Pod okriljem Krista budi se Hrvatska Pravoslavna Crkva-HPC

0
1015

HPC HPC je realnost, stoga smo na razgovor pozvali nadbiskupa- Arhiepiskopa HPC za Hrvatsku, Sloveniju  i dijasporu,

  Bonifacija Andriju Škulić , da nam predoči stavove HPC -e,a nadbiskup HPC Andrija Škulić nas je pozdravio;
Ljubav prema Bogu, obitelji , Domovini i subratu čovjeku!
* Koliko dugo djeluje HPC?
Od  početka  2014. službeno djelujemo kao ,,Hrvatska Pravoslavna Crkva- HPC” dobivši Dekret-Ukaz za djelovanje od Svetog Sinoda i našeg Patrijarha Njegovog Blaženstva-
SB  Atanazija I. Alojzija .
Bjeloruska Pravoslavna Crkva u Dijaspori (IOBE) koja djeluje u mnogim zemljama svijeta: Latinska Amerika, Azija, SAD-a, Afrike te Europe, kako i u zemljama članicama EU : Italija, Poljska, Malta, Cipar, Hrvatska, Ukrajine,…
U Zajednici smo sa mnogim pravoslavnim crkvama po svijetu:
-Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom-kanonskom
-G.O.C./ Grčkom P C
Članica smo:
– Biskupske pravoslavne konferencije
– Vijeća Autokefalnih pravoslavnih crkvi
U ekumenskom dijalogu smo u nekim zemljama sa:
– Rimokatoličkom Crkvom
Ministarstvo Uprave, tj. pomoćnik ministra Bauka, gosp. Zoran Pičuljan potpisao je negativno rješenje bez prava žalbe i uputio nas da podnesemo tužbu na Upravni sud
Split.
Što radi ova Vlada i Ministarstvo?
Žele dobiti na vremenu iako znaju da ćemo silom zakona (ako i upravni sud u ST donese negativno riješenje zbog politike), dobiti pozitivno riješenje tužbom RH kod europskih institucija.
To bi bilo stamotno, da ja koji sam bio dragovoljac-branitelj svoju državu moram tužiti pri europskim institucijama! Nažalost, već su slično napravile i neke kršćanske crkve u RH, te dobile presudu u svoju korist.
U Hrvatskoj egzistiraju četri eparhije: Panonska, Ninsko- dalmatinska, Humsko- senjska  te Zagrebačka .
Još smo u potrazi za prostorom na području Zagreba i Slavonije.
* Što je po Vašem mišljenju uzrok negativnog rješenja?
HPC 2Politika i način provođenja ,demokracije’ ove većinske Vlade. 
Za neke vrijedi isti zakon, dok za druge ne! Po istim uvijetima i zakonu registrirala se 2005/7., npr. Crnogorska Pravoslavna Crkva u Hrvatskoj.
Osim toga, SPC u tome ima ,svoje prste’ , jer oni nemogu prihvatiti činjenicu da postoje hrvati koji su  pravoslavci. Oni smatraju da nad teritorijem RH imaju punu jurisdikciju, što je laički gledano želja za onom Miloševićevom  i Šešeljovom: ,, Srbija do Karlobaga, Trsta”. Nikako da se oni uhvate kršćanskog poslanja, a to su: ljubav prema Bogu i subratu čovjeku! 
U Hrvatskoj se očito glumi nakakav ekumenizam sa ,figom u džepu’.
Njihovi političari i crkvenjaci zlorabe lobije u Hr i po svijetu, jer očito se smatraju vlasnicima hrvatskog teritorija. Žalosno!
Svako iskrivljavanje istine i činjenice, te huškanje  da ova  HPC  ima negativne poveznice sa prošlošću, zle su namijere! 
Naša Crkva i ja osobno  želimo sa svim vjerama  i njihovim poglavarima imati dobre odnose u Hrvatskoj.
Zašto stvarati nemir?
Svatko ima pravo na ispovijedanje svoje vjere po Ustavu RH!
Kako imamo Hrvata pravoslavaca, tako ima i hrvata… npr. budista. Isto je i sa Srbima i ostalim nacijama, zašto zabraniti nekome da se izjašnjava ovako ili onako i da ima svoju crkvu?
