HOP

ISIL-ovac potvrdio da su teroristi ubačeni među izbjeglice

 „Više od 4.000 naoružanih pripadnika ISIL-a prokrijumčareno je u zapadne zemlje“, tvrdi jedan sirijski operativac i predstavnik ISIL-a. Tajno infiltriranje u europske zemlje zapravo je početak veće operacije osvetničkih napada na zapadu u cilju odmazde za američke koalicijske napade, mada europski eksperti govore o preuveličavanju samog broja ubačenih terorista, budući da ISIL ovom informacijom zacijelo želi raširiti strah Europom. No činjenica je da sigurnosni stručnjaci već mjesecima upozoravaju na veliku vjerojatnost da bi među masom imigranata koji su preplavili cijelu Europu moglo  biti nekoliko stotina ili čak i tisuća terorista, pripadnika različitih islamističkih terorističkih organizacija poput ISIL-a, koje u tom moru izbjeglica teško može identificirati i sama obavještajna služba. Stručnjaci podsjećaju već duže vrijeme i na to da je nekoliko stotina pripadnika Al-Qa’ide iskoristilo metež tijekom rata i poraća u BiH te se prebacilo na Zapad, a među kojima su bili brojni pripadnici brigade Al Mudžahed koji su došli iz islamskih zemalja ratovati na strani Bošnjaka.

Sada postaje sve jasnije da slamski ekstremisti vješto koriste izbjeglice za ubacivanje svojih operativaca iskorištavajući osjetljivu i neodlučnu unutrašnjopolitičku situaciju u Europskoj Uniji glede zbrinjavanja izbjeglica. No, činjenica je da se u dogovoru s lokalnim krijumčarima ISIL-ovi operativci skrivaju među izbjeglicama koje preplavljuju Europu.

Podsjetimo; više od milijun izbjeglica je u bijegu od krvoprolića u Siriji pobjeglo prema Turskoj, otkuda se preko Mediterana nastoje prebaciti do Grčke i Italije. Svoj spas vide u zemljama zapadne Europe poput Njemačke i Švedske u kojima traže azil. Prikriveni u masi izbjeglica u Europu ulaze i ISIL-ovi operativci, koji se zapravo „vode kao izbjeglice“, potvrđuje ove najcrnje scenarije anonimni sirijski ISIL-ovac. Njegove izjave poklapaju se i s izjavama dva turska krijumčara. Jedan je od njih čak priznao da je pomogao da se u Europu prebaci više od deset takvih operativaca.

Praktički se u tom doista najcrnjem scenariju dosad radi o organiziranom ubacivanju islamističkih terorista diljem Europe s ciljem stvaranja terorističkih ćelija koje više nitko neće moći držati pod kontrolom, jer će ih jednostavno – biti previše. Val nasilja kojeg tada možemo očekivati nećemo više moći gledati izdaleka, sa „sigurne“ europske udaljenosti, jer je vrlo moguće da postanemo žrtve i svjedoci terorističkih napada u našim vlastitim domovima i domovinama. Ako ni Vlade EU zemalja nisu do sada našle zajedničku strategiju postupanja prema ovim do sada samo naslućenim, a sada i potvrđenim prijetnjama europskoj sigurnosti, a hrvatska Vlada nastavi slijepo slijediti tu europsku nekonzekventnu i plašljivu politiku guranja problema pod tepih, posljedice bi prvenstveno po nas, kao jednu od mediteranskih zemalja koja je među prvima na udaru izbjegličkog vala, mogle biti katastrofalne i nesagledive. Poznajući Milanovićevu Vladu, nije teško zaključiti da im ni do sada nije bilo stalo do očuvanja Hrvatske, pa tako niti do razvoja strategije obrane protiv do sada poznatih scenarija napada – a kamoli protiv ovako sofisticiranih strategija vrlo mogućeg terorizma na koje ni Vlade zapadnih europskih zemalja još nemaju odgovor.

Ingrid Runtić