Zagrebačka tržnica Dolac je kao ljubav na prvi pogled

0
1345

Dolac2Zagrebačka tržnica Dolac, kao jedan od neizostavnih dijelova svih turističkih obilazaka Zagreba i svakodnevna destinacija domaćih sladokusaca i dokonih „kavica nakon špeceraja“, te ljubitelja lijepog života, trebala bi do kraja slijedeće godine biti sasvim restaurirana. Posljednjih tjedan dana tržnica je bila preseljena na Trg bana Jelačića zbog asfaltiranja samog pločnika na Dolcu, što su stalni kupci mirno podnijeli strpljivo tražeći svoje kumice i prodavače u novom rasporedu oko spomenika bana Jelačića. Od prekjučer je sve po starom, osim obnovljenog pločnika. Nema više lokvi, pukotina u podu, zapinjanja i padanja. I mi Zagrepčani kao i naši turisti možemo slobodno gledati oko sebe i uživati u uvijek novim prizorima ove predivne šarene „zelene tržnice“ bez straha da ćemo se spotaknuti. Grad Zagreb ima jednu od najljepših tržnica u Europi uopće – to će vam potvrditi svaki Bečanin koji vrlo rijetko dopušta usporedbu sa svojim voljenim Naschmarktom šarmantnog naziva (u prijevodu: tržnica „za nešto sa strane prigristi“).

Dolac3Kakvo bogatstvo skriva naš Dolac, koji kao svinuto gnijezdo obilja lebdi između Trga bana Jelačića, Kaptola i malenog trga na kojem između cvijeća stoluje prekrasan kip Petrice Kerempuha, vrhunsko umjetničko djelo kipara Vanje Radauša. Taj neponovljivi Dolac i zimi i ljeti predstavlja nepresušni izvor ne samo hrane, domaćeg svježeg voća, povrća, mesa, ribe, mliječnih proizvoda  te svakojakih začina i plodova, nego i šale, razgovora, prepirki i neponovljive i zavodljive smjese purgerskog šarma koji upravo ovdje najzanosnije miriši. Ispod šestinskih suncobrana se revno trguje, pregovara, nateže, uvijek s istom revnošću i veseljem, iz dana u dan iznova. No to ni izdaleka nije još sve: Dolac u svojoj utrobi, koja je u prošlosti bila prekrivena staklenim ciglama da bi se sačuvalo dnevno svjetlo, čak na dvije etaže skriva čitav mali skladni grad prehrambenih čarolija. Upravo ta jednistvena, pomno i s ljubavlju prilagođena lokacija čini Dolac gotovo čudesno sretnim spojem grada, tradicije dobre hrane i urbanističke ljepote. dolac4

Taj zagrebački Dolac je razlog zbog kojeg moja djeca znaju što je sezonsko voće i povrće, za razliku od djece drugih europskih metropola. Dolac je crveno srce moga grada koje uvijek kuca za sve, Dolac je ljubav na prvi pogled koja ostaje vječna, zbog Dolca se nikada više ne bih mogla trajno rastati od svog Zagreba. Dolac je zagrebački najukusniji biser koji osvaja svakog i čije proizvode i jestvine rado svakodnevno donosimo na svoj stol. Drago mi je da mu se počinje posvećivati dužna pažnja i briga koju zaslužuje otkad postoji.

Ingrid Runtić

fotografije Dolca i umjetničke slike: Ingrid Runtić,

akademska slikarica

Dolac.ulje na platnu,90x120, 2008,     dolac1

www.runtic.net

https://www.facebook.com/AtelierRuntic

 

vezani članci:

http://hop-portal.com/najljepsi-parkovi-europe-schonbrunn-u-becu-i-zrinjevac-u-zagrebu/