Vrkić obećavao besplatne usluge, pa sve poskupio

0
880
Snimio Davor KIBEL, Osijek , 22.06.2013. Tvrða , Grad , press za OLJK , gradonaèelnik Ivica Vrkiæ
Snimio Davor KIBEL,
Osijek , 22.06.2013. Tvrða , Grad , press za OLJK , gradonaèelnik Ivica Vrkiæ

Kako je praksa da se u određenim vremenskim periodima komentiraju i ocjenjuju dosezi i učinci nečijeg mandata, a običaj je da se to čini nakon 100 dana, nakon prve godine mandata, te na polovici mandata  na današnjoj konferenciji za medije HSP-a Osijek predsjednik Podružnice HSP-a Osijek Drago Marković prokomentirao  je polovicu mandata koliko je Ivan Vrkić na poziciji gradonačelnika Osijeka.

Najprije se osvrnuo na ono što je sadašnji gradonačelnik obećavao prije stupanja na dužnost, što je obećao kroz kampanju i ono što je obećavao na početku mandata kao i što su obećavali članovi vladajuće koalicije koji u GV daju potporu gradonačelniku.

Marković je taksativno nabrojio

Obećao je sve besplatno što može  biti besplatno za osječane
– besplatne vrtiće
– besplatan prijevoz za učenike, studente i umirovljenike,
– besplatne udžbenike za osnovnoškolce

Obećao je transperentnost rada gradske uprave

Obećao je transparentne javne natječaje za prijam u sustav gradske uprave, poduzeća i ustanova u vlasništvu grada i  popis svih zaposlenih.

Obećao je da će poznanstvima i dobrim odnosima s vladajućom garniturom u Zagrebu u Osijek dovući silne novce, nove investicije i projekte.

Obećali su 20 000 novih radnih mjesta.

Obećali su  Tehnološke parkove i nova naselja u Osijeku.

Obećali su jeftiniju vodu u Osijeku.

Obećali su jeftiniji odvoz smeća u Osijeku.

Obećali su MED I MLIJEKO,

A sada šta su ostvarili…???? – postavio  pitanje Marković i nastavio.

Vrtići nisu  besplatni, a oko ustanove koja se brine za najmanje osječane mjesecima su se vodile polemike oko cijena vrtića, imenovanja uprave, zapošljavanju “teta”, pomoćnog osoblja i predstavnika roditelja u Upravnom vijeću. Sukus svega je da su pod paskom osječkih Laburista u dvije godine uspjeli uspješno promjeniti naziv Ustanove pa se sada ne zove Centar za predškolski odgoj nego DJEČJI VRTIĆ,..

Besplatni prijevoz učenika, studenata i umirovljenika je još uvijek samo nedosanjani san. Umjesto besplatnog prijevoza imali smo poskupljenje.  Na udžbenicima već na prvoj godini mandata Vrkić se pošteno izblamirao, da bi pod pritiskom javnosti u drugoj godini nešto učinio.

Transparentnost javne uprave je bilo obećanje kojim je gradonačelnik zvonio na sva zvona, koja su utihnula na prvoj javnoj kordinaciji gradskih pročelnika, koja su nakon  neugodnih pitanja medija postale zatvorene sesije za razliku od Vrkićeva prethodnika koji je imao javne koordinacije uz mogućnost prisustva medije i zainteresirane javnosti..

Javni natječaji za prijam u gradsku upravu, poduzeća i ustanove u vlasništvu grada u zadnje dvije godine su provođeni na način da su  zainteresirani  unaprijed znali tko će biti primljen čitajući lokalni portal  u što smo se uvjerili nebrojeno puta. Svjedočili smo nebrojenim blamažama o postavljanju direktora koji su u pojedinim situacijama “trajali” i do 6 sati..

Od “Zagrebačkih” novaca ni traga ni glasa. Investicija s državne razine nema čak što više imamo opstrukcije. Navodimo primjer obilaznice se radi neprimjereno dugo i vjerujemo da će biti puštena u promet tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore. Izgradnja koridora VC je obustavljena. Gospodarske zone  su na razini na kojoj su bile 10. lipnja 2013. godine..

Od obećanih 20 000 radnih mjesta u Osijeku imamo ih značajno manje, otvorena jesu ali u Dublinu, Munchenu i dr kamo  iseljavaju mladi  i mlade  obitelji.. Broj zaposlenih osječana je manji za 4 000.

Tehnoloških parkova i novih naselja nema ni u tragovima. Parkova po svemu sudeći neće ni biti, a nova naselja su nepotrebna jer i ovako Osijek ima gomilu neprodanih novih stanova, a puno ih ima i praznih zbog iseljavanja mladih. Osijek se polako pretvara u STARAČKI DOM NA OTVORENOM..

Voda nije pojeftinila, odvoz smeća također.

U Osijeku ne teče ni med ni mlijeko, a o no što je najporaznije za jedan grad je kada u njemu zavlada apatija, kad se u ljude uvuče besperspektivnost, kada se izgubi i najmanja doza optimizma za budućnost i kada krene iseljavanje onda taj grad kreće strmoglavo u propast i depopulaciju.

Mogli bi još puno nabrajati što je u Osijeku trebalo napraviti a nije učinjeno iako je trebalo davno biti završeno poput Paviljona Gradski vrt, određenih škola i sličnih objekata u gradu Osijeku koji vape za obnovom.

Konačna ocjena dvije godine  mandata Ivana Vrkića na mjestu gradonačelnika  je da su to bile dvije godine  koje treba što prije  zaboraviti, dvije  godine koje su “POJELI KOMARCI”.

Od Osijeka se svojski trudio napraviti “PALANKU”,  s pogledom vječito uperenim prema istoku i Srbiji umjesto prema zapadu, a  puno je napravio i na uvođenju Jugoslovenskog mentaliteta u grad.

Prijevremene izbore treba raspisati što prije, dok  još nije prekasno. A  gradonačelnika Vrkića povijest će pamtiti kao najlošijeg gradonačelnika kojeg je imao grad Osijek. Gradonačelnika  za vrijeme čijeg je mandata Osijek krenuo  u depopulaciju, nazadovanje i propast, a njegovim nasljednicima trebati će dosta vremena  da isprave sve njegove propuste.

Drago Marković