IVAN SINČIĆ – IZNENADJENJE PREDSJEDNIČKIH IZBORA RH ILI ŠARENA LAŽA?

0
2654

Ivan-Sinčić-i-Ivan-Pernar-2-640x320Dobar poznavatelj djelovanja političke organizacije Živi zid prošlih se dana mogao samo slatko nasmijati euforiji koja je zahvatila medijske kuće, novinare, web portale. Gotovo svi redom veličali su  Ivana Vilibora Sinčića nazivajući ga potpunim „autsajderom“ u politici, humanitarcem, aktivistom, dobrim duhom hrvatske politike.

Unatoč činjenici da se pomoću informatike može vrlo brzo zbrojiti dva i dva, pa da tako i apsolutno neuki i neupućeni mogu jednostavno i brzo shvatiti tko je Ivan Sinčić, nitko o toj činjenici nije prozborio niti jednu riječ. Hrvatskim biračima je prodana upravo onakva priča koju su željeli čuti.

Kao predsjednički kandidat konačno se pojavio  spasitelj koji im je obećao pravo čudo; spas od kredita, blokada žiro računa, deložacija, razotkrivanje pretvorbeno-privatizacijske pljačke,  obračun s kriminalom i korupcijom, odricanje od novca iz državnog proračuna jer isti – prema njegovim vlastitim izjavama – troše samo „uhljebi“.

Tko je zapravo Ivan Sinčić i što je to organizacija Živi zid?

SAVEZ ZA PROMJENE - izvadak iz registra
Izvadak iz registra političkih stranaka

Nejasno je, ako nitko od supredsjednika i članova Živog zida  nemaju  razloga za tajnost i prikrivanje određenih činjenica koje su javno dostupne, iz kojeg razloga Ivan Sinčić niti u jednom intervjuu nije istaknuo da Živi zid nije udruga kako su to  svi mediji predstavljali, već se zapravo radi o političkoj stranci čiji je pokretač i jedan od glavnih osnivača Ivan Pernar a koja  je osnovana pod imenom Savez za promjene dana  02.06.2011. godine. 

Ivan Vilibor Sinčić koji se do prije nekoliko mjeseci  na društvenim mrežama predstavljao pod imenom  Vilibor Trenka „prodao“ je hrvatskim biračima priču kojom je „nahranio uši“ i „gladne oči“ hrvatskog puka.  Ideja je zapravo krenula nakon prvih izbornih neuspjeha 2011 godine, kada je Savez za promjene zajedno sa drugim koalicijskim partnerima postigao apsolutni neuspjeh na parlamentarnim izborima. Nositelj svih 11 listi Saveza za promjene bio je  tada Ivan Pernar, a kandidati u  7. izbornoj  jedinici – lista broj 21 na kojoj su zastupljene političke stranke Savez za promjene – SP, Autohtona – Hrvatska seljačka stranka – A-HSS, i Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka – DPS bili su pod brojem  1. Damir Trnačić a na mjestu broj 12. Ivan Sinčić.

Dakle, notorna je neistina da je Ivan Vilibor Sinčić politički autsajder, već je isti godinama već  involviran u politiku, te je kroz političku stranku u kojoj je supredsjednik i član ne samo predstavljao stranku već i koalicijske partnere.

Na parlamentarnim izborima 2011 godine izborni program Saveza za promjene sadržavalo je između ostalog i protivljenje ulasku Hrvatske u EU, borbu protiv tadašnjih parlamentaraca SDP i HDZ koji su prema komunikaciji na društvenim mrežama paraziti koji žive na državnom proračunu, i naravno, promjena monetarnog sistema.

http://politika.hr/sp/7029-savez-za-promjene-predstavio-kandidacijske-liste

savez za promjene - politički program
Pernarov izborni program i stranke SP

Već 2013 godine njihov se program mijenja, a Ivan Pernar, Vladimira Palfi, Ivan Sinčić, Dušan Cvetanović, Nensi Krupić i drugi članovi političke stranke Saveza za promjene  kandidati su na listama za Europski parlament.  Biografije svih članova Saveza za promjena koji su se kandidirali za izbore bili su objavljeni na web stranici www.s-p.hr i gotovo svakodnevno objavljivane na

facebook

profilima Živog zida i članova SP-a, međutim  trenutno nije moguće otvoriti linkove koji se još uvijek mogu pronaći u google tražilici.

