Policija radila racije i legitimiranja hodočasnika oko groblja

0
962

ante starčevićPovijesni presedan u radu policije potvrdio je danas Zoran Cvetnić pomoćnik načelnika prve PP u Zagrebu. Na novinarsko pitanje po završetku ročišta na prekršajnom sudu u Zagrebu gdje zastupa tužitelja, I policijsku postaju Zagreb, protiv Dražena Keleminca odgovorio je da se on osobno u svojoj dugogodišnjoj policijskoj karijeri ne može sjetiti slučaja kada je policija radila racije i legitimiranja hodočasnika oko groblja i crkvi. Podsjetimo se o čemu se radi: 28.2.2015. na 119. godišnjicu smrti oca Domovine, Ante Starčevića zagrebačka policija je blokirala autobusne linije prema Šestinama kako bi spriječila prilaz članovima A-HSP-a crkvi i grobu Ante Starčevića. Toliko su bili odlučni u toj nakani da su Kelemincu i suradnicima postavili blokadu kod restorana ‘Okrugljak’ i tamo ih uhitili te sproveli u I PP gdje su Kelemimca zadržali preko noći. Što su oni u stvari sprječavali? Ono što čini veliki broj časnih Hrvata na taj dan, pohode grob Ante Starčevića, sudjeluju u bogoslužju, pale svijeće, polažu cvijeće i vjence… Uobičajeno. Što je to onda toliko uznemirilo MUP pod vodstvom ministra Ostojića? To što Statutom A-HSP-a registriran i ovjeren od nadležnog tijela državne uprave Klub Hrvatskih Domoljubnih Snaga želi dati prisegu Domovini?!?
Sada dolazimo u krajnje bizarnu situaciju kada manji broj članova A-HSP-a koji su uspjeli proći policijske blokade i koji nisu uhićeni dolazi do groba Ante Starčevića i tamo se zajednički mole, pale svijeću i slušaju domoljubni recital nisu brojčano dovoljni da MUP podnese prekršajnu prijavu po Zakonu o javnom okupljanju. Da bi pokušali nekako opravdati besmisleno trošenje novaca poreznih obveznika legitimiraju hodočasnike koji nemaju nikakve veze s A-HSP-om. Između ostalih i gospodina Vinka Ostojića, teško pokretnog Hrvatskog vojnika iz II sv. rata koji je rođen 1924. godine koji na isto mjesto u isto vrijeme dolazi desetljećima.
Kao svjedok optužbe također je svoj iskaz sudu dao i zapovjednik voda interventne policije koji je sa svojim kolegama morao izvršavati ovaj besmisleni zadatak, na početku iskaza je dva puta naveo da je tamo sa svojim kolegama bio po jasnoj i preciznoj zapovjedi nadređenih kao i da on osobno nije zamijetio bilo kakva obilježja prekršajnog ili kaznenog djela. Pametnome dosta, sve je jasno.
Također valja napomenuti da je istodobno na Jelačićevu trgu održan neprijavljeni komunistički skup koji je pjevanjem i izvikivanjem parola narušavao javni red i mir, uznemiravao građane na glavnom gradskom trgu… Ali tu policija nije dobila zapovijed da ragira, stoga izgleda da je gospodin Keleminec ipak u pravu kada tvrdi da je riječ o političkom progonu. A-HSP je euroskeptična, suverenistička stranka čiji svjetonazor ne odgovara političkim ‘elitama’ pa izgleda da im se ponekad omakne i ono što si čak svojevremeno nije mogao priuštiti niti zloglasni Ranković, uporabu milicije u političke svrhe oko katoličkih groblja i crkvi.
Isto tako treba jasno reći da za ove cirkuse nisu krivi profesionalni djelatnici u policiji koji tamo zarađuju svoju plaću i tako uzdržavaju obitelji već samo politička garnitura na odlasku.
Tekst i fotografija, VK