Dužnici su kažnjeni blokiranim računom za nedjela koja su počinili političari

0
1035

zatvorU suvremenim državama širom svijeta vrijedi presumpcija nevinosti u postupku dokazivanja krivnje, dakle, pretpostavlja se nevinost dok se ne dokaže suprotno – odnosno krivnja. Zakoni u ekonomskom, odnosno gospodarskom smislu se izgleda primjenjuju na dvojak način: za kradljivce i lopove velikog stila vrijedi ne samo presumpcija nevinosti  već i nemogućnost dokazivanja očito počinjenog kriminalnog djela u gospodarstvu, dok za ostale, veliku masu običnih građana vrijedi ne samo pretpostavka nego i 100%-tna sigurnost u njihovu krivnju. Zbog čega je to tako? Zato jer oni koji posjeduju velika novčana sredstva posjeduju i politički i svaki drugi utjecaj. Oni mogu nebrojeno puta „oprati“ svoj ugled vlastitim novcem, potkupiti, zabašuriti, staviti pod tepih i nastaviti – krasti dalje. No, ovog puta pišem o pravomoćno i bez suda osuđenima, a nevinima, koji su zbog nemogućnosti plaćanja svojih obaveza dospjeli u blokadu – ili bolje rečeno osuđeni su na financijski zatvor do daljnjega, bez suda i pravomoćne presude. Dakle, ne radi se samo o presumpciji njihove krivnje nego i o presudi i trenutnom izvršenju te presude.

Dovoljno je da ne platite neki račun, ili čak da vam nije na vrijeme dostavljen, da ste zaboravili na opomenu ili je niste ni dobili, da ne govorim o izostanku plaćanja rate kredita i raskidu istog, kada vam banka naloži da čitav iznos uplatite u smiješnom (jer nemogućem) roku od dva tjedna, na primjer. Pri tom je točna presumpcija na koju se nitko ne obazire, da ste plaćali godinama basnoslovne iznose na taj isti kredit i njegove sulude kamate upravo zbog toga jer niste mogli čarobnim štapićem stvoriti potreban iznos odjedanput ili  za – dva tjedna. No ako kasnite s ratama jer ste izgubili posao ili prihode, presumpcija banke je da vi u dva tjedna sasvim sigurno MOŽETE iz rukava izvući kompletni iznos glavnice. Bez obzira na iznos, vama FINA istog trenutka blokira SVE račune. Za FINU i samo za nju je stvar time riješena. Ostajete vi koji ste dužni i onaj kome ste dužni.

No, vratimo se presumpciji nevinosti. Njome manipuliraju mnogi koji love u mutnom, kao i Živi zid. Upravo zbog toga jer je pravda, pravo, pravosuđe i država zakazala proglašavajući vas krivim i provodeći nasilje nad vama otvara se prostor gadnim manipulacijama nad očajnim dužnicima. Tada se pojavljuju šarlatani kao spasitelj Pernar ili njegov posinak Sinčić koji vam svećenički daju apsoluciju i oprost govoreći vam ono što čitavo vrijeme želite i čuti: da ste nevini i da svojom krivnjom niste upali u dug. Međutim, oni nemaju nikakvog utjecaja na vaš novčanik i prihode (osim što ćete im u očajničkoj potrebi za bilo kakvom pravdom) dati neku donaciju i time osiromašiti samog sebe još i više. Naime, vi doista niste krivi jer ste upali u dug, presumpcija nevinosti trebala bi važiti i za vas, jer stotine tisuća građana Hrvatske nije maloumno da se zadužuje bez razloga, jer nitko od nas, osim onih spomenutih na početku članka ne živi „iznad svojih mogućnosti“. Vi ste itekako sposobni obavljati svoj posao za koji ste školovani – no taj posao vam nije bio plaćen na vrijeme ili uopće, pa niste imali čime platiti svoje financijske obveze. To dokazuje i sama činjenica da često i oni koji od vas potražuju novac završe na – blokadi računa. Psihološki je ova presumpcija krivnje koja vas obilježava nepodnošljiv teret kojeg mnogi više nisu u stanju nositi. Nadalje, vama je zbog ovakve nepravedne „presude“ onemogućeno vršiti platni promet na svom računu, dug se silom utjeruje i vi više, čak kad i nešto zaradite,  ne možete očekivati na prihod jer se on automatski isplaćuje vjerovniku, odnosno onome kome ste dužni. Vama je pravno gledano oduzeta i sposobnost upravljanja svojim računima – jer ste proglašeni krivcem za nastalo stanje. Slijedeći je korak postavljanje stečajnog upravitelja vašeg osobnog imovinskog stanja jer ste očito maloumni i nesposobni. To je presumpcija koju nameće država i državni aparat vama osobno, jer moraju pokriti vlastito dugovanje i vlastitu maloumnost i nesposobnosti upravljanjem državom i njenim resursima. Nažalost, vi do daljnjega imate tv i radio prijemnik i zubima i noktima se borite da zadržite internet kao osnovnu komunikaciju sa svijetom. Kažem  – nažalost – zato jer vas preko tih izvora informiranja preplavljuju izviješća o normalnom životu bogate političke vrhuške koja svoj posao ne obavlja kako treba, pa prema tome definitivno i zaista živi preko svojih mogućnosti, dok vi stenjete pod blokadom.

hrvatska vladaZaključno, ne samo da smo po riječima premijera glup i slučajan narod, nego smo sad činom blokiranja računa proglašeni i lopovima i krivcima – što je naravno sve netočno. Kako god okrenuli ovu nesretnu i frustrirajuću priču koja razdire Hrvatsku, uvijek je vezana uz krivnju političara, kako općenito, tako i gospodarski, pa naravno i u kulturi. A tu se više ne može raditi o presumpciji nevinosti jer je njihova krivnja odavno potkrijepljena dokazima. A dokaz je svaki blokirani u Hrvatskoj,  što će reći da imamo više od 320.000 dokaza za nesposobnost i krivnju ove Vlade koja osuđuje i okrivljuje blokadom – svoje vlastite građane!

Ingrid Runtić