Na današnji dan četnici granatirali kupalište u Biogradu

0
1245

biogradNa današnji dan prije točno 22 godine, 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline, pri čemu je, u svega nekoliko trenutaka, poginulo čak pet mladih osoba, a to su: Lidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Polić, Jozo Tomić i Karlo Paić, dok ih je sedmero teško ranjeno.  „Bio je lijep i sunčan dan, rano poslijepodne, a na Solinama je bilo na desetke mladih ljudi, djevojaka i momaka i nešto malo starijih, ništa nije slutilo na tragediju…“, sjećaju se očevici događaja koji je tada cijeli Biograd i cijelu Zadarsku županiju zavio u crno.tenk

M-87 Orkan je samohodni višecjevni lanser raketa postavljen na šasiju kamiona. Kazetna bojevna glava sastoji se od 8 čeličnih kontejnera s ukupno 24 protuoklopne mine. Nakon ispaljivanja pad kontejnera usporava padobran, a nakon 2.5 sekunde iz kontejnera se izbacuju mine koje padaju stabilizirane uz pomoć četiri krilca i to su tzv. zvončići. Po jednoj verziji paljbeni položaj nalazio se kod Kistanja, dok je po drugoj to ipak bliži kamenolom u Zapužanima, budući je i tamo srpski agresor imao svoj paljbeni položaj. Svejedno, Lidija, Danijela, Marijan, Jozo i Karlo, danas bi bili u naponu svoje snage, zasnovali bi obitelji i djecu i živjeli. Život svoj su skončali kilometrima udaljeni od prve crte bojišnice. Njihove obitelji su snove o slobodnoj hrvatskoj državi platile životima svoje djece, najvrjednijim što su imali, kao i mnoge hrvatske obitelji u Domovinskom ratu. Tijekom Domovinskog rata na samom biogradskom području poginulo je ukupno 11 civila i 35 hrvatskih branitelja.

Nevjerojatna je činjenica da za ovaj zločin nad civilima do sad nitko nije odgovarao. Prošlost ne možemo vratiti, ali su presude zločincima su, nažalost, izostale – premda bi služile i kao opomena mlađim generacijama,  i kao zalog za budućnost i trajni mir onima koji nisu upamtili ovakve tragedije. Ovaj zločin u Biogradu se nikako ne smije zaboraviti, jer ničiji život ne smije biti uzaludno izgubljen, svi se zajedno moramo boriti protiv zaborava i odavati počast nevinim žrtvama, iako je pravda za njih još uvijek nedostižna.

Gordana Šarić