Bukara Benkovac 2015. (šesta po redu)

0
1336

bukara 11.srpnja 2015. godine s početkom u 20 sati, na Šetnici kneza Branimira u Benkovcu, u sklopu Benkovačkog kulturnog ljeta , održala se još jedna od manifestacija u nizu, pod nazivom „Bukara Benkovac 2015. – promocija gastro ponude Bukovice i Ravnih kotara“.

Glavna benkovačka ulica se ovom prigodom pretvorila u šaroliki sajam iz nekih davnih vremena gdje su razni izlagači nudili posjetiteljima isključivo domaće proizvode. Izvorno domaći prehrambeni proizvodi su u suvremenom društvu sve su više na cijeni, a teško se do njih dolazi, jer se ne nalaze na policama dućana i supermarketa. Stoga se uz čisto hedonistički užitak degustacije, promatranja pripremanja tradicijskih jela na otvorenom, tu na licu mjesta pod vedrim nebom (i uz radosno iščekivanje), uz prezentaciju vrhunskih vina, rakija, likera i tradicijskih jela i zanimanja, odvijao šušur manifestacije koja je ujedno neopisiv i nezaboravan doživljaj svim posjetiteljima.

„Iz bukare nemoj piti, ako nećeš zaorziti – poručili su Medviđari iz Bukovice svojim natpisom uklesanim u kamenu, pa nek’ se zna. Zaorzili su odnosno propjevali uz dobru kapljicu, do dugo u noć, pa čak i oni koji dotad nisu znali da takva riječ uopće postoji a kamoli na što se točno ta riječ uopće odnosi. I zaista je, ali tek nakon lista domaćeg pršuta i sira, komadića kotlovine, domaćega kruva ispod peke, srdele s gradela, kukuruza, domaćeg fažola, a za desert svježih smokava, fritula, voćnih kolača s domaćom maraškom, a tek prisnaca…mmm….započela kakofonija pjesme i plesa.

Družina Čerine iz Podgrađa su, specijalno za ovu prigodu, na svoj štand objesili vrhunski reklamni pano s kojeg Broj 1 poručuje: „Prolazeći te 103.-e godine na putu za Daciju ugostija san ga u svom dvoru na Aseriji i reka mu: – Trajane brajo, doći na Bukarijadu a ne probati Tumin i Ševin važol je isto ka doći u Rim a ne viditi papu Franju!!!“ i tako mamili posjetitelje u svoju oazu gastro ponude koje se ne bi posramio ni rimski car Trajan. Pridodajmo k tome još koju božanstvena kapljicu nagrađivanog vina Tomislava Glavića iz Nadina, šampiona Vinfesta za 2015. godinu za vrhunski užitak i bolje ćete shvatiti o čemu se to točno ovdje radi.

Dakako, ovdje je riječ o šestoj po redu „Bukari“ kojoj je cilj promocija Bukovice i Ravnih kotara odnosno šireg ruralnog područja Zadarske županije. Naglasak je na ponudi raznovrsnih autohtonih gastro delicija, prezentaciji i promociji hrane i pića kojima obiluje ovaj kraj i koji je u svijesti ljudi sinonim za raznovrsnu i zdravu prehranu te dobra vina. Na manifestaciji je sudjelovalo nešto manje od 50 izlagača i nekoliko KUD – ova. Uz bogatu ponudu gastro delicija, održala se i prezentacija starih izvornih zanata te pjesama, plesova i običaja.

Teško je pronaći na jednom mjestu područje s takvim etno blagom, s takvim šarenilom običaja i tradicijskih, autohtonih vrijednosti kao što je područje Bukovice i Ravnih kotara. Stoga je manifestacija „Bukara Benkovac“ iznenađenje za mnogobrojne posjetitelje i doživljaj u kojem svake godine uživaju mnogobrojni domaći i strani posjetitelji.

Gordana Šarić