Tko odgovara kad policija mlati nevine?

0
1086

sllovoNormalna subotnja večer u Vinkovcima!

Andrija Stanković i Mihovil,dva brata su izašli van! Slavili su rođendan,sa 25-30 ljudi,i u kasnim satima su manje više otišli u grad. Andrija je među zadnjima došao u grad zato što je bio pod utjecajem alkohola! U međuvremenu dok on nije došao,Mihovil Stanković(17 god)i jedan maloljetnik M.M(17 god), su se na parkiralištu Keruma potukli zbog djevojke uz glasno navijanje 50-60 osoba! U jednom trenutku su došla dva vozila interventne Policije,i tek nakon par minuta vozilo ophodnje. Okupljena masa se razbježala. Policajci su uhvatili dvojicu trojicu od toga jednoga koji nikakve veze nije imao sa tučom,i Mihovila Stankovića! Naslonili su ih na kombi Interventne Policije i u jednom trenutku jedan od policajaca,je udario maloljetnog M.Š palicom po glavi,na što je Mihovil Stanković pitao zašto ga sada udarate.

Od istog policajca je dobio udarac u glavu točnije u lice. Na to je Andrija stanković,sa udaljenosti od dva metra pitao:Zašto mi tučete brata? Na to je isti policajac se zaletio i udario u glavu Andriju Stankovića(20god.) koji je odmah pao na trenutak u nesvijest! Iz neobjašnjivih razloga se na njega obrušilo 4-5 Interventnih Policajaca,i udarali su ga prema izjavama svjedoka,šakama nogama palicama,a ostali policajci su rastjerivali dečke koji su htjeli pomoći,koji su vikali da ih ostave na miru da će ga ubiti. Stavili su mu lisice na leđa i nastavili tući!Andriju su odveli u vozilu Interventne Policije zajedno sa Mihovilom,i tamo su ga nastavili tući,i ispred Mihovila Stankovića su ostavili neosigurano oružje!

Drugog sudionika tuče M.M. i još jednog koji je događaj snimao mobitelom A.M.(17 god.)su priveli u drugom vozilu ophodnje! A.M. je zbog snimanja mobitelom,na parkiralištu dobio batine,i oduzet mu je mobitel sa snimkom kompletnog događaja,koji je kasnije vraćen ali bez sporne snimke! M.M. i Mihovil Stanković su na prekršajnom sudu,dobili sudske ukore za isti događaj! Andrija Stanković,je dobio prekršajnu prijavu,za omalovažavanje i vrijeđanje policajaca i zadržan je 12 sati u pritvoru.

Istovremeno je dobio kaznenu prijavu,za ozlijeđivanje policajca i momentalno zadržan 30 dana u Istražnom zatvoru u Osijeku! Nakon 24 sata,sa saznanjem da Andrija nije nikog napao,točnije 19.10. se podnosi sa strane majke kaznena prijava protiv IJP Nuštar! 21.10. majka daje izjavu u PU Vukovarsko Srijemskoj sa više svjedoka i sa jedne i druge strane! Prvo ročište je bilo 30.11.2010 u maloljetničkom sudu u Vukovaru,i tu imamo priliku upoznati „ozlijeđenog“policajca,koji je na sudu izjavio da je na predjelu desne šake,imao ozljedu i dvije komplicirane operacije,što je kasnije pobio sudski vještak:
„Ozljede“policajca:Fractura ossis metacarpalis N.V unggsine disloc(prijelom 5.kosti pešća bez pomaka!Ista se ozljeda može smatrati običnom teškom tjelesnom ozljedom.Riječ je o prijelomu ili prekidu kontinuiteta kosti,koji je nastao na mjestu djelovanja sile,te ga možemo smatrati direktnim prijelomom.S obzirom na lokalizaciju prijeloma,izgled frakturne pukotine,možemo zaključiti da je isti nastao kretanjem to jest udarcem uralne polovice desne šake,od drugo tvrdo sredstvo ili podlogu.Dakle policajac je slomio kost kada je udarao šakom u Andriju Stankovića,a ne obrnuto kao što je on navodio! Sveukupno je bilo 8 interventnih policajaca,od njih 9 i dva policajca iz ophodnje koji su manje-više tvrdili da ih je Andrija Stanković „napao,ozljedio“ i da je to strašno bilo za gledati kako ih je tukao!

