MOL I RUSI BLOKIRALI RAD INA-e U IRANU!

0
2362

 

INA U IRANU

 

Hrvatska je koncesiju za istražna bušenja na polju MOGHAM 2 u naftom i plinom izuzetnoj bogatoj Kaspijskoj regiji na sjeveru IRANA dobila 2006. godine, te je počela sa pripremnim radovima, unatoč činjenici da je već krajem godine UN IRANU nametnuo prve nešto blaže sankcije. INA je tada iskoristila činjenicu, da je vrijednost radova na pripremu istražne bušotine bila relativno mala i nije prelazila limit te određene rezolucije UN-a.

Koncesija je INA-u obvezala, da u određenom vremenskom roku na polju izvrši seizmička snimanja, obavi potrebne geološke radove i krene s probnim bušenjem. No, zbog nametnutih sankcija vrijednost ulaganja u bušotinu nije smjela prelaziti iznos od 18 milijuna $ na godinu.

INA je krenula sa pripremnim radovima, no prije samog početka bušenja stigle su oštre sankcije IRANU. Vrlo brzo nakon prve rezolucije iz 2006. godine, u ožujku 2007. godine stigla je druga, a potom 2008. godine treća znatno oštrija rezolucija, kojom se IRANU nametnute opsežne sankcije, a tvrtke koje su poslovale sa Teheranom upozorene su da bi nastavak gospodarske veze s IRANOM mogao donijeti neželjene posljedice. INA se povukla a koncesija je ostala neiskorištena.

Dolaskom partnera MOL-a 2003. godine, a posebno 2008. godine, MOL se protivio ulaganju INA-e u IRANU, zbog svojih osobnih interesa ( Orban – iranski kolega – Rusija ).

 

Nikola Kovačević