Članovi SP-a osim političkih aktivnosti neprekidno su se bavili i aktivizmom pa su tako  aktivni članovi i Pokreta Patriot,   inicijative Građanska akcija Referendumski ustanak, Ocupy Croatia, Anonymusa, Udruga slobodarskih aktivista,  i mnogih drugih. Na žalost niti jedna od tih akcija nije proteklih godina dala neke značajnije rezultate, pa se nekoliko članova SP-a, između ostalih i Tino Ropar koji je kasnije pritvoren zbog sumnje u prijetnje i  ucjenu svoje djevojke,   dosjetili osnovati udrugu za sprječavanje deložacija.  Naime djelovanjem kroz udrugu, pod krinkom humanitarnog rada i aktivizma,  bili su zaštićeniji pred zakonom, a i javnost koja je bila alergična na političare  puno je  bolje prihvaćala  članstvo u udruzi nego li u političkoj stranci.   Stoga je Ivan Pernar zajedno sa Tinom Roparom i drugim inicijatorima  u siječnju 2013. godine osnovao Udrugu Stop deložacijama u kojoj su predsjednica Vladimira Palfi – članica Saveza za promjene i jedna od supredsjednica, i Ivan Sinčić – podpredsjednik Udruge i supredsjednik političke stranke Savez za promjene.

http://www.glas-slavonije.hr/194728/4/200-aktivista-Zivog-zida-branit–ce-ih-da-ne-ostanu-bez-kuce

U lipnju 2013 godine u prostorijama Hrvatske narodne stranke u Dubravi,  osnovana je i  Udruga Živi zid u kojoj je tada predsjednik bio malo poznati   Kristijan Ivanković – također član Saveza za promjene i od koje udruge se Pernarov i Sinčićev  Živi zid u potpunosti ogradio.  Nakon otkrivanja u javnosti gore opisanih  podataka, podaci o udruzi Živi zid se u registru udruga u potpunosti mijenjaju, i to cijelo predsjedništvo,  adresa , pa čak i djelatnosti i ciljevi kojima se udruga bavi.  Promjene  u registru udruga za udrugu Živi zid izvršene su 2014. godine.

Prostorije Živog zida

Za potrebe zbrinjavanja deložiranih i socijalno ugroženih građana Grad Zagreb je, nakon samo tri tjedna djelovanja,   dana 20.03.2013. godine odlukom gradonačelnika Milana  Bandića  Udruzi Stop deložacijama dodijelio dva gradska stana;  i to:  dio prostora na II katu desno ulične zgrade na adresi Preradovićeva 44, u naravi tri prostorije (označene brojem 4, 5 i 6) površine 43,22 m2 i pripadajući dio zajedničkih prostorija (hodnici i wc) površine 15,18 m2, ukupne površine 58,40 m2, uz mjesečni iznos naknade od 292,00 kn, te prostor u dvorišnoj zgradi na adresi Bolnička cesti 3-a, površine 108,00 m2, uz mjesečni iznos naknade od 324,00 kn. Uz stambeni prostor Udruga dobila je od Grada Zagreba i 50.000,00 kn za troškove svojeg rada.

