Dnevnik jednog rata – Vinkovci

0
1364

U prepunoj dvorani kina Cinestar u Branimir centru, 5.10.2015. Laudato televizija pretpremjerno je prikazala svoj najnoviji dokumentarni film „Dnevnik jednog rata – Vinkovci“ podsjetnik na Domovinski rat i događaje na istočno-slavonskoj bojišnici 1991 – 1992 godine.Cover

Film prati ratne događaje u Vinkovcima od prvog granatiranja grada 19. srpnja 1991., ali i događaje u okolici, posebice u Nuštru koji je bio prva linija obrane prema Vukovaru. U filmu govore hrvatski branitelji – dotadašnji radnici, seljaci, profesori, liječnici, učenici, glazbenici… Ukratko, ljudi koje je rat učinio svjedocima velikosrpske agresije, neprikosnovenim zaštitnicima doma, obitelji i vjere.

Autentičnost teških dana stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske potvrđuju mnogi vrijedni arhivski snimci što su ih zabilježili snimatelji amateri i vinkovački ratni fotoreporteri.

Nevjerojatan je podatak da je na okupiranom dijelu bivše općine Vinkovci u jesen 1991. Godine bila najveća koncentracija oklopa JNA: 320 tenkova i 250 borbenih vozila.

Svaki je dan bio težak, ali svima je najteže pao 18. studenoga kada je okupiran Vukovar. Pa ipak beznađe koje se tada uvuklo među ljude preraslo je u inat da Slavonija, a s njome i Hrvatska, nikada neće biti pokorena.

Grad je preživio sve nedaće. Dočekao je Božić i Novu 1992. godinu pod granatama i iako pod uzbunama, već se osjećalo ozračje najavljivanog međunarodnog priznanja Hrvatske. Ono je uslijedilo 15. siječnja 1992 godine kada staje i radnja filma. Napadi na grad su nastavljeni, ali sve je bilo drukčije i lakše sa spoznajom da Hrvatsku više nitko neće i ne može uzeti onima koji su živjeli i umirali za nju…

Producentica najnovijeg Laudatovog dokumentarnog filma je Ksenija Abramović, a scenaristica i redateljica Nada Prkačin. Snimatelj i montažer je Ivan Lovrić, a animaciju i grafički dizajn filma radio je Nikola Uroić. Autor glazbe je Željko Barba.

Gledaocima  se obratila i producentica Ksenija Abramović:

Naši junaci – film to donosi – Nuštar Vinkovci Slavonija – nisu bili nisu mogli biti pokoreni tada u ratu, pa kako bi bilo moguće da ih itko sada pokori u miru. Nema tog napada danas očitovanog u vidu razvojne nebrige, zapostavljanja, iseljavanja koji može pobijediti duh velikog malog hrvatskog čovjeka koji je bio spreman sebe izložiti i založiti za dobro drugoga, za dobro svih nas. Odgovorni smo i dužni smo podsjetiti na tu snagu, na taj otpor na tu hrabrost koja nam je i danas svima potrebna.

Također su spomenute i znakovite riječi Pape emeritusa Benedikta XVI koji je u svojoj enciklici  „Ljubav u istini“ zapisao ove rečenice: Bez istine ljubav se  srozava na sentimentalizam. Ljubav postaje prazna ljuska koju proizvoljno treba napuniti. U tome je kobna opasnost ljubavi u kulturi bez istine Ona je plijen slučajnih emocija i mišljenja subjekata  zlorabljena i iskrivljena riječ do te mjere da znači suprotno.

Prave ljubavi prema domovini nema bez istine. Zahvaljujući ovakvim filmovima Laudato televizije te producentici filma direktorici Laudata Kseniji Abramović istina pronalazi svoj put do onih koji je traže.

Vlatka Sakar