Bivši ministri Vrdoljak, Matić i predsjednik Josipović ništa nisu poduzeli za sprječavanje kriminala u INA-i

0
3121

Odlučio sam objaviti i pismo kojim sam se obratio Ministru Matiću, 2014. godine, da zaustavi propadanje INA-e i spriječi otpuštanje radnika, posebno Hrvatskih branitelja, koji su odbijali „ radne obveze „ i odlazili na ratišta. Ali, malo nas je ostalo koji to znamo i poštujemo. Još sramnije od ministrovog nerada, sramni je odgovor njegove pročelnice za skrb branitelja. I ako sam joj u privitku dostavio pismo – apel za spas INA-e, upućeno Predsjedniku RH –  Josipoviću i Ministru gospodarstva – Vrdoljak, gospoda me „ upućuje na Ministarstvo gospodarstva „. Čisti politički ping pong.

Sutra ide pisano obraćanje Predsjedniku RH, koji se u osobnom razgovoru branio da nema ovlasti, a imao je ovlasti putovati svijetom i blatiti Hrvatski rod.

Poštovani gospodine MATIĆ,  ministre branitelja,

Obraćam Vam se u ovim tužnim i teškim danima, za sve nas, koji smo časno obavljali svoje radne zadatke, kroz „ radnu obvezu „ od 1990. do 1997. godine. U Vašoj časnoj obrani DOMOVINE i veličanstvenoj pobjedi, dali smo važan doprinos u logistiki – uredna i pravovremena opskrba naftnim derivatima svih postrojbi MORH i MUP-a, poljoprivrede, industrije, građevinarstva, brodogradnju…… Mi djelatnici INA-e, ponosni smo što je naša kompanija bila motorni pokretač svih poslovnih aktivnosti, neophodni za funkcioniranje države.

Davnih osamdesetih godina, Stane Dolanc je shvatio, da se snažna Hrvatska može jedino uništiti, ako se uništi INA. Danas svi dobro vidimo, koliko snažna i velika INA nedostaje. Sad je jasno kada se govorilo „NEMA INA-e NEMA HRVATSKE“.

Poštovani ministre, Vi možete i morate preuzeti odgovornost, kako ste to učinili, suprotstavivši se odlučno nadmoćnom neprijatelju, da danas osigurate dostojanstveni život, kako Vaših časnih branitelja, tako i svih radno sposobnih građana RH. Ne sa otpremninama, mirovinama, povlasticama već s PRAVOM NA RAD. Samo nas rad i zaposlenost može izvući iz ove krize.

Svi članovi Vlade RH jednoglasno pričaju da je prioritet ZAPOŠLJAVANJE, te zaustaviti odlazak u mirovinu. LIJEPO VAS JE ČUTI, A U ŽIVOTNOJ PRIMJENI APSOLUTNA NULA.

Nakon 34 godine vjernosti INA-i, otišao sam 2010. godine u prijevremenu mirovinu, sa 61. godinom života i 41 godinom radnog staža. Napisao sam direktorima INA-e ( Aldott, Milković, Chmurčiak ), da ne mogu gledati, kao je iz mjeseca u mjesec INA propada – značajan pad prodaje naftnih derivata, sporazumno se otpuštaju djelatnici, pretvaranje Rafinerije Sisak u skladište, te želim otići u prijevremenu mirovinu. Sretni su to dočekali, jer su se tako rješavali djelatnika koji su, uz građansku hrabrost, poštenje i profesionalnost, stalno upozoravali na nepravilnosti u poslovanju NACIONALNOG BLAGA – INA-e.

Svoju ozbiljnost potvrđujem, nakon višegodišnje borbe za očuvanje vrijednosti, koje su generacije godinama stvarale, a sada su uništene i dalje se uništavaju, dostavljajući Vam u privitku, moje treće pisano obraćanje Predsjedniku RH. Svu moju bitnu komunikaciju obavljao sam pisanim putem , jer je to civilizacijski i profesionalan način komuniciranja.

