Srbija na teritoriju Hrvatske vodila je politiku etničkog čišćenja

0
934

biskup_zelimir_puljic_v_1268654825Presuda Haaškog tribunala u slučaju tužbe Hrvatske protiv Srbije za agresiju i genocid razočarala je ogromnu većinu Hrvata, a napose silovane Vukovarke, žene koje su izgubile i muževe i sinove u Škabrnji, kao i sve istinske branitelje i ljude dobre volje.

Očekivano se na Haašku nepravdu osvrnula i Katolička Crkva. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, komentirao je presudu za Hrvatski katolički radio:

„Definitivno je utvrđeno da je Srbija bila agresor na hrvatsko područje gdje su počinjena brojna zlodjela i ratni zločini koja imaju obilježja genocida s ciljem stvaranja Velike Srbije, pri čemu je protjerano i nesrpsko stanovništvo. Ljudi ovoga područja trebaju zajedno živjeti, surađivati, komunicirati, trgovati. Ali ne može se jednostavno brisati ono što se dogodilo. Budućnost treba graditi na istini i pravdi”, poručio je mons. Puljić, smatrajući važnim što međunarodna presuda govori da nisu samo počinjeni zločini, na sve strane, „nekako anonimno, potukli se”, nego da je Srbija na teritoriju Hrvatske vodila politiku etničkog čišćenja.

Decidirano je to izjašnjavanje Katoličke Crkve u Hrvata, a od nadbiskupa Puljića se nisu ni mogle očekivati žešće riječi, s obzirom na poslanje Crkve. No, poruka je više nego jasna. Jača od Haaške presude, jer je Puljić naglasio da su ratni zločini imali obilježje genocida. E, pa, hrvatski narode, poslušajmo predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i neka nam u kolektivnom pamćenju, našem, naše djece i unučadi ostane: pamćenje o genocidu, koji nije presuđen, ali se ipak dogodio!

G. Kravar

hop-portal.com