‘MAESTRO ŠTERN’ SMIJENIO SVE DIREKTORE INA-e KOJI SU ‘OMETALI’ ORGANIZIRANU PLJAČKU INA-e

0
10238

„ Križni put „ većine nas „ ratnih direktora Trgovine INA-e „ u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Osijeku, Gospiću…….bilo u ulozi direktora sektora, poslovnih centara ili poslovnih jedinica, koji smo doživjeli smjenu i čistku, dolaskom velikog naftnog stručnjaka, iz Vlade RH ( ministar gospodarstva ), gospodina Davor Štern, 1997/98. godinu. Mene je ostavio za kraj, 1999. godine.

Model poznat „ ala Štern „ – smjena, kaznena prijava za nesavjesno poslovanje, ostvarivanje osobne koristi, jer smo časno, uredno opskrbljivali nacionalno tržište u ratnom i poratnom vihoru ( PIK-ovi, Šećerane, Duhanski proizvođači, Proizvođači specijalne opreme, Građevinska operativa, Javna prometna poduzeća, Škole i Vrtiće, kao i  prioritetne opskrbe Specijalnih potrošača – MORH, MUP, HŽ i HEP …. ) bez čvrstih garancija plaćanja robe i usluge. Ostali smo bez prava na otpremnine ( moja najveća, 12 mjesečnih primanja u ukupnom iznosu 122.600 kn – što danas Hrvatski članovi Uprave INA-e dobivaju mjesečno + godišnji bonitet za „ uspjeh „, 50% količinske realizacije u prodaji naftnih derivata, u odnosu na našu realizaciju u ratnim uvjetima ), izloženi deset godišnjem sudskom procesu (  Krim policija, DORH, Županijski sudovi ), dokazivanja nevinosti i časnosti. Kada smo se obranili od optužbe „ ostvarivanje osobne koristi „ ( vratio sam poslovnu karticu bez kune troška ), slijedila je optužnica, da smo dugima omogućavali ostvarenje koristi.

Takav nas je „ model „ udaljio od odlučivanja i sudjelovanja u kreiranju i realizaciji poslovanja, te manjim osobnim primanjima, za najmanje 50%.

Mene je, nakon smjene rasporedio je na poslove Ekspert trgovinskog poslovanja – koeficijent složenosti 5,00, a srećom i zaslugom mojih pretpostavljenih, nastavio sam sa radom na stručnim i odgovornim poslovima, kao VSS ( koordinacija između Rafinerijske prerade – tržišta Trgovine INA-e i Dispečerskog operativnog centra – Transporta ).

Dolaskom gospodina, dr Tomislav Dragičević, 2000. godine, očekivali smo rehabilitaciju. Ali, na našu žalost, doživjeli smo novo i gore razočarenje. Tek je sada počela prava „ hajka i lov „ na nas „ ratne direktore „ i na 150 kadrova, koje je imenovao gospodin Davor Štern. Nismo ni sanjali da će doktor ići u Moskvu, posjetiti svog prethodnika, dobiti instrukcije i „ prave informacije „.

Ja sam od 2002.godine, raspoređen na radno mjesto STARIJI REFERENT – koeficijent složenosti 3,70, do okončanja sudskog procesa.

U srpnju mjesecu, 2010. godine, na Županijskom sudu u Zagrebu, oslobođen sam kaznene prijave, bez obeštećenja ( zakonske otpremnine, gubitak prihoda, izgubljeno i narušeno zdravlje, narušen ugled i dostojanstvo, trauma u obitelji …. ), te sa 01.12.2010. godine, otišao u prijevremenu mirovinu, sa 41. godinom radnog staža i 61. godinu života.

Evo, prolazi 17 godina, kako nisam dobio svoju zasluženu otpremninu ( imam dvije presude Općinskog suda u svoju korist i zadnju u korist INA-e, odnosno pravnog slijednika INA-CROPETROL-a Zagreb – LUKOIL, kojem plaćam 60.000 kn, u 24 mjesečne rate, na ime parničnih troškova, koje sam vodio sa INA-om ?) i čekam odluku o reviziji, u nadležnosti viših sudova.

Zato i danas predlažem MODEL ALA ŠTERN, KAZNENE PRIJAVE ZA SVE ČLANOVE UPRAVE INE, PA NEKA DOKAZUJU NEVINOST „ U PROFITNOM POSLOVANJU INA-e „.

MI DOBRO ZNAMO, KAKOVU SMO INA-u OSTAVILI 1998. GODINE, I ZAJEDNO SA SINDIKATOM NAPISALI PROGLAS POD NASLOVOM „ PRIVATIZACIJA INA-e, SING, 1998. GODINE „.

LIJEPO I JASNO PIŠE, ŠTO TRAŽIMO OD VLASNIKA INA-e, VLADE RH – „ KAKO SE DOSADAŠNJI MODEL PRIVATIZACIJE U RH POKAZAO LOŠIM I PROMAŠENIM, NE ŽELIMO DA SE TO DOGODI SA NACIONALNOM I STRATEŠKOM KOMPANIJOM INA. OCIJENJUJEMO NUŽNIM, DA ĆE TO BITI MANJINSKI VLASNIK, KOJI NEĆE ISKORISTITI ININO TRŽIŠTE ZA PLASMAN SVOJIH NAFTNIH DERIVATA, OTPUŠTATI DJELATNIKE I ZATVARATI RAFINERIJSKA POSTROJENJA I BENZINSKE POSTAJE, KAO NEPROFITNE SEGMENTE. OČEKUJEMO OD VLADE RH, KVALITETNU PROCIJENU VRIJEDNOSTI INA-e I DA ĆE VLADA RH OSTATI NAJVEĆI DIONIČAR INA-e, KAO ZALOG ZA BUDUĆNOST „.

E moj HRVATSKI RODE, kome smo mi na demokratskim izborima rekli NE, dosta, pa istima ili sličnima rekli DA, pa tako par puta, bez pameti i razuma!

Samo nas ISTINA i EKONOMSKA LUSTRACIJA mogu vratiti na ispravan put, PRAVDE I PRAVEDNOSTI, VJERE U BOGA I ČOVJEKA, TE LJUBAVI ZA OBITELJ, DOM I DOMOVINU.

Nikola Kovačević

HOP