PODIGNUT SPOMENIK ČETNICIMA U MEDARIMA?!

0
1396

medariOvih dana se u Medarima, u dvorištu kuće koja je prije rata bila kuća pravoslavnog popa a nalazi se preko puta pravoslavne crkve izvode neki čudni radovi. Radi se o spomeniku „svim nastradalim“ mještanima Medara i Trnave 1991-1995.god. Na spomeniku piše: “U znak i sjećanje na sve stradale mještane Medara i Trnave 1991-1995.god. Mještani Medara i Trnave za preobraženje 2015.”. Podsjetimo, selo Medari nalazi se uz regionalnu cestu u smjeru Zagreba, na rječici Trnavi, 6 km zapadno od Nove Gradiške. Za vrijeme domovinskoga rata srbo-četnici iz Medara, svim mogućim snagama, pješaštvom i oklopnim bojnama pokušavali su tom cestovnom komunikacijom ući u Novu Gradišku. Jedan novinar iz Večernjeg lista koji je u to vrijeme posjetio naše branitelje je rekao da ovoj dio novogradiškog ratišta liči na Vukovar i Nuštar, što govori o jačini borbi koje su se tu vodile.

medari2Budući da je spomenik podignut u dvorištu pravoslavnog popa, da se na natpisu spomenika spominje samo “sve nastradale mještane”, zaključujemo da se natpis odnosi na srbo-četnike iz ta dva sela koji su skoro svi do jednoga bili upravo učesnici u terorističkoj pobuni protiv Hrvatske, a sebe su voljeli nazivati “naoružanim narodom”! Za svečano otkrivanje spomenika “nastradalima” već su pozvane pozivnice, a samu svečanost će popratiti i radio NG (Nova Gradiška) čija urednica je Đurđa Silađi Aleksić.

Pretpostavljamo da će na samom svečanom otkrivanju ove ploče biti nazočan i preživjeli dio “naoružanog naroda” koji se nalazi na ovom popisu:

m1 m2 m3 m4-300x218 m5 m6

izvor: portal građanska akcija

pripremila: Ingrid Runtić