Korisnici centralnog grijanja priključeni na toplane u Zagrebu, plaćaju oko 47% manju cijenu nego u V. Gorici

0
4177

Drage građanke i građani Velike Gorice,

dočekali smo još jednu zimu u kojoj oko 25 000 naših sugrađanki i sugrađana s neizvjesnošću iščekuje račune HEP Toplinarstva. Već osmu godinu zaredom slušamo obećanja gradskih čelnika da se problemu grijanja pristupa studiozno. Toliko studiozno da rješenje problema koji značajno opterećuje kućne proračune još nije pronađeno. Evo i ovu smo zimu svjedoci da je cijena grijanja u Velikoj Gorici izuzetno visoka, iako se ljudi smrzavaju u svojim domovima, a od rješenja kojem gradska vlast pristupa studiozno, ni r.

Problem grijanja stanova spojenih na HEP Toplinarstvo u Velikoj Gorici ne može se riješiti razdjelnicima topline i praznim obećanjima. Da problem nije u razdjelnicima najbolje govori podatak da korisnici centralnog grijanja s razdjelnicima, koji su priključeni na toplane u Zagrebu, plaćaju cca 47% manju cijenu nego korisnici usluga HEP Toplinarstva u Velikoj Gorici. Ne treba ni spominjati kako sadašnja gradska vlast nije s HEP Toplinarstvom uspjela dogovoriti otvaranje ispostave u Velikoj Gorici, nego za sve treba potegnuti do Zagreba. Problem visokih cijena grijanja u Velikoj Gorici leži u visokim ulaznim troškovima, odnosno u cijeni goriva koje se koristi za grijanje.

Na području Grada Velike Gorice nalazi se 14 izdvojenih HEP-ovih toplovodnih pogona za grijanje koji kao gorivo koriste lož ulje, izuzetno skup energent. Toga je svjesna i sadašnja gradska vlast Velike Gorice, ali umjesto da rješava problem, ona ga još uvijek „studira“. Još 2005. godine osnovana je gradska tvrtka „VG plin“. Temeljni razlog osnivanja je bilo smanjenje cijene grijanja za 25 000 naših sugrađanki i sugrađana. Iako svjestan da bi smanjenjem ulaznih troškova, odnosno zamjenom lož ulja plinom, cijena grijanja bila niža, gradonačelnik Velike Gorice je, iz nama nepoznatog razloga, ugasio tvrtku „VG plin“.

S druge strane, od prošle godine koncesiju na 20 godina za opskrbu plinom, onih koji imaju sreću da im je plin dostupan, dobila je „Gradska plinara Zagreb“.

Predlažemo aktualnoj vlasti da se pokrene i počne rješavati probleme građana koji su im dali povjerenje da upravljaju našim gradom. To povjerenje ne znači unutarstranačka previranja, partikularne interese pojedinaca te uhljebljivanje prijatelja i rodbine, već preuzimanje odgovornosti i rješavanje problema građanki i građana 6. grada po veličini u Republici Hrvatskoj. Ukoliko sadašnja garnitura gradskih čelnika nije u mogućnosti pronaći adekvatno rješenje, neka prestane studirati problem i kaže da nema rješenje. Mi, kojima je Gorica prije svega, znamo da se znanjem, radom i trudom mogu riješiti i najkompleksniji problemi. Gradska organizacija SDP-a Velika Gorica- pismo uredništvu