ZAMRZAVANJE TEČAJA ŠVICARSKOG FRANKA JE VELIKA GREŠKA MILANOVIĆEVE VLADE!

0
2152

Nakon teških dana u Hrvatskoj zbog visoke deprecijacije tečaja Eura prema švicarskom Franku, Hrvatska Vlada donijela je odluku o „zamrzavanju“ tečaja švicarskog franka prema kuni. Na izgled ovaj potez barem izgleda dobro i na neki način smanjuje bojazan kreditnih dužnika od bankrota. Međutim, postavlja se pitanje je li to doista dobro?

Moram reći kako ova mjera nije dobra iz više razloga. Prvo, to znači da naše valutno tržište više baš ništa ne predstavlja u smislu tržišta. ništa se ne može „zamrznuti“ na tržištu, jer to onda više nije tržište! Nema te cijene, a u ovom slučaju tečaja, koji treba biti „zamrznut“. Nije problem u tomu što je tržište promjenljivo i snaga ponude i tražnje se na tržištu mijenja. Nekad je jača tražnja, nekad ponuda, ali to i jest bit tržišta i tržišnog gospodarstva. Treba se prilagođavati djelovanju tržišta, a ne pokušavati „zamrznuti“ njegovo djelovanje. To je iz doba komunizma!

Drugo, može li bilo tko zamisliti odluku vlade o „zamrzavanju“ cijene benzina u ovom trenutku? Naravno, svatko bi to osudio, jer baš kad cijene goriva padaju bilo bi „suludo“ zamrzavati cijenu goriva i to povoljnu promjenu, jer događa se sniženje cijene! Stoga „zamrzavanje“ tečaja švicarskog franka samo zato što se mijenja „nepovoljno“ doista je smiješno! Ne može tržište funkcionirati tako, što će biti prihvatljivo ako nam je promjena u korist, dok će se „zamrzavati“ čim nam ide na štetu!

kunaKonverzija kredita iz švicarskog franka u euro daleko je ispravnija, koju predlažem i koju sam predlagao! Prije svega promjena tečaja švicarskog franka nastupila je zbog deprecijacije tečaja eura! Ta deprecijacija tečaja prema švicarskom franku se najviše osjetila, jer je švicarski franak najstabilnija valuta u svijetu.
Međutim, euro je izgubio i vrijednost naspram tečaja američkog dolara, ali u manjem omjeru.  No, amerikanci nisu branili određnu razinu tečaja eura, nego su pustili djelovanje tržišta. No, to je manje bitno kreditnim dužnicima u Hrvatskoj. Švicarska središnja banka je odlučila ne braniti tečaj eura, tako što bi i dalje praznila svoje novčarske pričuve i kupovala eure na njihovom valutnom tržštu. Razlog je što ne žele ugroziti razinu novčarskih pričuva Švicarske i time ugroziti stabilnost švicarskog gospodarstva! Jednostavno ta odluka središnje švicarske banke nema nikakve veze sa Hrvatskom, niti se Hrvatska u to treba petljati, a niti može!
Poremećaj je zato što je kuna tek priljepak eura, pa je deprecijacija tečaja eura prema „švicarcu“ dovela i do deprecijacije tečaja kune prema „švicarcu“! Najveći je problem što odluka Hrvatske vlade „sugerira“ očekivanje „povratka“ tečaja „švicarca“ na prijašnju razinu!

rohatinskiTko kaže kako će se tečaj eura „vratiti“ na prijašnju razinu prema švicarskom Franku!? Upravo to je velika greška! Naime, treba očekivati nastavak pada tečaja eura prema šicarskom franku! Zbog toga što svaka iznenadna promjena tečaja uvijek ima multiplicirajuće djelovanje! Dogodit će se još nekoliko valova deprecijacije tečaja eura prema švicarskom franku!!! Problem koji će doći poslije do izražaja je što se kad-tad tečaj švicarskog franka mora „odmrznuti“, a tada će taj tečaj biti još nepovoljniji!!! Dakle, tada će biti još teže iznaći riješenje za probleme koji su se sada pojavili!
Na žalost, tada ćemo se s gorčinom prisjećati najneuspješnije vlade i odluke najneuspješnijeg premijera! Baš kako se sada s gorčinom prisjećamo Rohatinskog i njegovog prešutnog dopuštenja poslovnim bankama u Hrvatskoj odobravati kredite vezane za švicarski franak!

Dr. Tihomir Janjiček