Prvostupanjska oslobađajuća presuda glasi:

Neki od tih iskaza ukazuju na to,da je Interventna Policija kritične zgode,postupala na način koji ne odgovara svrsi čuvanja javnog reda i mira i da je primjenjivala mjere koje su bile,pretjerane,neadekvatne,surove ili čak i nečovječne!

Drugostupanjska oslobađajuća presuda glasi:

Iscrpnim obrazloženjem i iskazima svih svjedoka,pravilno je prvostupanjski sud utvrdio da optuženik Andrija Stanković NIJE napao E.H. (Interventnog Policajca)već je optuženik od naprijed navedenih djelatnika policije bio napadnut,i zadobio niz povreda po tijelu i glavi,kako je to iscrpno izložio Prvostupanjski sud!

Kaznena prijava od 19.10.2010,protiv djelatnika interventne policije,se odbacuje sa obrazloženjem da nema kaznenih elemenata za progon interventnih policajaca!
Zašto i zbog čega!?

Sud je naveo da su glavni krivci Interventni Policajci,na osnovu dokaza i činjenica,no do danas se ništa nije pokrenulo protiv njih! Vjerovatno je razlog da se čeka zastara predmeta,a kada je trebalo nekoga optužiti i strpati u Istražni zatvor zbog napada na policiju,bila su dovoljna manje od 24 sata,odnosno da se to i napravi! Vidljivo je da se štite Interventni Policajci,i da se pokrivaju i sklanjaju dalje od očiju Pravde i zakona,pa i javnosti,a to povlači paralelu sa tim da Hrvatska Država nije uopće sklona raskrinkavanju zlodjela koje čine Policajci uz svesrdnu podršku načelnika PU Vinkovci!

Interventni Policajci koji su bili sudionici događaja su poznati autoru teksta i sve navedeno je dokumentirano i nalazi se u sudskim spisima,u Drž.Odvjetništvu,P.U.Vukovarsko Srijemskoj i Unutarnjoj Kontroli u Zagrebu!

Uključite vaše sive stanice!

 

9 Interventnih Policajaca je privodilo jednog pijanog dvadesetogodišnjaka,bili ozlijeđeni,istraumatizirani,i bila im je ukazana P/Pomoć nakon spornog događaja! Još jedna zanimljivost jeste ovo:

Na čiju dojavu su se pokrenuli Interventni Policajci,i uputili na mjesto događaja,ako njihovu intevrenciju treba odobriti načelnik IJP Nuštar!?

Interventni Policajci ne mogu biti angažirani na spriječevanju remećenja javnog reda i mira,i nemaju što tražiti u gradu.

Ovo je čist dokaz samovolje djelatnika IJP Nuštar,i to do sada,do dana današnjeg,nije sankcionirano,a traume na mladićima koji su bili brutalno isprebijani ostaju na njima do kraja života!

Nakon deset dana,provedenih u Istražnom zatvoru Osijek,dobio je poziv Andrija Stanković od Centra za Socijalnu skrb! Pošto je bio spriječen i u Istražnom zatvoru,njegova majka dolazi na razgovor gdje doznaje od djelatnice CZS,da je Andrija za isti događaj od 17.10.2010 dobio poziv od CZS,iz kojeg je vidljivo bilo da je CZS obaviješten od P.U.Vinkovci da je Andrija bio zadržan tek 12 sati i nakon toga pušten što ne odgovara istini jer je Andrija Stanković u Istražnom zatvoru Osijek bio punih 30 dana!

Iz navedenog je vidljivo da CZS ima krive informacije i da netko sustavno laže i iznosi neistine a samo u svrhu prikrivanja počinitelja,što je postalo modni trend u našoj Domovini!
Poveznica na sve ovo mogu biti i uhićenja branitelja,otkazi koji su uručeni PHR,njihovo maltretiranje,napadi i namještaljke koje im se čine!

 

NASTAVLJA SE!
 Ivan Dujmić

hop-portal.com

https://hrvatskoobrambenostivo.wordpress.com/author/hrvatskoobrambenostivo/