Ivan Sinčić i Vladimira Palfi - Referendumski ustanak
Ivan Sinčić i Vladimira Palfi – Referendumski ustanak

Politička stranka Savez za promjenenastavila je svoje političko djelovanje kroz udruge Stop deložacijama i Živi zid na taj način prikupljajući simpatije i glasove birača, a rad su obavljali u prostorijama koje su im dodijeljene za humanitarni rad i zbrinjavanje deložiranih građana. Nije poznato da je ijedan deložirani građanin bio smješten u tim prostorijama,  osim jednog branitelja kojeg je Živi zid deložirao iz svojih prostorija, niti je poznato da su od novca dobivenim iz proračuna Grada Zagreba kome od deložiranih pomogli.

Upravo suprotno od  predstavljenih moralnih načela,  humanitarnog djelovanja i aktivizma, nakon neuspjeha na izborima za Europski parlament, članovi političke stranke Savez za promjene i njezinih udruga Stop deložacijama i Živi zid odluku o sudjelovanju na deložacijama donosili su zavisno o stranačkoj pripadnosti deložiranih osoba. Tako njihovim moralnim načelima nije bila zapreka sudjelovati u obrani od deložacije oca koji nije plaćao alimentaciju,  gdje  koja je prethodno iz svoje kuće deložirala izbjeglice za vrijeme dok je i ona sama izbjegla iz Hrvatske jer joj se suprug borio na suprotnoj strani protiv hrvatskih branitelja, pravomoćno osuđene osobe zbog brojnih kriminalnih djela, pa čak i jednog pripadnika zločinačke organizacije. 

Kroz  svoj humanitarni rad članovi političke stranke Savez za promjene a s njima i predsjednički kandidat Ivan Sinčić suprotstavljali su se sistemu na način da nisu poštovali pravomoćne sudske presude, a prema svojim neistomišljenicima  pokazali su izrazito snažnu agresivnost, prijetnje, pa čak i ucjenu. Ovo se naročito primjećuje u njihovoj retorici koju koriste na društvenim mrežama, kao i u samoj činjenici da sve one koji se ne slažu s njihovim stavovima brišu ili blokiraju te im ne dozvoljavaju više pristup njihovim stranicama.

margetić, ivan vilibor sinčić, tomislav ajduković
Domagoj Margetić i Živi zid

Kroz sve godine svojeg političkog djelovanja pokušali su koaliranje sa različitim političkim opcijama, i sa brojnim aktivistima. Aktivno su podržavali novinara Domagoja Margetića koji je ispred predsjedničkog ureda na  Pantovčaku protestirao protiv cenzure,  surađivali su sa Zoranom Mihajlovićem u organizaciji Referendumskog ustanka, sa Karinom Hromin Šturm sada predsjednikom političke stranke Zajedno, ekonomistom Dinkom Bartulovićem osnivačem  Pokreta Zajedno i dr.

 leci i za kampanju Ivana Sinčića
Izborna kampanja – dijeljenje milijun letaka

U predizbornoj kampanji Ivan Vilibor Sinčić prijavio je donaciju od 20.000,00 kn u novcu te 90.000,00 u materijalnim darovima. Međutim sama činjenica da se  predsjednički kandidat danima besplatno vozio u jaguaru, vlasništvo jednog od ovršenih i deložiranih građana stvara sumnju u prijavljeni iznos. Naime, cijena koju bi naplatio renta-car za korištenje takvog vozila (cca 140 kn dnevno) nije nigdje prijavljen, kao  i milijun letaka veličine A4 formata, jumbo plakati, i  ustupljene im prostorije koje su koristili  u Trnjanskoj 61 a što daleko premašuje prijavljeni iznos.

