RODIN U ZAGREBU – TRIJUMF UMJETNOSTI I KULTURE

0
1364

IMAG1206Izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu vrhunac je i najvažniji događaj Festivala francuske kulture u Hrvatskoj, nazvanog „Rendes-vous“. Logični je to nastavak kulturne suradnje na najvišem nivou između Hrvatske i Francuske nakon prošlogodišnjeg Festivala hrvatske kulture i umjetnosti 2012/13. pod nazivom „Croatie, la voici“. Pokroviteljica ove značajne izložbe je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a čitavu realizaciju ovog vrhunskog događaja u kulturi možemo zahvaliti Catherine Chevillot, ravnateljici muzeja Rodin iz Pariza, Andru Krstulović Opari, povjesničaru umjetnosti, kustosima Veronique Mattiussi  (Muzej Rodin) i Barbari Vujanović (Atelier Meštrović) te Jasminki Poklečki Stošić, ravnateljici Umjetničkog paviljona, koja uz g. Oparu potpisuje postav izložbe. Pod visokim pokroviteljstvom prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i u nazočnosti brojnih uvaženih gostiju i diplomata jučer navečer je svečano otvorena ova izložba koja će publici biti dostupna sve do do 20.rujna 2015.

Sedamdesetak djela jednog od najvećih kipara uopće, među kojima se nalaze i njegova najpoznatija, izloženih u zagrebačkom najljepšem izložbenom prostoru plijenit će pažnju ljubitelja likovnih umjetnosti ne samo Zagrepčana, već i internacionalne publike i potvrditi Zagreb i Hrvatsku u kulturno-izložbenoj tradiciji. Ovo je svakako veliki događaj, kao što je značajno i međusobno umjetničko i ljudsko poštovanje dvojice vrhunskih kipara i umjetnika poput Rodina i Meštrovića, kojemu (uz mnoge vrsne umjetnike)  i možemo zahvaliti međunarodni ugled hrvatske kulture i umjetnosti. Taj ugled gotovo sustavno je ometan političkim i povijesnim neradom i nezainteresiranošću  isključivo hrvatskih državnih institucija, kojima treba otvoreno i jasno pripisati bijedno stanje kulture i umjetnika ove zemlje ne samo do sada, nego i u našoj krizom obojenoj svakodnevici. Činjenica je da su kultura i umjetnost, a također i obrazovanje i znanost nepravedno zapostavljeni u svim državnim proračunima i trajno obilježeni kao teret i smetnja državi, umjesto da budu perjanica, temelj i zalog budućnosti hrvatskih postignuća i bogatstava . IMAG1205Takvom maćehinskom tretmanu državnih institucija protivi se ova hvalevrijedna suradnja između francuskih i hrvatskih muzealaca i kustosa koja svojim izložbenim pothvatima vraća na pravo mjesto svjetski značaj ova dva umjetnika. Nedvojbena je umjetnička veličina Rodina, kao i Meštrovića, neupitan je opus Rodina koji nas na ovoj izložbi ostavlja bez daha, kao i onaj Meštrovićev, koji nas svakodnevno oplemenjuje na ulicama i trgovima hrvatskih gradova, podsjećajući nas na vječnu ljepotu i vrijednost umjetnosti koja nam je od ovih velikana dana na dar. Da nije bilo Meštrovića, ne bi danas bilo ni Rodina u Zagrebu, imajmo to na pameti kada sumnjamo u opstanak Hrvatske!IMAG1202

Osobno, kao umjetnica i urednica kulture ovog portala te kao vjerna posjetiteljica izložbi zahvaljujem svima koji su omogućili ovaj kulturni događaj u Hrvatskoj i pozivam naše čitatelje i svu ostalu publiku da posjete ovu izložbu. Vrhunska umjetnost koju ćete na njoj doživjeti, oplemenit će vas višestruko i staviti u pravu perspektivu vrijednosti koje stoje iznad današnjeg pukog preživljavanja na koje smo još neko vrijeme u ovoj zemlji osuđeni. Umjetnost je zasigurno jedna od onih kategorija duha zbog koje vrijedi živjeti i ponešto pretrpjeti! Drugim riječima: dok je umjetnika i znanstvenika, dok je svih onih koji promiču kulturu i znanje, biti će i Hrvatske. Ne zaboravimo to!

 

Ingrid Runtić