Također Vam dostavljam jedan od mnogih primjera, kako se lojalnog i stručnog građanina RH omalovažava, ne odgovarajući na pisanu ponudu, upućenu na Ministra Vrdoljaka. Ne volim se isticati, ali imao sam čast i privilegiju raditi u svjetskoj kompaniji INA-i, kada su nas uvažavali, naši poslovni partneri, OMV, SHELL, BP… na odgovornim i zahtjevnim funkcijama.

Postavljam pitanje: Kako netko može pokrenuti ili povećati proizvodnju, kada je danas uništena, a ne možemo održati ratnu proizvodnju u Rafinerijama INA-e. Masu djelatnika par godina nemaju posla, a najtragičnije je što su među njima NAŠI I VAŠI BRANITELJI. Da bude tragedija još i veća, na LISTI VIŠKOVA DJELATNIKA NALAZI SE I 14 BRANITELJA. A katastrofa je, što nesposobno rukovodstvo to ne zna ( gdje su bili devedesetih ), na toj listi su i djelatnici koji su ODBIJALI „RADNE OBVEZE“, koje smo im mi „ ratni direktori „ nudili. Čuli su ZOV DOMOVINE HRVATSKE i hrabro, ostavljajući svoju maloljetnu djecu, odlazili na prve linije fronte.

Najveća je sramota, što je među braniteljima puno „ kukolja „, koji krnje teško stečeni ugled, a o predsjednicima udruga branitelja da ne govorimo. Jednog od najglasnijeg ( ali samo u INA-i i kada nema nas koji smo „čisti“ ) u INA-i, Uprava je dobro nagradila ( vrhunska plaća, ništa ne radi, auto i razne privilegije ) i hvali se, kako je dobar Pravilnik o zaštiti branitelja potpisao. Zaboravlja ono najvažnije, Pravilnik je potpisao mađarski član, a o pravu na rad ni riječi. Nema nama budućnosti, dok je Vlada RH paravan tehnomenadžerima, uvoznim lobijima, svjetskim hohštaplerima. Nema hrabrosti, a i znanja da se ozbiljno usmjeri „brod“ u samo jednom pravcu. Na olujnom moru, brod koji luta završi na stijenama. Sramim se, kada vidim gdje su i kako završili ratni direktori Trgovine INA-e ( Fajerbach, Miljak, Babić, Najhajzler, Ratković …. ).

To se zove veleizdaja nacionalnih interesa.

Poštovani ministre, imate pravo a i dužnost, zajedno sa časnim braniteljima, dignuti glas i apel javnosti, da se ujedine „ hrabrost i pamet „ LIJEPE NAŠE DOMOVINE“, zanemarujući stranačku pripadnost. Poštujte domoljublje i profesionalnost, uskladite iskustvo i mladost. Sve u samo jednom cilju, stvaranju sretne zemlje i sretnih ljudi. Maknite one koji su nas u ovu žabokrečinu doveli, a u javnosti se pokazuju kao dobročinitelji, zaboravljajući da su obnašali odgovorne dužnosti ( ministri, predsjednici Skupština d.d.,predsjednici N.O. d.d., generalni direktori … ).

Mišljenja sam, danas je teže nego *90-tih, kada smo znali TKO JE NEPRIJATELJ. Danas znamo tko su neprijatelji, ali je poznato ono hrvatsko: ŠUTNJA, JAL i BITI PONIZNI SLUGA, MENI JE DOBRO ( pitam se kako dugo ).

Oprostite na slobodi obraćanja, ali ne mogu vjerovati, da u Vladi RH ima toliki broj raznih agencija, masa pomoćnika, savjetnika, a mi tonemo i tonemo.

Budite sigurni, imate podršku cijele javnosti, VRATITE INA-u da bude nacionalna kompanija, vođena stručno i profesionalno, u nacionalnom interesu ( hrvatski veleizdajnici su radili ili još rade u interesu MOL-a ), pokretač svih privrednih aktivnosti, a SAČUVAJTE OBEZVREĐIVANJE HEP-a, HRVATSKIH ŠUMA I VODE, to je Božji dar koji ima neizmjernu vrijednost.

Uz pozdrav za HRVATSKU UVIJEK, stavljam Vam se na raspolaganje, odani i iskreni domoljub Nikola Kovačević

Nikola Kovačević

HOP