalna država. Na tu izjavu australskih obavještajaca dr. Kunek je odgovorio: «Slušajte Vi mene, doći će vrijeme kad ćete i vi u Australiji  nas Hrvate crtati na zidu samo da nas bude više».

 

U svjetlu onoga što se danas sve više događa u multikulturalnoj Australiji (terorizam islamskih fundamentalista i gospodarsko preuzimanje Australije od strane Kineza i drugih Azijata), hrvatski doseljenici i australski državljani hrvatskog podrijetla danas ne samo da u očima australskih anglosaksonaca nisu više remetilački društveni čimbenik, nego su posebno cijenjeni kao australski građani. Treba, naravno, naglasiti i to kako komunističke i velikosrpske Jugoslavije nema, a Hrvatska i hrvatski narod ipak su uspjeli izboriti svoju državnu samostalnost.

 

Hrvatska istina

 

S dr. Antom Kunekom postao sam posebno blizak kad su mu se 1975. godine rodila dva sina blizanca, Zvonimir i Krešimir. Krešimiru sam bio krsni kum. Dvije godine kasnije, nakon podjele u ogranku HSS-a u Melbourneu i prestanku izlaženja dotadašnjega glasila Slobodni dom, dr. Kunek i ja odlučili smo pokrenuti novo glasilo HSS-a u Australiji, Hrvatsku istinu. Novine smo više od godinu dana uređivali na običnom kuhinjskom stolu. Dr. Kunek osobno je platio tiskanje prva dva broja Hrvatske istine, oko tisuću dolara, što je tada bila znatna suma novca. Ja sam prihvatio dužnosti glavnog urednika i besplatnog obavljanja svih drugih poslova oko izdavanja novina.

 

O hrvatskom domoljublju dr. Ante Kuneka mogla bi se napisati velika knjiga. Ovdje želim istaknuti samo još nekoliko indikativnih detalja. Od dolaska u Australiju 1956. dr. Kunek kontinuirano je pomagao hrvatsku stvar – umno, fizički i financijski. Još dok je u Hrvatskoj trajao rat došao je u Primošten, odakle mu je supruga Marija, gdje je vodio pravi verbalni rat s tadašnjim primoštenskim Jugoslavenima, koji su krivili hrvatsku političku emigraciju («ustaše») za rušenje njihove Jugoslavije. Dr. Kunek u zadnjih je nekoliko godina svoje komentare objavljivao i na domoljubnim portalima u Hrvatskoj.

 

Križ će pobijediti crvenu zvijezdu petokraku

 

Nakon što sam u rujnu 1991. postao prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, zvao me je svaki dan i raspitivao se za stanje u Hrvatskoj i o velikosrpskoj agresiji. Godinu dana kasnije sam mu, kad je došao u Zagreb, rekao: «Ante, dobili smo rat, ali Hrvatska (i Ministarstvo vanjskih poslova) je, nažalost, još uvijek u rukama Udbaša, komunista i Jugoslavena». Često mi je kasnije govorio kako sam bio u pravu u ocjeni stanja u Hrvatskoj. No, nakon toga bi mi uvijek s još većom vjerom i sigurnošću u glasu rekao: «Kume, nije bitno koliko će uzeti vremena, ali ja sam siguran da će na kraju križ pobijediti crvenu zvijezdu petokraku».

 

Zadnji smo se put kratko čuli dva tjedna prije njegove smrti. Ni ja se tada nisam dobro osjećao. Rekao sam mu: «Kume, neka dragi Bog pomogne i Tebi i meni». A on je, umirući od teške bolesti, samo odgovorio: «Reci ti meni je li onaj MOST prestao komplicirati oko sastavljanja nove Vlade». Dakle, gotovo na samrti i petnaest tisuća kilometara daleko od Domovine nije prestao misliti na Lijepu Našu, koju je neizmjerno volio i za njezinu dobrobit predano radio šest desetljeća.

 

Dr. Ante Kunek iza sebe ostavlja ožalošćene: suprugu Mariju, kćerku Srebrenku i sinove Zvonimira i Krešimira, te brata Ivicu, kojima ovim putem izražavam duboku sućut na gubitku supruga, oca i brata.

 

Dr. Ante Kunek bit će pokopan u Ivanić Gradu. Dragi Ante, dragi kume, neka Ti je laka hrvatska gruda zemlje za kojom si toliko žudio punih šezdeset godina. I Ti se sebe ugradio u temelje samostalne, ali još uvijek i ne slobodne hrvatske države.

 

Ante Babić

U Zagrebu 19. studenoga 2016.