Svečani prijem novih članova HAZUD-a i podrška braniteljima u Savskoj 66

0
1075

IMAG1858Jučer je na svečanoj skupštini HAZUD-a (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u domovini i dijaspori) uručena svjedodžba ili testimonium novim članovima ove Akademije koja svoj osnutak bilježi još 1978.godine. Novi članovi, hrvatski akademici, među kojima se nalazi i Admiral Davor Domazet-Lošo –  vojni strateg, hrvatski pisac i političar, mr. sc. Krešimir Galin – etnomuzikolog i arheomuzikolog, muzičar-orguljaš i znanstvenik koji se sustavno bavi etnogenezom Hrvata, poznati hrvatski odvjetnik i kolumnist Zvonimir Hodak, akademska slikarica Ingrid Runtić, samostalna umjetnica i kolumnistica HOP portala, Mladen Lojkić, građevinski inženjer, dragovoljac DR i autor, kamenoklesar Dubravko Radman i Damir Agičić, povjesničar, profesor i urednik primljeni su u članstvo HAZUD-a s visokom i časnom obavezom i dužnošću promicanja hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu. HOP portal od danas ima čak tri člana hrvatskih akademika u svojim redovima.

IMAG1846 IMAG1863

Nakon svečane sjednice i utvrđivanja novih zadataka i ciljeva Akademije, okupljeni članovi odazvali su se pozivu branitelja u Savskoj 66 i bili srdačno primljeni od Đure Glogoškog i Josipa Klemma. Okupljene branitelje pozdravio je predsjednik Akademije mr.sc. Dragan Hazler i održao kratak govor podrške u ime HAZUD-a. Branitelji i članovi Akademije tom su prilikom odali počast prije godinu dana u šatoru preminuloj braniteljici Nevenki Topalušić, te je još jednom potvrđena namjera i nadasve vrijedna inicijativa branitelja da se po njoj imenuje trg na kojem već godinu dana stoji braniteljski prosvjedni šator.

nevenka topalušićPodsjećamo da je braniteljica Nevenka Topalušić, medicinska sestra iz Sesveta, koja se 1991. zajedno sa suprugom i tada osamnaestogodišnjim sinom priključila Gromovima, sudjelovala u Oluji, a kao pripadnica Crnih Mambi bila teško ranjena u akciji Una te koja je dva desetljeća provela u invalidskim kolicima, pružila svoju bezrezervnu podršku braniteljima u Savskoj 66, gdje je, na drugi dan prosvjeda, 22.10.2014.godine i preminula. Njene proročanske riječi nažalost su se i obistinile: „Mogu me samo mrtvu odnijeti s prosvjeda“. U tijeku je postupak za dobivanje svih potrebnih dozvola za natječaj i postavljanje spomenika ovoj braniteljici koja je svoje zdravlje i život nesebično dala za Hrvatsku. Branitelji su uputili prijedlog Skupštini grada Zagreba za preimenovanjem te lokacije u Trg Nevenke Topalušić, a članovi HAZUD-a pozdravljaju  i podupiru tu plemenitu inicijativu kojoj se pridružuje i kamenoklesar Dubravko Radman svojom donacijom spomen-ploče Nevenki Topalušić.

HOP portal