‘Dnevno’ prozvalo tajkune za pljačku Hrvatske, ali je zaboravilo prozvati svoga vlasnika!

0
2629

mihael ljubasDNEVNO.HR objavljuje imena ljudi koji su pljačkali Hrvatsku, tekst više nego poznat, ništa novo, ali ovim imenima koji su pljačkali državu Dnevno nije nadopisao i svoga vlasnika Michaela Ljubasa, ogromnog dužnika poreznoj upravi, čovjeka koji je za kikiriki kupovao tvrtke, a sada njegovi novinari otkrivaju toplu vodu. Očito se Dnevno zapišo u svoj opanak, koji dobiva redovito iz svoje filijale u Beogradu. Tragikomično da jedan tjednik otkriva afere, a vlasnik je prepun afera. Slična situacija kao i sa vlasnikom Glasa Istre i Novog lista. Nastavak teksta prenosimo od Ive Međugorac, koja konstatira  na kraju da navedeni nisu jedini u aferama, pa nisu, fali i ime vlasnika Dnevno.hr i 7 dnevnog. Michaela Ljubasa.

Hrvatsko pravosuđe svako nam malo pošalje poruku da se ne isplati biti pošten. Dio građana reći će da je ista poruka poslana i sa Ustavnog suda koji je poništia o presude u slučaju Sanader. S ovim slučajm ili bez njega, nije teško promatrajući tek površno zbivanja na društveno političkoj sceni u Hrvata zaključiti da se s institucijama itekako može trgovati. Za kvalitetnu obranu trgovati se tako primjerice može s Uskokom, o čemu smo uostalom svjedočili baš u trakavici oko Sanadera koju promatramo godinama. Imovina optužebih odnedavno se povjerava DUUDI-ju koji je do sada uspio oduzeti svega tri stana, vozila i zlatni nakih dok im je uplaćeno oko pet milijardi kuna. Za to vrijeme istrage oko kreme hrvatskog društva niču kao gljiva nakon kiše. Pravomoćno je tako osuđen Vladimir Zagorec, a donedavno je osuda bila i na Sanaderovoj grbači. Ali od toga zapravo hrvatski narod nema ništa, jer štetu država nije naplatila. Bivši general osuđen je u aferi Dragulji te je u proračun bio primoran uplatiti 39,4 milijuna kuna. Ali ovršni postupci još traju, a od njegova silnog bogatstva država nije iskoristila baš ništa. I Sanader je u proračun morao uplatiti 3,6 milijuna kuna, što je iznos mita dobivenog od Hypo banke. Ipak, pravne zavrzlame Sanadera su ovdje zaštitile jer njegova imovina te imovina njegove obitelji blokirana je u aferi Fimi medija u kojoj je dobio devet godina, ali nepravomoćno te mora u proračun uplatiti 15,2 milijuna kuna. Sud je naložio blokadu njegove imovine, ali Sanader na sebi nema upisane nekretnine već su one u vlasništvu članova njegove obitelji.