Mediji su  predstavili Sinčića kao iskrenog, odvažnog, čvrstog mladića koji je spreman „poginuti“ za borbu protiv korupcije i kriminala. Istovremeno su čak tri člana  Živog zida bili pritvoreni i optuženi zbog kriminala (ucjene i prijetnje), što mu za suradnju s njima nije  niti malo smetalo.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Zagrebacki-HSLS-ovac-uhicen-zbog-prisiljavanja-djevojke-na-prostituciju

Dapače, primjer jednog od   osnivača Tina Ropara, hrvatskog branitelja Damira Ajdukovića, novinara i vlasnika portala udarno.com Tonija Eterovića  kao i bivše članice  i akademske slikarice Ingrid Runtić  dokazuje da se Ivan Sinčić svojih dojučerašnjih suradnika  jednako  brzo odrekne kao što s njima i započne suradnju  kad procijeni da mu više nisu korisni.

ivan sinčić - proizvođač ulja od konoplje

Živi zid se, zajedno sa Ivanom Viliborom Sinčićem  bori i za legalizaciju lakih droga kao i za uzgoj konoplje u ljekovite svrhe, međutim, i prije nego li je njezin uzgoj legaliziran Ivan Vilibor Sinčić proizveo je konopljino ulje koje i danas  reklamira na svojem facebook profilu, zajedno sa drugim članovima Saveza za promjene.  Znači li to da se političari i aktivisti ne moraju držati slova zakona?

toni Eterović i Živi zid

Njihov aktivizam i politički angažman aktivno je podržavao Toni Eterović, vlasnik portala www.udarno.com koji se  trenutno nalazi u pritvoru pod sumnjom na prijevarne radnje vezano uz novčana sredstava prikupljena humanitarnom akcijom  za pomoć bolesnom djetetu.  Iako su samo tjedan dana prije njegovog uhićenja Ivan Pernar, Damir Trnačić, Ivan Vilibor Sinčić i Toni Etereović  zajedno se družili  u Zagrebu, na dan uhićenja i danima poslije nitko od članova Saveza za promjene i udruge Stop deložacijama nije  komentirao o cijeloj situaciji  niti jednom jedinom rječju. Dapače, na  fb profilu Ivana Sinčića, pokraj jedne od fotografija  stoji komentar „Toni, s tobom sam do kraja života!“

Nakon neuspjeha na izborima za EU Parlament, nezadovoljni rezultatom supredsjednici Saveza za promjene odlučili su promijeniti ime stranke iz Saveza za promjene u Živi zid.

Promjenom imena,  ljudi više nisu raspoznavali razliku između njihovog  političkog i aktivističkog djelovanja,  dok su članovi Saveza za promjene iskoristili mogućnosti koje pruža Zakon o udrugama kroz koje su mogli primati novčana sredstva, donacije i subvencije za rad udruge a koje su istovremeno koristili i za politički rad i skupljanje političkih bodova.

Ivan Sinčić - donacije Živom zidu  Donacija Ivanu Sinčiću - Živi zid

Donacije upućene Ivanu Sinčiću

Da su Savez za promjene i Živi zid jedno pokazuju transformacije njihovog loga dostupnog na facebook profilima koji se mijenjao proporcionalno stanju na političkoj sceni – Od „Savez za promjene“,  zatim „Savez za promjene – Živi zid“,  i na koncu samo „Živi zid“.

savez za promjene - rukovanje  Savez za promjene  - Živi zid

 

Živi zid

Na dan izbora za predsjednika RH, na stranici Saveza za promjene i na facebook profilu te političke stranke objavljen je slijedeći status;

„Dragi prijatelji, svi koji ste u mogućnosti dođite večeras dočekati s nama rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora na Velesajmu u Zagrebu, Paviljon 18, Fusio centar. Očekujemo vas od 18 30 pa nadalje. Ima mjesta za sve, vidimo se!“Savez za promjene

Nakon održanih izbora, konačno se u javnosti i pred kamerama pojavio i  za sve najzaslužniji – Ivan Pernar. Začetnik svih ideja i tvorac lika i djela Ivana Sinčića koji je svoje želje i ambicije pretvorio u njegov lik, prethodno ga  marljivo naučivši  sve lekcije koje je nužno znati u političkom svijetu.

