Haag – biti ili ne biti?

0
1020

vasilije vidovićNedvojbeno je da je Vožd Slobodan Milošević, kao tadašnji predsjednik SR Srbije, imao presudan utjecaj na JNA, koja je bila „udarna pesnica“ u velikosrpkoj agresiji na Hrvatsku. Nedvojbeno je da je načelnik Kontraobavještajne službe JNA general-major Aleksandar Vasiljević organizirao četničke postrojbe i instalirao Vojislava Šešelja  kao komandanta, nedvojbeno je da je Vožd Milošević uz pomoć dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, šibenskog psihijatra Jovana Raškovića bio inspirator „ustanka golorukih Srba“, u Kninu 17.kolovoza 1990. godine.

Nedvojbeno je da je velikosrpska agresija imala genocidni karakter, zato jer je za ratni cilj bilo postavljeno stvaranje Velike Srbije na crti Virovitica-Karlovac-Karlobag, uz etničko čišćenje Hrvata i ostalih nesrba. Genocid je počinjen u Vukovaru, kojeg su posljednji branili bojovnici HOS-a, nedvojbeno je da je počinjen genocid u Škabrnji, ali najviše sudbeno tijelo UN-a ima vrlo visoke standarde u dokazivanju genocida.

Činjenica jest da genocid, u klasičnom poimanju te riječi, nije počinjen na cijelom teritoriju suvereno proglašene Hrvatske Države. Ali jest na trećini teritorija Lijepe naše. Mnoge su žene u Vukovaru silovane, ne jedno dijete je ubijeno, ne jedan starac nije umro prirodnom smrću. U prilog dokazima da je počinjen genocid mogli bi ići i podatci da je svoj život na oltar Domovine položilo više od 15.000 branitelja, da je ranjeno oko 40.000 bojovnika, da je više od 2.000 branitelja u miru počinilo samoubojstvo, da su mnoge Hrvatice i Hrvati potjerani sa svojih ognjišta, a neki od njih su potražili „sreću“ u Njemačkoj, Kanadi, Australiji itd.

Hrvatskoj je zbog velikosrpske agresije nanijeta ogromna materijalna šteta. Spaljena sela i gradovi, uništene tvornice i seoska gazdinstva. Razminiravanje će biti gotovo eventualno u najboljem slučaju do 2020. godine.

Haaški tribunal je jednom već sudio o genocidu. I to u BiH. I presudio je polovično. Ustvrdio je da je počinjen genocid samo u Srebrenici, ali ne i u Republici Srpskoj, koja je danas praktični etnički „čista“ srpska tvorevina. Što onda možemo očekivati? Procjenjejem ipak pravdu za u Domovinskom ratu napaćeni hrvatski narod. Koja, možda neće u potpunosti zadovoljiti naša očekivanja.

Ali, Hrvatska je već pobijedila dvaput. I u Domovinskom ratu, i kad je Haaški tribunal proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid, preostaje još da sačekamo utorak, Haag, 10 sati ujutro, kada na Novoj TV počinje izravni prijenos izricanja presude.

Ma što Haaški suci odlučili, u kolektivnom pamćenju hrvatskoj naroda, ostaje da je Srbija kriva za agresiju, da je imala genocidne namjere, koje je dobrim dijelom i ostvarila, a da ih u potpunosti ostvari, u tome ih je spriječio pobjednički hrvatski vojni genije.

Giancarlo Kravar