U RUSIJU ODLAZI VELEPOSLANIK KOJI JE ISMIJAVAO HRVATE U BUGARSKOJ I STAO UZ IZDAJNIKA KOMŠIĆA U BiH

0
8412

Novi veleposlanik u Rusiji bi trebao biti Tonči Stanićić, što je novi skandal predsjednice i premijera.

U svibanjskom izdanju mjesečnika “Edno” 2003. godine u kojem se hrvatski veleposlanik Tonči Staničić pojavljuje na fotografiji sa svojom zaručnicom Violetom Simeonovom, poznatom bugarskom novinarkom izazvao je veliki skandal. Inače, “Edno” (u prijevodu “Jedan”) je life style magazin s nakladom od preko 25 tisuća primjeraka.

U tome članku, Staničić je nespretno operirao stereotipima o razlikama između sjevernih i južnih Hrvata, dodajući tome da su Dalmatinci “sličniji Talijanima, Grcima i Španjolcima nego sjevernim Hrvatima” i da su “topliji, pošteniji i iskreniji” od ljudi iz kontinentalnog dijela Hrvatske. (tu je vjerojatno mislio na Vidoševića, Sanadera, obitelj Milanović, Kalmetu, Keruma, Ranka Ostojića, Vlahušića…)
Na jednom mjestu on čak izjavljuje da iz MVP-a prima “idiotska pisma” s besmislenim upitima o podacima djelatnika veleposlanstva i slično, a za sebe tvrdi da ne bi volio biti ministar jer “jednostavno ne vidi svoj život kao ministra nečega”.
Urednica Iva Rudnikova predstavila je u istom članku i Staničićevu zaručnicu kao ženu koja je značajnija u Bugarskoj od “muškarca njezina života”. Ona je inače specijalni dopisnik dnevnika “24 časa” i bivša zamjenica glavnog urednika dnevnika “Stadart”.

U BiH ovaj tragikomičan lik potpuno je politički fulao politiku i brže bolje čestitao prvi na pobjedi Ž. Komšiću koji je izdao hrvatske interese i priklonio se Bošnjacima.Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Tonči Staničić čestitao je članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću na ponovnom izboru za člana Predsjedništva BiH te mu poželio puno uspjeha i u narednom četverogodišnjem mandatu. Na taj način je čestitao preglasavanju Hrvata u federaciji. Takva politička figura koja se povija kako vjetar puše trebala bi preuzeti naše veleposlanstvo u Rusiji. Može li gore?

HDZ koji se toliko kune u domoljublje izabrao je potpuno nepouzdanu osobu, koju vodeći kontrolirani mediji brane znanstvenim radovima kao dobrom osnovom za veleposlanika?! U Bugarskoj je zaglavio sa novinarkom koja je dobivala zanimljive informacije direktno od veleposlanika, a u BiH je podržao bošnjačku nacionalističku igru na štetu Hrvata.

Takva osoba treba braniti naše interese u povampirenoj Rusiji koja nam prijeti preko srpskih zločinaca Šešelja, Vučića i Nikolića, a koje štiti na našu štetu?!

I.D.

HOP