I tvrtka Roberta Ježića u Švicarskoj primorana je platiti pet milijuna eura. Ali dok sud u Švicarskoj ne potvrdi presudu Vrhovnog suda u slučaju INA-Mol država o nvcu može samo sanjati. Sanjati možemo i o tome da političari kojima je Ježić financirao kampanje vrate sumnjivi novac, premda se i sami Ivo Josipović kleo da će to učiniti dokažu li se optužbe na Ježićev račun utemeljene. Dotični je sa Sanaderom i Ivanom Mravkom optužen u predmetu HEP-Dioki, a zbog bolesti ovoga nepolitičnog dvojca početak suđenja odgađan je u više navrata. Za to vrijeme raskošno Ježićevo bogatstvo niže se u nedogled. Protiv Nadana Vidoševića optužnica je podignuta tek nedavno, a DORH ga tereti za desetke milijuna kuna teška kaznena dječa. Vidošević je u zatvoru boravio šest mjeseci, a trenutno sa slobode nastavlja s biznisom iznajmljujući apartmane na obali te tako ubirući i nekoliko desetaka tisuća eura po sezoni. Dotični je osumnjičen za zloporabe položaja, mito i krađe. Sumnja se da je iz HGK-a, kao šef ove institucije izvukao 31 milijun kuna. I Marina Lovrić Merzel ima podosta putra na glavi, baš kao i zagrebački gradinačelnik Milan Bandić ali i oni i dalje nesmetano obavljaju svoje političke dužnosti gomilajući milijune i imovinu oko sebe. Jer sustav im je tako omogućio, baš kao što je Merzelovoj bilo moguće da čak i u pritvoru prima plaću županice ravnajući najsiromašnijom županijom u Hrvata. U ovom nizu spomenuti treba i Renu Sinovčića te njih još sedmero osumnjičenih zajedno s trgovačkim društvom za štetu od 130 milijuna kuna. Uskok naime drži da su vjerovnici njegova VOX-a oštećeni za 52 milijuna kuna, a tvrtka za manje od 22.5 milijuna. I NK Zadar zakinut je u ovoj priči za oko 50 milijuna.

Malo tko u Hrvatskoj znade tko je Davor Patafta, ali oni sa sjevera Hrvatske opisuju ga kao svojeg najbogatijeg poduzetnika čija imovina vrijedi oko milijardu kuna. Za njega se malo znade, ali je poznato da je s zaboravljenim čelnikom Varaždina Ivanom Čehokom gradsku kasu oštetio za oko 40 milijuna kuna. Sudski proces protiv njega i Čehoka još nije okončan. Spomeenuti Merzelovu, a ne spomenuti Željka Žužića i ne bi imalo smisla jer njih dvoje institucije ovih dana provlače zbog mutnih poslova sa Cestama Sisak. Pokajnik Žužić međutim na svojim plećima vuče još podosta afera, a ovaj Mesićev kum čije tvrtke ubiru više od sto milijuna kuna prihoda godišnje uhićen je i spremljen na mjesec dana istražnog zatvora jer se sumnja da je na sebe u ime nevraćenih pozajmica prepisao 373 milijuna kuna vrijedne nekretnine nad kojima ima kontrolu. Ali koga briga, kada velikogorički tajkun i dalje suvereno vlada svojim krajem poput lokalnog šerifa, koji ugrožava život i sigurnost svojih sugrađana iskopavajući pijesak iz ondašnjih jezera kojega koristi za svoje daljnje projekte.

I Sanaderov mesar Stjepan Fiolić jedan je od elitnih pripadnika ove liste jer dotični je optužen da je bivšeg premijera poticao za proviziju do 17,2 milijuna kuna da država kupi njegovu zgradu u Planinskoj ulici. Svoje krumpire odgulio je i Petar Čobanković, a za njegove milijune nitko i ne pita. Pitanja se ne postavljaju niti u slučaju Slavena Žužula, premda se njegovo ime spominjalo u istrazi o bojenju tunela na Dalmatini, Svetom Roku i Maloj Kapeli. Niz se može nastaviti sa Marijom Šolom i sinovima Sandijem i Petrom. Družina je to koja je u remetinečkoj ćeliji provela preko sto dana, a bivšu direktoricu Karlovačke banke i sinove sumnjiči se da su novcem iste sanirali dugove vlastitih tvrtki. Sudu pravde privedeni su i supružnici Šelebaj, od kojih je javnosti nešto poznatija bivša HTV-ovka Dijana Čuljak. Sumnjiči se nju i Vladimira da su iz producentskih kući Core media i Media spot, koje su bile u njihovom vlasništvu izvlačili novac kroz fiktivne račune te tako mimo zakona zaradili 24 milijuna kuna. Da se raskošno živjelo, žmireći na zakone svjdoči imovina gospođe Čuljak koja je sve samo ne skromna.

Gdje su naši novci i zašto je Hrvatska u krizi? Možda odgovor na ovo pitanje leži u popisu imovine nekih aktera s ove liste. I dakako, oni nisu jedini..