OTKRIVAMO IME IZDAJNIKA HV-a KOJI JE ODAVAO VOJNE TAJNE IZ RIJEKE SRPSKOJ STRANI

0
47524

Prema dokumentu 7. operativne grupe JNA , “organu bezbednosti” od 28. 3. 1992. godine i potpisanom od potpukovnika Milana Ostojića došli smo do saznanja tko je odavao vojne tajne Hrvatske vojske u Rijeci. Radi se Stanku Vujakliji tadašnjem pripadniku ZNG-a,, koji je iz Rijeke prebjegao na teren SAO Krajine i iscrpno izvijestio što se događa u Rijeci, kako se transportira vojna oprema, kada dolazi i koje tvornice u Rijeci rade za vojnu industriju.

Vujaklija je rođen u Glini, u to vrijeme rata bio je zaposlen u Rijeci gdje stupa u ZNG. Naveo je točan broj oklopnog i protuoklopnog naoružanja koji je stigao u veljači 1992. godine u Rijeku, precizirao što tvornica ‘Rikard Benčić’ proizvodi i sklapa od oružja, kako tvornica Torpedo proizvodi OT “Straško” ( opisao je i način kako se radi, odnosno da kičma “Straška” je rađena na osnovi izrade rovokopača), tko sklapa tromblonske mine i koja je uloga 3. maja u tome.strasko20111004143834

Isti je naveo koji se stranci  nalaze u Jastrebarskom, njih pedesetak, te da su smješteni u hotelu Jaska i kako su tamo na obuci. Ovi vrlo važni podaci procurili su neprijateljskoj strani, jer je lošom procjenom hrvatske strane neprovjereni kadar duže vrijeme bio u blizini bitnih punktova  naše vojske.

Praktički izviđanjem i špijuniranjem naše vojske mogao je sebi osigurati i status hrvatskog branitelja, jer je bio u postrojbama ZNG-a.

HOP