HOP

Borbeni avion “Suhoj PAK FA”, poznat i kao “T-50” je robot

Novi ruski borbeni zrakoplov pete generacije “T-50”, koji se trenutno nalazi u fazi testiranja, u sebi sadrži automatske elemente koji ga čine više robotom nego borbenim avionom, objašnjava predstavnik korporacije “Rosteh”.

Borbeni avion “Suhoj PAK FA”, poznat i kao “T-50”, spreman je ući u proizvodnju naredne godine i opremljen je inovativnom tehnologijom koja pilota jednim dijelom cjelokupnog kontrolnog sustava aviona.

“Avion ‘PAK FA’ je u izvjesnom stupnju leteći robot, gdje letač ne ispunjava samo dužnost pilota, već predstavlja jedan od konstitutivnih dijelova letačkog aparata”, objašnjava zamjenik šefa Koncerna radioelektronskih tehnologija (Krete), dijela “Rosteha”, Vladimir Mihejev. “To znači da su reakcije avijatičara dio kontrolnog sustava”.

Mihejev objašnjava da je “pametna obloga” drugi dio pametnih prednosti ovog zrakoplova.

“Krilo, s jedne strane, ima svoju funkciju, ali s druge strane, ono je dio Himalaja aktivnog obrambenog sustava.”

“Jedinstveni sustav aktivnih i pasivnih radara i optičkih sustava integriran je u konstrukciju zrakoplova i ponaša se kao ‘pametna koža’. Njegova upotreba ne samo da povećava zaštitu zrakoplova protiv ometanja i veću šansu preživljavanja, već se i suprotstavlja, u velikoj mjeri, efektu niske opservabilnosti (stealth) tehnologiji neprijateljske letjelice “, navodi se u priopćenju Krete.

Prošlog siječnja, Krete je objavio priopćenje o stealth sposobnostima “T-50” u kome se kaže da je “tvrtka ‘Suhoj’ uspjela u velikoj mjeri smanjiti efektivnu površinu rasejanja ‘PAK FA’, što je osnovni element vidljivosti na radaru”.