Šibenik u paklu vode i vatre

0
1163

Šibensko-kninska županija zbraja štete noćašnjeg olujnog nevremena

2 2MIRANDA STANIĆ, Hina
Vodena bujica noćas j poplavila središte Šibenika
Gradovi i općine Šibensko-kninske županije u četvrtak ujutro zbrajaju štete koje je protekle noći pričinilo olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom, a među ostalim oštećena je i književna građa šibenske Gradske knjižnice.
Županijski centar 112 u Šibeniku noćas je zaprimio više od 550 poziva građana koji su tražili pomoć zbog problema uzrokovanih nevremenom, a vatrogasci su intervenirali 115 puta.
Najviše intervencija bilo je na ispumpavanju poplavljenih objekata, najčešće u šibenskoj gradskoj četvrti Dolac koja je poplavljena još sinoć, te na području Vodica, Srime i Tribunja.

U vodenoj bujici uništen dio građe u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića poplave-hr_680_422_70_s_c1
Šibenska Gradska knjižnica Jurja Šižgorića također je pretrpjela maretijalnu štetu. Vodena bujica koja je noćas poplavila središte Šibenika, provalila je kroz jedan od podrumskih prozora knjižnice te je poplavljena cijela podrumska etaža. Uništen je dobar dio knjižne građe, vatrogasci su još uvijek na terenu te ispumpavaju podrumsku galerijsku dvoranu koja je pretvorena u bazen.
Tijekom dana bit će procijenjeno kolika je nastala šteta, no ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić izvijestio je da će ustanova, unatoč problemima, danas raditi kao i svakog dana.
Šteta je nastala i na dijelu šibenske ulice prema gradskoj četvrti Šubićevac, gdje je vodena bujica iščupala granitne kocke koje je nanijela na gradskoj poljani.Štete i u Tisnom i Vodicama
Iz Županijskog centra 112 također se doznaje da je noćas od kopna bio odsječan otok Murter, budući da je poplivala prometnica prema otoku, no stanje je sad normalizirano.
Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin noćas je na općinskim web stranicama izvijestio da će proglasiti elementarnu nepogodu zbog štete koju je na području općine izazvalo nevrijeme s kišom. Klarin je pozvao sve stanovnike koji su pretrpjeli štetu da ju što prije prjave općinskim službama.

12.11.2014., Split - Jaka kisa uzrokovala je probleme na prometnicama. Kao i svaki put vec desecima godina najgore je na Poljickoj cesti od krizanja s ulicom Brune Busica prema centru grada. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
12.11.2014., Split – Jaka kisa uzrokovala je probleme na prometnicama. Kao i svaki put vec desecima godina najgore je na Poljickoj cesti od krizanja s ulicom Brune Busica prema centru grada.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Velike poplave štetu su uzrokovale i na vodičkom području. Poplavljeni su mnogi podrumi, vodena bujica oštetila je neke gradske prometnice, a jutros stanovnicima probleme zadaje i smrad koji se širi iz kanalizacijskih šahtova čije je poklopce izbila voda.
Neka područja Šibensko-kninske županije još uvijek nemaju struju, no situacija bi se trebala normalizirati tijekom dana, naglašavaju iz ŽC 112.šibenik

Jučerašnje veliko nevrijeme uzrokovalo je poplave i u Skradinu, a na fotografijama Nikoline Vuković Stipaničev možete vidjeti kako izgleda poplavljeno dvorište škole.
Olujno nevrijeme uzrokovalo je više manjih odrona.
Obilna kiša koja je tijekom noći padala u Dalmaciji uzrokovala je više manjih odrona na Jadranskoj magistrali.
Usto su djelomično izgorjeli jedan automobil i motor.
Noćas, 15. listopada, na parkingu u Ulici 8. dalmatinske brigade na Vidicima u potpunosti su izgorjela tri motora i jedan automobil koji je bio parkiran na mjestu označenom za invalide. U požaru za koji šibenska policija utvrđuje uzrok djelomično su izgorjeli jedan automobil i motor.

Šibenski arhivisti i profesor povijesti, Milivoj Blažević, vlasnik zapaljenog vozila, kazao je kako je požar izbio oko 3 sata. Brzom intervencijom vatragasaca ugašen je za sat vremena čime je spriječena još veća katastrofa s obzirom da se na spomenutom parkingu nalazilo još vozila.

Policijski očevid kojim će se rasvijetliti okolnosti nesreće je u tijeku.

hop