Pusić : ‘Hrvatskoj se mora dopustiti udruživanje u saveze i s bivšim jugoslavenskim republikama’

0
1087

pusić zokiHrvatskoj se mora dopustiti udruživanje u saveze i s bivšim jugoslavenskim republikama – zahtjev je Građanske udruge za ljudska prava (GOLJP) koji je poslan Ustavnome sudu, kao i saborskim zastupnicima koji će uskoro raspravljati o promjenama Ustava RH.

Naime, u članku 141. hrvatskog Ustava stoji da se “zabranjuje udruživanje RH u saveze s drugim državama koje bi dovelo ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskog državnog zajedništva”.

Predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić smatra da se time ograničava budućnost slobodnog razvitka jedne zemlje.

− Autori hrvatskog Ustava imali su, dakako, u vidu Miloševićevu Srbiju, od koje se naša zemlja htjela jasno distancirati i zaštititi. Ali, to ne znači da će Srbija zauvijek izgledati kao u Miloševićevo vrijeme, ona već sada nije takva − kaže Pusić, uz komentar da je tu riječ o ograničavanju prava na udruživanje s nekom zemljom iz etničkih razloga, što je nedopustivo.

S druge strane, Srbija će jednoga dana postati članicom Europske unije i mi ćemo biti u savezu s tom državom u sklopu EU-a. Treba pustiti našim potomcima da o tome slobodno odlučuju, a ne im Ustavom zauvijek zabraniti takvu mogućnost – zaključuje Pusić.

izvor Slobodna Dalmacija

hop-portal.com