MANIPULACIJE: Razlike u rezultatima anketa agencija

0
1198

Direktor agenciije za istraživanje javnog mišljenja 2×1 komunikacije Robert Bosak i ministar uprave Arsen Bauk (SDP) gostovali su u četvrtak u emisiji Zoom Zagreb na Z1 televiziji,  koju neki drže bliskom gradonačelniku Zagreba, Milanu Bandiću, tema emisije bile su predizborne ankete, primjerice posljednjih dana nas anketama bombardira Big Brother televizija, dakle, RTL, i agencija bliska SDP-u i Ivi Josipoviću, Promocija Plus, koja je promašila za 15 posto rezultate posljednjih predsjedničkih izbora, na kojima je njihov kandidat, Ivo Josipović, izgubio.

Ministar koji je dobio ime po smrtonosnom otrovu, arsenu, dakle, Arsen Bauk, u startu je napao voditeljicu zbog njenog odabira gostiju, očito je ministar navikao gostovati na televizijama na kojima SDP-ovci sami odabiru svoje sugovornike. To može kod Gorana Radmana i kumova, odnosno, kumašina.

– S Bosakom je trebao polemizirati netko iz agencija. Sa mnom je trebao polemizirati netko iz HDZ-a – poručio je ministar ‘duhova birača’, Bauk, prezimenjak ‘majora’ Bauka s Bukovice, karikaturalnog lika iz takozvane vojske, takozvane Krajine. milanovic

Robert Bosak, inače hrvatski braniteljj, se osvrnuo na nedavno plasiranu anketu u dnevnim novinama, koja je zapravo SDP-ova anketa, kao takva je i dala ‘rezultate’ kakve je partija očekivala.

– SDP je pustio van svoje ankete, ali da nisu naveli koja su to dva visoka dužnosnika SDP-a dobili rezultate ankete po kojoj SDP vodi s mandatom prednosti. Mediji ne bi smjeli objavljivati ankete kojima su izvorin neimenovani visoki dužnosnici stranke. Morali su to naručiti od nekoga, do dokazuje moguće manipulacije. Kako možete u jednom tako velikom mediju objaviti rezultate ankete, kojoj se ne zna ni porijeklo ni na kolikom je uzorku rađena. Da se to izbaci u jedan takav javni medij, znači da je to čista manipulacija – poručio je Bosak, direktor agencije koja je bila najbliže tome da pogodi rezultate predsjedničkih izbora, na kojima je pomazanik partije, Ivo Josipović, poražen.

Inače, Arsen Bauk tvrdi da se anketama ne manipulira u predizborne svrhe, što je, dakako, glupost, pogledajmo samo na koji način, kojim redosljedom, RTL objavljuje ‘rezultate’ takozvanog istraživanja agencije Promocija Plus. Naime, krenuli su od V. izborne jedinice, na kraju će završiti u Istri kako bi izazvali dojam da je SDP u najmanju ruku u rangu s HDZ-om. Zašto nisu krenuli od I. izborne jedinice pa išli do X. izborne jedinice? XI. izbornu jedinicu, naravno, nitko ne ‘istražuje’, u njoj je dijaspora.  Očekuje se da će toj izbornoj jedinici HDZ osvojiti tri saborska mandata, ovisi, dakako, i o odazivu.karamarko

U emisiju se telefonski javio i Krešimir Macan iz agencije Manjgura, poznat kao Bijes prvi s YouTube, dakle, riječ je o partijskom aktivistu, koji je to i priznao, on tvrdi da čak i prvi demagog metropole, Milan Bandić, ima šanse na parlamentarnim izborima, i to za čak četiri mandata, ‘pod uvjetom da odradi kampanju do kraja, jer ga se percipira kao lokalnog političara, a za nacionalno mora odraditi do kraja.’

Kada govorimo o anketama recimo kako prema dosad objavljenim rezultatima ‘istraživanja’ Promocije Plus agencije za četiri izborne jedinice IX., X,, IV., V., HDZ osvaja 32 saborska mandata, SDP sa svojim suučesnicima 12 mandata manje. Spomenimo također da i prema anketi agencije 2×1 komunikacije HDZ u IX. izbornoj jedinici osvaja 10 saborskih mandata, baš kako predviđa i Promocija Plus.  No, ukupno HDZ ima veću prednost prema ‘Bosakovoj agenciji’ nego što mu daju agencije Ipsos Puls i Promocija Plus.

Ivana Josipović