Bankrot i povratak drahme je jedina opcija, svaka druga opcija bila bi puko MILOSRĐE iz EU!

0
1045

janjićek srbGrci još uvijek proslavljaju referendumski rezultat, ali i Grke i njihovog premijera tek čekaju teški dani. Odluka o ne prihvaćanju ponude iz EU za rješenje nagomilanih dugova, nije samim time otpisala dugove. Najveći dio dugova koji se trebaju platiti su dugovi nastali dospjelim isplatama prihoda vlasnicima grčkih državnih obveznica. Državne obveznice su već postale bezvrijedni papir, jer vlasniku već sada ne donose ništa.

Naravno pitanje koje se nameće svima jeste je li Grčka u bankrotu ili ne? U medijima se govori o „tehničkom bankrotu“, ali ne o bankrotu. Dakle, ima li uopće razlike između „bankrota“ i „tehničkog bankrota“? Što je tu razlika? Grčka jeste bankrotirala, ali se cjelokupni postupak urušavanja od bankrota još nije dogodio i to je sva „mudrost“.

Bankrot države donosi prestanak rada policije, benzinskih postaja, prodavaonica, pošte, isplate mirovina, prestanak snadbjevanja električnom energijom i slično. To je kako bankrot pogodi svakodnevni život. Bogataši iz Grčke već su odavno napustili Grčku i svoje novce prebacili u banke diljem EU, što također bude posljedica PREDbankrota u svakoj državi.

Dakle, novca u smislu Eura, ili Funte, ili Dolara, Grčka jednostavno više nema dostatno u svom bankovnom sustavu. Zbog toga i dobivaju na „kapaljku“ po €60 dnevno po jednoj kartici! Izvoz i uvoz prestaju u potpunosti sa bankrotom, jer tada država više nema platni promet sa inozemstvom i recimo zrakoplovne tvrtke su prve koje prestanu raditi, jer nemaju goriva i ne mogu plaćati troškove slijetanja i polijetanja zrakoplova na zračnim lukama.

Kao krema na tortu dolazi eksplozivni rast nezaposlenosti! U Grčkoj to će biti još i gore, jer njihovo gospodarstvo je 50% turizam, koji vrlo brzo reagira, što se već pokazalo. Otkazi dolaska gostiju stavlja ih u potpuni slom. Svi grčki otoci su doista tako lijepi, ali ovo će za te otoke biti u narednih nekoliko godina posljednja turistička sezona! Sva imovina koju u inozemstvu posjeduje grčka država sa bankrotom postaje predmetom pljenidbe, radi naplate vjerovnika.

Dakle, to je kaos pred kojim se nalazi Grčka! Kada se gore spomenuto ima u vidu, onda je jasno da nikakvom osmjehu na licu grčkog premijera nema mjesta! Stoga su i točne tvrdnje za Tsiprasa da je običan šarlatan, koji je smatrao kako će svojim kreveljenjem i cerekanjem šarmirati i umilostiviti sve u EU, a tako se i ponašao na pregovorima! Pošto je praktično i ta karta proigrana, jedino što je preostalo Tsiprasu je smijeniti ministra financija. Jedna dvorska luda manje u pregovorima, ali glavna dvorska luda ostaje, Tsipras.

Zadnji pokušaj Tsiprasa je bio iskamčiti za džabe €1,6 koliko je trebalo Grčkoj da plati MMF-u kredit koji im je bio dat za isplatu ranije dospjelih dividendi grčkih obveznica. U tu svrhu poslužio se upravo „trikom“ o „demokraciji“, a to je bio protekli referendum. To mu na grčku žalost nije uspjelo. Pokušao je s tim jeftinim referendumskim trikom odgovornost za dugove koje su grčke vlasti gomilale DESETLJEĆIMA, prebaciti na EU. Na principu, „evo što radite narodu i što narod o vama misli“, tako se Tsipras postavio kao „posrednik“ između grčkog naroda i financijskih institucija EU!

Međutim, niti taj trik ne prolazi i to je posve jasno svima i samom Tsiprasu. Sada je preostalo grčkom premijeru pokušati iskamčiti još jedan masovniji otpis dugova, jer povratak grčke na drahmu mu nikako ne odgovara. Tsipras je duboko svjestan vlastite ne sposobnosti i isto tako tima oko njega koji je sastavio! Prelazak na drahmu više je nego težak i mukotrpan posao, a uspjeh krajnje ne izvjestan! Sa druge strane inozemni dugovi ostaju!

Podsjetit ću sve u Hrvatskoj i „desne“ i posebice „LIJEVE“, da je svojedobno, još na drugom zasjedanju AVNOJA, komunistička vlast obznanila kako ne priznaje dugove kraljevine Jugoslavije. Međutim, kada je ta ista komunistička vlast poslije rata podnijela zamolbu za pomoć ih Marshalovog plana, prvo je morala priznati sve dugove kraljevine Jugoslavije u koju su bili uključeni čak i dugovi Srbije iz doba kralja Milana!

No, vratimo se na Tsiprasa. On se s prijelazom na drahmu nalazi pred izborom, službenog bankrota i kaosa koji sam opisao, ili nekakvog dogovora sa financijskim institucijama. Problem za Tsiprasa je to što su međunarodni financijeri sada više skloni grčkom službenom bankrotu, nego novim financijskim dogovorom. Zbog toga što Grčka očito nema OZBILJNE pregovarače. Premijer je šarlatan na kojeg se nitko ne može pouzdati i sve što potpiše ima vjerodostojnost manje od 50%. Nekih drugih političara na grčkoj političkoj sceni NEMA! To što će mu ministar financija biti sveučilišni profesor ne znači puno za vjerovnike, jer je tom ministru i dalje šef šarlatan Tsipras!

Grčka NE može primijeniti recept Islanda, a što se često čuje i to iz dva razloga. Island je imao vlastitu valutu, a Grčka nema! Drugo, bankrot Islanda bio je uzrokovan financijskim poslovanjem banaka i središnje banke kroz tzv. hadge fondove! Island nije imao financijske poteškoće kao Grčka, a to su desetljetni deficiti svih vrsta! Nakon bankrota banaka u Islandu, opet je Island dobio financijsku pomoć i od toga krenuo! Island je povukao svoju zamolbu za članstvo u EU shvaćajući razinu odgovornosti i financijske vezanosti za financijski sustav EU! Grčka upravo TO nije NIKAD shvatila!

Dakle, Tsipras se nalazi pred izborom službenog bankrota, što bi sigurno donijelo određeni otpis dugova, ali i prolazak kroz gore opisani kaos. Druga opcija jeste dogovor sa financijerima iz EU, ali i život na kapaljku! Tsipras nije sposoban provesti Grčku kroz kaos i odvesti na put stabilnosti, jer je šarlatan. Zbog toga mu je druga opcija povoljnija, ali ta opcija nije više povoljnija i za EU! Zato bilo kakav ugovor sa Grčkom ne znači baš NIŠTA!
Rezimirajmo, bankrot i povratak drahme je jedina opcija. Svaka druga opcija bila bi puko MILOSRĐE iz EU!

Dr. Tihomir Janjiček