KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU HRVATSKE I GRČKE?!

0
1094

tihomir janjičekNakon brojnih mukotrpnih pregovora između Grčke i EU, došao je kraj mukama za obje strane. EU nije u mogućnosti čekati na promjene u javnim financijama Grčke do beskonačnosti. Sa druge strane, nositelji grčke vlasti nisu shvaćali da promjene moraju učiniti radi njih samih, a ne radi EU ili bilo koga trećeg da tu odluku ne donosi narod.
Hrvatska može puno toga naučiti iz primjera Grčke, kako ne bi učinila greške i propuste kakve je činila Grčka i zbog koje je Grčka i došla u bankort. Prije nego ukažem na neke od problema sa kojima je suočen grčki sustav javnih financija, važno je spomenuti jednu važnu činjenicu. Naime, Grčka je u periodu od 30 lipnja do 20 kolovoza ove godine trebala isplatiti ukupno €10,3 milijarde vlasnicima državnih obveznica kao njihov prihod koji je zajamčen od strane Grčke vlade. EU je ponudila ukupno €15,5 milijardi Grčkoj, što je doista bila velikodušna ponuda! Praktično bi imali „viška“ €5.2 milijardi za buduća plaćanja koja tek dolaze. Za uzvrat tražena je preobrazba mirovinskog i poreznog sustava. Je li to bilo previše?
Pogledajmo prvo porezni sustav. Grčka stopa PDV je 23%. Međutim ta stopa nije jedinstvena za svu robu. Hrana i lijekovi imaju niže stope. Pored toga, Grčka ima još 4 vrste stopa PDV, naravno SNIŽENIH isto tako i sa kojima se potiče otočni turizam i općenito ostanak grčkog pučanstva na otocima. Dakle, možemo reći da im je sustav PDV prilično kompliciran i ima čak 6 vrsta stopa PDV-a!
Ako se sada prisjetimo brojnih zahtjeva u Hrvatskoj kako bi smo trebali imati razlikovne stope PDV, pa jednu za turizam, drugu za lijekove, treću hranu, četvrtu za školski pribor i udžbenike, onda se zaključak jasno nameće svima. Ukoliko se tako što želi, biti će Hrvatska slična Grčkoj!
Drugo je mirovinski sustav. U Grčkoj su prihvaćeni standardi umirovljena sukladno EU standardima. Međutim, Grčka je učinila iznimno previsoki broj „izuzetaka“ za različite vrste zanimanja! Trošenje Grčke na mirovine je čak za 30% više nego u Britaniji, koja je daleko brojnija u pučanstvu, pa i u broju umirovljenika. Mirovinski „izuzeci“ učinili su grčke mirovine većim, a ipak u ukupnom iznosu od onih u Britaniji!
Mirovinski sustav u Hrvatskoj je kao i u Grčkoj u katastrofi. Broj umirovljenika sličan je od broju zaposlenika! Broj „invalida rada“ veći je od broja ratnih invalida! Već sa 50 godina svatko u Hrvatskoj „nekako gleda“ za umirovljenje i onda može biti na miru i još u fušu malo zgrabiti! Treba samo neki „dobar“ liječnik napisati „mišljenje“, pa onda ovo i ono medicinsko povjerenstvo i eto mirovine! Naravno, kukati će poslije te iste osobe kako su „krvavo“ zaradili svoje mirovine i eto umjesto uživanja u „staračkim“ danima, oni gladuju! Dakako, te će osobe i dalje u fušu praviti onaj novac za kojim „kukaju“. Mirovina im je sigurna i u konačnici nije bitno koliki joj je iznos, već koliko se dugo prima!
Treći čimbenik jeste državna svojina. Ukupne procjene državne svojine Grčke je €50 miljardi. Dakle, daleko veći iznos nego onaj koji su trebali primiti od EU i oko čega su pregovori propali! Međutim zbog pritiska javnosti kako treba zaustaviti „rasprodaju obiteljskog srebra“, taj iznos je umanjen prvo na €30 miljardi, pa na €20 miljardi! Sve skupa privatizirano je tek €2 do €3 milijarde državne imovine. Tijekom zadnjih pet godina, brojne privatizacije su raspisivane, pa poništavane i onda opet raspisivane. Jednom su stopirali sindikati, drugi puta zeleni, treći puta oporba i tako do u nedogled.
Ako se pogleda Hrvatska, još uvijek je MANJI dio kapitala u privatnim rukama, a veći dio u vlasništvu države. Kada se započne sa privatizacijom, onda se uvijek iznalaze svi mogući IZGOVORI, zašto nešto NE privatizirati. Stoga evo nekoliko primjera izgovora.
„Privatizacija u Hrvatskoj uvijek je bila samo pljačka“! Provođenje privatizacije u vrijeme rata nikad ne može biti poštena! Zbog toga što je PREMALO onih koji bilo što žele kupiti u takvoj državi, a državne imovine za prodaju je PREVIŠE! Kada se i provodila privatizacija i kada su dijeljene dionice braniteljima i zaposlenicima, baš SVI su ih željeli čim prije prodati i to su i činili! Nakon rata, kad su cijene tih istih dionica višestruko uvećane, svi njihovi bivši vlasnici postali su naprasno „opljačkani“!
„Privatna svojina donijela nam je korupcijsku pljačku“! Korupcijska pljačka u državi Hrvatskoj nije nikad nastupila tako što je privatno poduzeće pokušalo „opljačkati“ neko drugo privatno poduzeće! Korupcijska pljačka se uvijek događala kada je privatna tvrtka obavljala neki „posao“ za državnu tvrtku! Tako su građene autoceste! Tako su poslije „bojeni tuneli“ autocesta! Tako je poslovala „Fimi Media“! Trebali spominjati „kamione iz Finske“, pa „Brodosplit“ državna tvrtka, pa „Maestro“, pa „Ipsilon“ i druge. Dakle, uvijek je bila izigrana DRŽAVA, jer su njezini predstavnici „muljali“ novce tražeći MITO!
„Mi imamo divlji kapitalizam“! Kada se sve gore navedeno ima na umu, onda je posve jasno da Hrvatska nema kapitalizam uopće! Hrvatska ima banditizam utemeljen na privatnom interesu za pljačkom državne svojine! Stoga svi „oni“ koji ne žele „rasprodaju“ domaćeg kapitala, ili „obiteljskog srebra“, jednostavno samo žele dovršiti svoje „poslove“ koji su im već u tijeku!
Na koncu ove kratke raščlambe grčkih financijskih problema i usporedba sa Hrvatskom, jasno je kolika je doista financijska sličnost Hrvatske sa Grčkom! Ogromna! Istodobno mora svakomu u Hrvatskoj biti jasno da je ta sličnost Hrvatske i Grčke posve jasna SVIMA u EU! To nije nešto što Hrvatska može skriti. Stoga je valjda jasno svakomu, nakon Grčke, EU neće više nikoga primiti u monetarnu uniju tko je kao Grčka!
Stoga je sada baš svakomu jasno i koliko je doista bedasta najava guvernera Vujčića o uvođenju Eura u Hrvatskoj u narednih 5 godina! Valjda je više jasno svima i što Hrvatskoj NE treba? SADAŠNJI GUVERNER!

Dr. Tihomir Janjiček