Istra i PGŽ i Zagreb “najviše porezno financiraju državu” zato što u tim krajevima nije bilo rata

0
1189

linićKao ratni urednik unutrašnjo-političke rubrike Novog lista, još dok se Jugoslavenska armija nije bila povukla iz Rijeke, objavio sam tekst Paklena oaza mira, u kojemu sam, to postoji u arhivi NL-a,  vrlo precizno pisao o planu Kontraobavještajne službe JNA s Istarskom i primorsko-goranskom županijom.

Pokazalo se da sam prokleto bio u pravu. Tada je već trećina hrvatskog teritorija bila pod okupacijom pobunjenih Srba i JNA, a za Istru i PGŽ sam napisao da u tim krajevima nema dovoljno potencijala, a naveo sam da nam je blizu i susjedna Italija, da bi se mogao ostvariti sličan plan.

Točno sam napisao da je plan da se od PGŽ stvori, kako sam je nazvao, tzv. Jugoslavenska autonomna oblast (tzv. JAO), kad već nije moguće ostvariti Srpsku autonomnu oblast, po uzoru na tzv. SAO Krajinu. I doista, o tome je pisao kolega Josip Jović u Slobodnoj Damlaciji, u Istri i PGŽ-u ima iznadprosječan broj pripadnika, u odnosu na ostale dijelove Hrvatske, manjina, posebice jedne.

Kolega Denis Kuljiš, a to je portal Rijeka Danas objavio, je napisao da su “komunistički oslobodioci” ovog kraja potjerali oko 300.000 domicilnog stanovništva, a na ove se prostore planski, to spominje i kolega Jović, odmah nakon drugog svjetskog rata, počeli naseljavati Srbi, Bosanci, ljudi iz nekadašnje austrougarske Vojne Krajine, ali i Hrvati.

Činjenica jest, da su Istra i PGŽ zadržali u politici pretežito jugo-komunističku politiku, odnosno tzv. orijentaciju prema regionu. Još sam u NL-u prije izbijanja rata pisao o Alpe-Adria inicijativi. O povezivanuju Bavarske, Austrije, Veneta i
Friuli Venezia-Giulia, Slovenije i Hrvatske u gospodarskom, ponajprije pogledu. Ali velikosrpska agresija je to spriječila.

Čitam današnji Novi List u kojemu piše da Istra i PGŽ, te Zagreb “najviše porezno financiraju državu” (valjda RH). To je zbog toga što u tim krajevima nije bilo rata, za razliku od ogromnog dijela Lijepe naše, a ne zbog nekih posebnih zasluga župana
Zlatka Komadine koji je izjavio “Gdje smo tek bili, kad smo još među najboljima”.

Na Sveučilištu u Rijeci je formiran kolegij za jugoistočnu Evropu, u hotelu Bonavia je održan pred neki dan skup o novinarstvu u regiji iliti regionu itd.itd. Sve to govori da sam bio prokletom u pravu. I da je ideološko-politička Paklena oaza mira
ili tzv. Jugoslovenska autonomna oblast u potpunosti ostvarena u politici, medijima, gospodarstvu itd. Uz jednu napomenu. Bilježi posljednje dane! (Giancarlo KRAVAR)

hop-portal.com