Crnogorci ukidaju ćirilicu, a Vrbovsko i Vojnić pod ćirilicom

0
1097

vrbovskoNa zgrade državnih institucija u gradu Vrbovsko i općini Vojnić, koje se nalaze na zapadu Hrvatske, postavljene su četiri ploče s natpisima ispisanim na latiničnom i ćiriličnom pismu.

U Ministarstvu uprave objašnjavaju da su zakonski uvjeti za to ispunjeni prije više od desetljeća te najavljuju da će i u drugim gradovima i općinama provesti nadzor i tamo gdje je to potrebno neposredno primijeniti zakone koji nacionalnim manjinama jamče pravo na ravnopravnu službenu uporabu njihova jezika i pisma u sredinama u kojima čine više od trećine ukupnog stanovništva.

Zakonski uvjeti za dvojezičnost u Vojniću, općini na karlovačkom području, i Vrbovskom u Gorskom Kotaru su ispunjeni od samoga stupanja na snagu Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina te Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, budući da Srbi još po popisu iz 2001. godine čine više od trećine tamošnjeg stanovništva.

U Ministarstvu uprave kažu kako su ploče postavljene nakon provedenog nadzora, kakav najavljuju i u drugim sredinama u kojima po rezultatima popisa iz 2011. godine manjine ostvaruju pravo na dvojezičnost.

Poručuju kako će država pritom krenuti od sebe, odnosno od državnih ustanova i tvrtki, prije svega od Hrvatskih cesta, koje su dužne postaviti natpise na manjinskim jezicima na cestama u sredinama u kojima manjine na to imaju pravo.

Inspekcije će provjeravati jesu li dvojezične ploče na državnim, ali i na gradskim institucijama, ulicama i trgovima. Tamo gdje utvrde da se zakon ne poštuje, lokalnim vlastima dat će nalog da primijene dvojezičnost. Ukoliko gradska tijela ne postupe po nalogu, uslijedit će im prekršajne prijave i plaćanje kazni.

riječanin.in izvor