To Krist nikako ne bi dozvolio!
To nije kršćanski, nije ni ljudski, a niti zakonski !
* Kako djelujete?
hpc 4Nažalost, zbog Ministarstva uprave nismo u mogućnosti da djelujemo kao Crkva!
Da naviještamo Kristovo Evanđelje; da imamo vjeronauk za naše djecu- vjernike, da otvorimo Caritas, pučku kuhinju,… kao Crkva, kako za naše vjernike, tako i za sve ostale stanovnike Lijepe Naše.
Isto nam Ministar Bauk i njegovo Ministarstvo uprave  priječi.
Želimo sa ostalim crkvama koje to žele da potičemo kršćanski duh i širimo živi ekumenizam i konkretno fizički i financijski da  pomognemo.
– djelujemo kao i druge Crkve koje se ustručavaju dijaloga, upravo jer mi nemamo od Ministarstva uprave- države , riješenje!
* Kakva je vaša misija?
Misija HPC je služba prema Bogu i čovjeku. Naša vrata su svima u potrebi otvorena, a tako i svim koji imaju dobre namjere. Ne gledamo ljude koji nam dolaze na vrata po vjeri ili naciji. Za Krista smo svi isti po tom pitanju, a drugo je jeli netko zao ili dobar čovjek.
Misija nam je pružiti duhovnu i ljudsku potporu  prvenstveno Hrvatima pravoslavcima , zatim svim onima koji nemaju svoje svećenstvo i pravoslavne crkve u Hratskojv, a takvih ima nekoliko tisuća vjernika pravoslavaca ( ukrajinaca,…) po Lijepoj Našoj.
 Imamo dvije Božanske liturgije: istočnu Sveti Ivan Zlatoust,  te zapadnu Sveti Grgura i Sveti Teodora
 na hrvatskom, narodnom jeziku.
Mi se nemožemo zvati npr. Kineska Pravoslavna Crkva, kad smo Hrvati i većinski narod u svojoj Hrvatskoj!
A isto tako ova Hpc nije u nikakvom ,,govoru mržnje”, prema drugom i drugačijem, baš suprotno!
Zagovornik sam iskrenog Ekumenizma!
Krist traži od svih nas ljubav prema subratu čovjeku, jer je On sam: neizmjerna Ljubav, te;  Put, Istina i Život!
* Koja je razlika između vaše i ostalih pravoslavnih crkvi?
Razlike gotovo  da i nema, a ujedno imamo velike sličnost sa Antiohijskom, Ruskom crkvom izvan Rusije (Rocor), … jer iste koriste Zapadnu Božansku  liturgiju  na narodnom jeziku te države u kojoj djeluju/žive ( engleski, njemački, španjolski,…).
Imati ćemo također redovnike i redovnice sa pravilom Svetog Benedikta.
U učenju nema razlika, jer svima nama je : Sveto Pismo, sveto Apostolsko nasljeđe temelj vjere.
Držimo se prvih 7 svetih ekumenskih koncila prve i nerazijedinjene Crkve.
Imamo svoj crkveni  Statut, HPC-e.
Po svijetu dosta surađujemo sa većinom pravoslavnih crkva, ali i sa ostalim vjerskim zajednicama.
Molimo se uz našeg poglavara Crkve Patrijarha, SB Atanazija  I. Alojzia, te Ekumenskog Patrijarha, Njegovu Svetost Bartolomeja I.
U Zajedništvu smo sa Autokefalnom Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom.
Naša Crkva u Argentini predsjeda  kao članica vjerskih zajednica pri Argentinskom parlamentu.
Svima koji nemaju svoju pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj, stojimo bratski na raspolaganju, za održavanje:
Sv Božanske Liturgije, Svetih sakramenata, vjeronauka.
* Postoje neki drugi koji se predstavljaju da su HPC?
,  Hrvatska Pravoslavna Crkva-HPC” je jedna jedina i to je Crkva na čijem sam čelu od Svetog Sinoda naše Crkve i Patrijarha izabran kao prvi Hrvat za poglavara  HPC  i to mnogima smeta.
Mi za navedeno, imamo dokumente, za razliku od ovih dolje.