Ivan Sinčić i Ivan Pernar 1

 

Ogradili se od Saveza za promjene

Ovo nije prvi put da članovi političke stranke Savez za promjene/Živi ziddovedu u zabludu ljude s kojima komuniciraju ili od kojih nešto očekuju.  Prilikom sastavljanja kandidacijske liste za parlamentarne izbore 2011 godine, Ivan Sinčić na svoju listu je stavio i ljude koji o tome nisu apsolutno ništa znali, niti su za to dali svoj pristanak. Nisu bili članovi nikakve  političke stranke ni udruge,  već su mislili da svojim potpisom podržavaju mladog čovjeka da se kandidira.

 „Nisam niti slutila da ću se naći na listi Saveza za Promjene kao kandidat za člana Gradskog vijeća Grada Karlovca. Javno se ograđujem od kandidature jer sam na listi protiv svoje volje. Naime, Ivan Sinčić, nositelj liste Savez za promjene, na ulici me pitao želim li mu potpisom dati potporu. Mlad je čovjek pa sam rekla da može, no nije mi rekao da potpisujem za kandidacijsku listu“ – kazala je Daniela Peris, jedna od troje kandidata koji su, na vlastito zaprepaštenje na objavljenim kandidacijskim listama vidjeli da i sami žele u karlovačko vijeće.

Osim nje i Marija Crnjac, te Dragan Glumac, javno su istupili kako bi se ogradili od kandidature. Dodaju da nisu članovi niti jedne političke stranke niti su politički aktivni. Ipak, lista nije poništena jer su žalbu općinskom izbornom povjerenstvu predali nakon isteka zakonskog roka.

„Lista Saveza za promjene, barem kada smo mi u pitanju, a doznajem da ima još prevarenih kandidata, sastavljena je na temelju obmane i lažnih očitovanja nositelja lista“, dodala je Daniela Peris, inače djelatnica Razvojne agencije Karlovačke županije.

Ivan Sinčić, nositelj liste,  kaže da mu je žao ukoliko je netko imao neugodnosti, posebno na radnom mjestu, jer je u pitanju nesporazum. Tako je ovim svojim postupkom, koristeći tuđe podatke radi vlastite kandidature   pokazao da ne preza ni od nečasnih postupaka s ciljem da zasjedne u političku fotelju, iako je u predsjedničkoj kampanji nastupio s izrazitim prezirom prema onima koji u njoj već sjede. Suprotno načelima koje promiče nije se niti odrekao 500.000 kn iz državnog proračuna, dapače, dobro će mu doći.

živi zid vino

Najbolje razmišljanje Hrvatica i Hrvata  o izborima koji su iza nas i o kandidaturi Ivana Sinčića, pokazuju i objavljeni komentari na brojnim internetskim portalima;

„Najveći poraz za mene je 16% koji su otišli Sinčicu…i to ne što su ga neki zaokružili kao protest prema politici, nego zato što su u njemu vidjeli spas za Hrvatsku….za ne povjerovati je da su ljudi glasali za nekoga tko nema niti dana radnog staža, niti izričaj intektualca, niti znanje o politici…nego samo bacanje fraza i prozivanje lopova….sa pravom mogu reći da su za njega glasali ljudi koji nemaju niti malo znanja o politici, odnosima unutar države i na kraju niti elementarnog znanja o odnosima u medjunarodnoj zajednici….zamislite što bi samo o našoj političkoj svijesti pomislili svjetski državnici kad bi izabrali Sinčića za predsjednika, kad bi vidjeli da je vječiti student i anarhist….vjerovatno bi pomislili da smo skloni šali……zaista razočarani narod koji je razočaran životom i politikom glasao je kao djeca u prvom osnovne…“ (večernji list)

Hrvatski puk još jednom je nasjeo na „šarenu lažu!“  Da je drugačije, bi li bilo potrebno prikrivanje svih ovih tajni?

Robert Stanek

hazud .hr izvor

hop-portal.com