HOP

Predsjednik Josipović nije smio odlikovati Ejupa Ganića!

Hvala Bogu,  predsjednik Republike Hrvatske posljednji put je dodjeljivao nacionalna hrvatska odličja. Jer još jednu ovakvu sramotu teško bi podnijeli. Uz mnoge zaslužne i čestite ljude ističe se jedno ime koje se nikako i nikada ne smije naći na popisu onih koji su dobili službeno odličje Republike Hrvatske. To je ime Ejupa Ganića kojega je predsjednik Josipović odlikovao Redom kneza Branimira s ogrlicom.

Red kneza Branimira s ogrlicom koji je šesto po važnosti odličje u Republici Hrvatskoj, kako u Zakonu o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske piše dodjeljuje se: “dužnosnicima i djelatnicima u tijelima državne vlasti, čelnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava i predstavništava međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama“.

Javno postavljamo pitanje gdje se u ovim stavkama Zakona može naći spomenuti Ejup Ganić?
Je li to Ejup Ganić koji u vrijeme dok je bio član predsjedništva BiH, izabran iz reda ostalih (kao Jugosloven), sve Hrvate u Bosni i Hercegovini nazivao „Ustašama“, ili je to Ejup Ganić koji zajedno s mudžahedinima na tenkovima ulazi u hrvatska sela oko Maglaja, nakon čega su počinjeni brojni zločini i zlostavljanja.
Ili je to Ejup Ganić koji sudjeluje na sastanku u Zenici na kojem je planiran napad na Hrvate središnje Bosne s ciljem njihovog protjerivanja, ili je to Ejup Ganić koji tvrdi da je grad Neum Bošnjački,  u koji planira naseliti Bošnjake i promijeniti nacionalni sastav stanovništva.

Je li za ova djela i postupke Ejup Ganić odlikovan šestim po važnosti odličjem Republike Hrvatske? Ili tu postoji jedan drugi razlog? Jedna druga nit. Komunističko – jugoslavenska nit?
Opet nas predsjednik na odlasku i na ovoj simboličnoj razini, dodjelom odličja osobi koja je poznata po svojoj kameleonštini vraća u okvire regiona i radi na uspostavi odnosa pokidanih početkom devedesetih. S jasnim ciljevima svrhom i namjerom.

Zahvaljujući hrvatskom narodu ovo je bila posljednja dodjela odličja predsjednika u odlasku, jer kako je krenulo, nakon Documente i jugoslovena Ejupa Ganića, Josipović bi mogao dodjeliti i Veselinu Šljivančaninu i ostalima neko od odličja za “ratne zasluge“ i razvijanja „bratstva i jedinstva“.

Ovom prilikom izražavamo uvjerenje da će nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović voditi računa po pitanju dodjele hrvatskih odličja,  da će se izbjeći ovakvi skandali i da nijedno odličje Republike Hrvatske neće završiti na grudima nedostojne osobe.

Daniel Srb