Vrhovni sud je ukinuo nepravomoćnu presudu Sanaderu u slučaju Fimi medija

0
910

sanaderVrhovni sud je ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi medija, a Sanader bi trebao biti pušten iz Remetinca uz položenu jamčevinu  12, 4 milijuna kuna. 

Javnost je dobro upoznata sa aferom Ivo Sanader. On je poznata ličnost, bivši premijer RH, a sada vjerovatno jedan od najpoznatijih pritvorenika Remetinca, pravomoćno oslobođen zahvaljujući odluci Ustavnog suda koja je podigla veliku prašinu.

Da se oslobađajuća odluka mogla očekivati, oni koji poznaju bar malo pravo mogli su i nagađati. Presuda Sanaderu donešena je na klimavim nogama. Jedini značajniji svjedok protiv Ive Sanadera, koji je u sudskom postupku  tvrdio da je Sanader primio mito, iz razloga da bi MOL stekao većinsko pravo odlučivanja u INI je Robert Ježić, Linićev prijatelj. Novac za koji je Sanader osuđen, a sada je zbog istog pred ponovnim suđenjem, uopće nije uplaćen na niti jedan račun povezan sa bivšim premijerom.  Ježić, kućni prijatelj Slavka Linića, svojim iskazom pred sudom izložio se kaznenom progonu.  Kazneni zakon RH propisuje da onaj tko „prizna“ kazneno djelo svjedočeći pred sudom može biti kazneno gonjen. Unatoč tome Ježić se sam prikazao kao osoba koja je primila mito, čak 5.000.000 eur-a, i koji je zapravo jedini, uz Ivu Sanadara, kako je to izrečeno čitanjem presude, znao za taj novac.

Ježić je u tom postupku ne samo obećao vratiti novac u državni proračun RH, već je presudom bio na isto i obvezan. Do danas to nije učinio, posao razvija u Švicarskoj nakon što je njegov DIOKI neslavno propao.

Rušenje pravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu za slučajeve INA-MOL i Hypo od strane Ustavnoga suda komentira se i kao veliki profesionalni fijasko Ivana Turudića, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda i neformalnog kandidata za HDZ-ova ministra pravosuđa.
Obje navodno oborene presude potpisuje, naime, upravo Ivan Turudić kao svojedobni predsjednik sudskog vijeća u ovim predmetima. Ustavna tužba koju su svojedobno Ustavnome sudu uputili Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović podnesena je na njegove odluke zbog navodnoga niza proceduralnih i formalnih propusta te nedostatka dokaza o krivnji bivšega premijera.

hop