Je li postojala UROTA za “miniranje” hrvatske tužbe za genocid?

0
986
Fotografija: www.hsp.hr
Fotografija: www.hsp.hr

Na današnjoj konferenciji za medije u Osijeku predsjednik HSP-a Daniel Srb je još jednom ponovio da Hrvatska nikako ne može biti zadovoljna presudom po tužbi za genocid protiv Srbije.
Propusti koji su napravljeni za vrijeme cijelog postupka mogu se taksativno nabrojati, a temeljni su da nije bilo dostatne političke potpore tužbi za genocid, promašena legitimacija tužbe i nedovoljna argumentacija ( nitko od čelništva bivše JNA i Srbijansko političkog vodstva nije osuđen u Hrvatskoj za djela za koja je podignuta optužnica za genocid) – naglasio je Srb

“Najava ministra Orsata Miljenića da ćemo mi osuditi vrh JNA ukoliko to ne učini Srbija je još jedna iz populističkih izjava na tragu prethodne politike u Hrvatskoj – rekao je Srb i javno postavio pitanje:” A kada??; 2020.? 2030.?  Ne žive generali JNA 150 godina. Šta se do sada čekalo? Zašto to nije do sada učinjeno??”

Predsjednik Srb je podsjetio na još jednu činjenicu koja se odnosi na prethodno razdoblje i još jednom pozvao sve da pogledaju knjigu bivšeg srbijanskog veleposlanika u Zagrebu Radivoja Cvjetičanina gdje se vidi da on uz kontakte s Ivom Josipovićem spominje kontakte i s prof. Ivanom Šimonovićem koji je u to vrijeme zastupao hrvatsku stranu u tužbi protiv Srbije.  Radi se o susretu na kojem Šimonović nudi Cvetičaninu povlačenje hrvatske tužbe za genocid. Doduše navodi se da to radi u svoje osobno ime.  Ali će, ako bude trebalo “savjetovati” Vladi RH povlačenje tužbe.

“Nakon ovih spoznaja javno postavljam pitanje je li u ovom cijelom postupku postojala UROTA za “miniranje” hrvatske tužbe za genocid?” – rekao je Srb i dodao da očekuje da će u narednom periodu “isplivati” još puno činjenica koje će baciti dodatno svjetlo na cijeli ovaj postupak.

Nakon ove presude i posebno nakon pisanih srbijanskih argumenata Hrvatska ima nove mogućnosti postavljanja uvjeta Srbiji, posebno ako Srbija želi u EU.

“Ukoliko je Srbija tvrdila da nije odgovorna za zločine koje je počinila JNA prije 27.04.1992. godine temeljem čega si uzima pravo preuzeti predmete, suditi po predmetima vojnog suda JNA prije 27.04. 1992. godine?”

Slijedom toga oteti hrvatski branitelj Veljko Marić odmah mora biti pušten i predan hrvatskim vlastima.

Pitanje koje se nameće je što će poduzeti Hrvatska?
Hoće li to prešutjeti ili će inzistirati u međusobnim odnosima na uskraćivanju prava za suđenje za događaje koji su se dogodili na teritoriju Hrvatske – završio je Srb.