Postoji građanska udruga koju vodi civil,  čovjek  iz Zadra a o njemu javnost sve zna: koji se lažno predstavlja da je hrvatski akademik, da je Crkva,…on i grupa oko njega su SAMO građanska civilna udruga i ništa više.
Drugo, postoji i nekakav izopćeni bugarski ‘sveštenik’ koji se predstavlja da je ,arhiepiskop’, a njegova ,crkva’ se zove: ,,Europska Pravoslavna Crkva-hrvatska pravoslavna crkva”,  što znači da isti NIJE HPC -a niti smije koristiti pečat i lažno se predstavljati , što je zakonski kažnjivo. A da ne spominjem kako nisu priznati od ostalih pravoslavnih crkvi, jer imaju sumnjivo Apostolsko nasljeđe, što je ,Alfa i Omega’ za duhovno ređenje: đakona, svećenika ili biskupa, te im druge pravoslavne crkve ne priznaju isto (sveti red), tako da je upitna i ta ,crkva’.
Ti isti se hvale da im je ta ,Europska ,crkva’ registrirana pri EU, što  je nebitno, jer crkve vani se registriraju pri EU kao i tvrtke.
Bitno je, ispravno Apostolsko nasljeđe, da li je netko kanonska crkva, nekakva ,sekta’ ili Crkva Kristova!
Mi smo jedina Nacionalna Pravoslavna Crkva u Hrvatskoj, te nam je Sveti Sinod uz blagoslov našeg Patrijarha dodijelio navedeno ime i samostalnost.
Mi smo i jedina Pravoslavna Crkva koja se služi narodnim- hrvatskim jezikom na tlu Hrvatske i čiji je poglavar Hrvat.
Sve to očito nekim lobijima ili pojedincima smeta, jer Hrvati pravoslavci postali su dio svjetskog pravoslavlja nakon 70 godina, te smo  sklopili  mnoge ugovore o ,vanjskom zajedništvu/intercommunion’ sa drugim crkvama u kratkom vremenu, a prije toga rukopoložen sam u UPC-KP za Đakona, te kasnije za Svećenika,  u pravoslavnoj Grčkoj, a ustoličen za biskupa-episkopa u Pravoslavnoj Rumunjskoj sa ispravnim Apostolskim nasljeđem koje imaju: UPC-KP, RPC, ROC, IOBE, AOCC.
* Što biste poručili javnosti?
Mi hrvatski pravoslavci koji generacijama/ stoljećima živimo na ovom svetom tlu sljedbenici smo Svete braće Ćirila i Metoda, Europskog pravoslavlja, doprinosimo napretku naše Domovine generacijama, te smo kao vjernici Hrvati pravoslavci na svim popisima stanovništva izjašnjavali tako, a po zadnjem popisu 2011. ima nas 16.647 vjernika  Hrvata pravoslavaca, a danas nas ima i više. Stoga, automatizmom imamo pravo na registraciju HPC, jer smo se izjasnili na popisu i živjeli u to vrijeme na ovom tlu. Samo smo sad ostvarili mogućnost da imamo svoje duhovnike.
Tu dvojbe nema, jer ako su drugi dobili, zašto se nama većinskom narodu Hrvatima, osporava!
To je čista politika i ništa više!
Svi koji su zainteresirani za duhovna zvanja m/ž , slobodno nas mogu kontaktirati:[email protected]
Svim vijernicima stojimo na raspolaganju.
Molimo nadležne, da isprave nepravdu, pozitivnim  rješenjem!
Molimo sve koji su u mogućnosti da nam malim sredstvima- donacijama pomognu za opstojnost Crkve.
Sve kršćanske crkve kao i ostale vjerske zajednice u RH molim, da ne rade negativne šablone unaprijed  bez da nekoga nisu osobno upoznali.
 Budimo misionari mira i apostoli Kristove Crkve: Jedne Svete Katoličke(sveopće)  i Apostolske!
* Dolaze izbori, što ćete poručili vašim vjernicima?
Svi naši vjernici glasovat će po svojoj savjesti, ali isti su već upućeni za koga da glasaju, a to je za kršćansku opciju.
Mir i Dobro!
Arhiepiskop ++ Bonifacije, OCSB
 hop