Otkrivamo: Iz fašističke vojske prešli u partizansku!

0
1203

garibaldiOvo je partizanska brigada istarskih Talijana Garibaldi (OTAC države Italije) koji su 1943. nakon pada Italije jednostavno iz fašističke vojske prešli u partizansku! SVI su bili autohtoni Talijani u Istri. Ali zapovjednik im je bio Srbin iz Bosne Savo Burić -uostalom na mjestu zapovjednika i političkog komesara SVIH istarskih brigada i divizija, koje su bile 99% sastavljene od Hrvata- UVIJEK su bili lički Srbi t.j. četnici.

I kada je 1989.godine u Italiji donijet  zakon o isplati vojnog služenja u fašističkoj Musollinijevoj vojsci- SVI ali bas SVI ti partizani-Hrvati i Talijani- su kao ludi počeli tražiti svoje vojne knjižice iz fašističke talijanske vojske. Bilo je veselo slušati i gledati očaj onih koji jesu bili u talijanskoj vojsci-čak na sjeveru Afrike- ali to dokazati nisu mogli, jer su te dokaze spalili. Ili na drugi način uništili !

Jer se radilo o lijepim sumama tadašnjih Lira i to sve sa zaostacima od  10 godina. Još danas preživjeli VELIKI ‘titini partizani’ primaju fašističku mirovinu. Zbilja, kao što je još Miroslav Krleža rekao za Istrane: ljudi bez ponosa..

Zdravka L.

hop-portal.com