AHSP:’Danima se provode iskopavanja ubijenih pripadnika Crne Legije u Lici’

0
1877

kindaPredsjedništvo A-HSP-a Zadar ima saznanja da se u mjestu Stari Lički Osik, danima se  vrše iskopavanja ubijenih pripadnika Crne Legije.
Samo jučer, točnije 05. listopada 2015. godine, iskopana su 22 skeleta, navodno ih ima preko 80, a moguće i puno više. Dio mještana Gospića šuti, dio ne zna uopće za iskopavanje, a onaj dio koji i zna za kopanje ne zna “što” se točno iskopava.
Za sad je to iskopavanje pod velom tajnosti, opasno za izlazak u javnost ,jer je priča o tome duga i opširna, koja ne ide u prilog ni HDZ-u ni SDP-u.Iva Kinda, predsjednica A-HSP-a,
gradska organizacija Zadar

Daljnja informacija

Nakon što je predsjedništvo A-HSP-a Zadar došlo do saznanja da se danima u mjestu Lički Osik vrše tajna iskopavanja ubijenih pripadnika Crne Legije, gdje su samo 05. listopada 2015. godine iskopana 22 skeleta, došli smo u vrlo kratkom roku i do jako opširnijih i konačnih saznanja kao i zaključka zbog čega se iskop vrši u strogoj tajnosti.
Naime, u Ličkom Osiku u potoku Balatin pronađene su tri masovne grobnice. Do sada je iskopano 50 kostura povezanih žicom. Sumnja se da ih u dvije grobnice ima po 80 u svakoj a u trećoj oko 50.
Iskopani skeleti bili su pripadnici 392. Plave divizije. Mjesto je otkrio Josip Marković, bivši pripadnik 392. Plave divizije i povratnik iz Amerike.
Partizanske jedinice su sa njima pobili i nešto hrvatskih mještana iz okolice. Držali su ih zarobljene u crkvi i u manjim grupama odvodili upravo do potoka Balatin i ubijali! Pobijeni su točno 05. travnja 1945. godine.
Najzanimljivija je činjenica da se nitko nikada nije bavio ovim slučajem a lokalni političari s jedne i druge strane šute. Usudila bih iznijeti tvrdnju i zbog čega; očito su počinitelji iz moćnih obitelji iz okolice, pa im je u interesu upravo – tišina!

Iva Kinda, predsjednica A-HSP-a,
gradska organizacija Zadar

Ivica Macolić, povjerenik A-HSP-a, Korenica