OTKRIVAMO ŠTO DONOSI POBUNA U SISAČKOJ RAFINERIJI I ZAŠTO BERNARDIĆ LAŽE O INA-i

0
4882

Jedna od mojih prvih odluka kao predsjednika SDP-a bila je da odemo u rafineriju u Sisak, nađemo se s predstavnicima sindikata i upozorimo da se proizvodnja i radnici moraju zaštititi. Kad je premijer najavio da će Vlada otkupiti Inu, to smo podržali jer mislimo da je dobro da vratimo hrvatsku energetsku neovisnost.-rekao je u intervjuu D. Bernardić za Večernji list.

Nakon posjeta Bernardića uslijedio je odgovor i sindikata.

“Mi se nalazimo u stalnoj pripravnosti i tako smo organizirani da nadziremo punilište cisterni. Čekamo da na punilište dođe nalog za utovar, koji još nije stigao, što bi nam bio signal da blokiramo prugu, na izlazu iz Rafinerije kod Crnca. Spremnost da nam se priključe u akciji najavili su mnogi radnici Rafinerije, sindikati i braniteljske udruge. Organizirali smo logistiku, šatore, grijanje, prehranu i drugo, tako da u blokadi pruge možemo provesti vremena koliko će biti potrebno”, rekao je u subotu za Hinu glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić .

Nikola Kovačević bivši direktor INA-e ovako je reagirao na nova događanja naroda;

-Osobno sam predložio sindikatima da reagiraju kada su dovozili iz Budimpešte derivate u rafineriju, ali to nikome nije previše smetalo, iako je je to bio ključni moment kada je sindikat trebao reagirati. Rafinerija prerađuje u najboljim uvjetima 9000 tona nafte dnevno, a u dnevnoj maršuti sisačke rafinerije ima 650 tona. Što znači 650 tona u odnosu na preradu od 9000 tisuća dnevno? U vlak stane svega 650 tona! Kapacitet rafinerije u ovoj konstalaciji snaga upropaštenog tržišta je upitan.

Umjesto svojih derivata INA je pristala na tuđe. I tu je ključ. Gubitak tržišta u BiH i prepuštanje crpki MOL-u smanjio je potrebe za naftom.  650 tona ništa značajno ne uništava posao rafinerije Rijeka i ova igra može samo značiti da se nafta pritiskom želi usmjeriti prema S. Brodu i Budimpešti.

1100 tona derivata dnevno iz Budimpešte je dolazilo u Sisak. To je bila katastrofa na koju nitko nije reagirao, a danas se pitamo zašto je Sisak u ovoj situaciji. Mediji započnu neku priču da nemaju pojma o čemu pišu. Danas je stručnjak svatko. Jadranka Kosor je izjavila da prodaja braniteljskog udjela dionica INA-e nije bila politička. Vidite kako se poigrava braniteljima. Nego kakva je bila? Stručna? Pa što sada otkupljujemo sve nazad? Prodane dionice u vrijednosti od 2800 kuna po dionici diže se na 4000 kuna vrijednosti NAKON PRODAJE!-objasnio je Nikola Kovačević bivši direktor INA.

Državni odvjetnik Mladen Bajić raspolaže saznanjima da je netko prešutio informaciju o bogatom otkriću nafte u Siriji, a pustio ju tek nakon što je MOL kupio 25 posto plus 1 dionicu Ine, čime je državna naftna kompanija prodana ispod stvarne cijene. Vrijednost Ininih rezervi u Siriji tada je bila procijenjena na 23 milijarde dolara, a četvrtina cijele Ine prodana je MOL-u za 505 milijuna dolara.-piše Večernji list.

Geolog Stanko Kadija u to se vrijeme nalazio na Ininim bušotinama u Siriji, znao je za tu priču, a kako doznajemo i bio ucijenjen da ju ne smije iznijeti van po cijenu života. Prodaju INA-e MOL-u  u tim postocima napravila je račanova vlada, te zatajila informaciju o Siriji. Danas Bernardić lažira priče i smišlja igrice kako bi umanjio značaj ove strašne veleizdaje. Jurčić i Linić glavni su kreatori ove veleizdaje.

Koliko su moćni govori činjenica da su česti ekonomski komentatori nepismene desnice u emisijama Velimira Bujanca.

Igor Drenjančević

HOP