Branitelji: Tražimo da poštuju Deklaraciju o Domovinskom ratu

0
1021

branitelji u crkviHrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnica Sisačko moslavačke županije u učešće predsjednika podružnica Splitko dalmatinske, Varaždinske i Osječko baranjske županije

NA SKUPŠTINI

održanoj, 16.srpnja 2015.godine donijela je slijedeće

 

Z A K L J U Č K E

 

  1. Od institucija hrvatske države, predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika hrvatske Vlade i predsjednice države i svih ministara tražimo da poštuju Deklaraciju o Domovinskom ratu koju je donio Hrvatski sabor, da poštuju dignitet i dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskog rata, posebno najtežih ratnih stradalnika koji su dijelove svog tijela, svoje zdravlje dali za neovisnost i suverenitet hrvatske države, te da se prema njima odnose kao prema zaslužnim i časnim ljudima, istinskim herojima Domovinskog rata.

 

  1. Donosimo odluku da pokrećemo predaju zahtjeva za mirnu nagodbu Državnom odvjetništvu RH, u svezi odštetnih zahtjeva logoraša i obitelji poginulih i preminulih logoraša koncentracijskih logora. Molimo gore navedene institucije da prilikom provedbe ocjene opravdanosti i određivanju iznosa odštete, poštuju zakonske okvire RH i međunarodna pravila, te da se za iznos ukupnih odšteta logorašima poveća iznos potraživanja ratne štete od Srbije, kao dokazanog agresora.

 

  1. Tražimo da se vrate i priznaju bolesti ukinute od strane ministra Pančića, kao bolesti koje ne mogu biti posljedica branitelja na prvoj crti, mi logoraši preživjeli smo takve psihičke i fizičke torture, da te bolesti nisu smjele biti ukinute za nas logoraše.

 

  1. Tražimo da se priznaju sva prava civilnim žrtvama, obiteljima poginulih civila i logorašima koji nisu bili branitelji, koji su do sada bez ikakvih primanja, a međunarodna konvencija ovim žrtvama daje veća prava nego vojnicima i braniteljima.

 

  1. Dajemo apsolutnu podršku mirnom i nenasilnom prosvjedu stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, kao i skupu zajedništva 100 % za Hrvatsku. Apsolutno podržavamo njihove zahtjeve i tražimo od Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora da ih ispuni. Tražimo da se ukinu svi zakoni koji idu na štetu hrvatskih branitelja i hrvatskog stanovništva, te da se obustavi donošenje zakona kojima bi se smanjivala prava hrvatskih branitelja, posebno odredbi kojima bi se željela izjednačiti prava HRVI-a i hrvatskih branitelja s pripadnicima jugosrpske agresorske armije i partizanima, jer to smatramo nedopustivim.

 

  1. Logoraši pozivaju ostale braniteljske udruge na zajedništvo i odlučnost u obrani digniteta i dostojanstva Domovinskog rata, te se u tom smislu stavljaju na raspolaganje.

 

  1. Ove zaključke dostaviti svim medijima i Državnim institucijama na znanje s molbom za pomoć i podršku za pravednu prosudbu i rješenje ovog predmeta i to:

 

  • Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović
  • Predsjedniku Sabora RH Josipu Leko
  • Predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću
  • Ministru branitelja Predragu Matiću
  • Ministru pravosuđa RH Orsatu Miljaniću
  • Čelniku najjače oporbene stranke HDZ Tomislavu Karamarku

 

Za pomoć i podršku zatražiti i usmeni prijem predstavnika logoraša kod gore navedenih

nositelja odgovarajućih institucija.

 

 

 

HDLSKL PSMŽ

Predsjednik

Ivan Lipak