U Zagrebu održan Okrugli stol na temu alarmantnog stanja u hrvatskom pravosuđu

0
1206

okrugli stol3Danas je u HND-u (Hrvatsko novinarsko društvo) održan Okrugli stol na temu hrvatskog pravosuđa. Kako je hrvatsko pravosuđe uništilo hrvatsko gospodarstvo, egzistenciju građana i pravnu državu  – naslov je ove otvorene rasprave i niza izlaganja pred brojnom publikom koja je svojim aktivnim učešćem brojnih govornika pristiglih iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva ovaj okrugli stol obogatila i proširila.  Inicijatori i organizatori ovog okruglog stola su bile slijedeće udruge:  Udruga za zaštitu i promicanje prava Veronika Vere, Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Korektiv te Pokret otpora Riječani protiv korupcije. 

Teme ovog Okruglog stola mogu se podijeliti u nekoliko grupa:

Prešućeni kriminal u hrvatskom pravosuđu

Kako je hrvatsko pravosuđe uništilo vjeru u pravdu i pravnu zaštitu

Foto prezentacija nezakonitih sudskih akata

Zloupotreba zakona, položaja i ovlasti od strane sudaca

Nefunkcioniranje pravosuđa u RH

Što možemo učiniti da zavlada pravna sigurnost i jednakost svih pred zakonom?

Zaključci okruglog stola

okrugli stol1Razlog ovoj otvorenoj raspravi i okruglom stolu je apsolutna nesigurnost građana pri ostvarivanju prava i pravde pred hrvatskim sudovima. Iako se ne može generalizirati i osuđivati sve suce sudove da su koruptivni, da u njima vlada nepotizam, ili da svi zajedno surađuju u sprezi na otimanju imovine građana i poduzetnika, možemo bez imalo susprezanja tvrditi da je stanje u pravosuđu katastrofalno loše.  Nakon trosatnog izlaganja predstavnika organizatora i gostiju govornika; saborskog zastupnika Damira Kajina, predsjednika udruge Korektiv Antona Bačoke, novinara  Darka Petričića, osnivačice Pokreta otpora – Riječani protiv korupcije Slavice Šota, predsjednice udruge Veronika Vere  i  urednice portala www.hazud.hr Nade Landeka, urednika portala www.hop-portal.com i novinara Igora Drenjančevića, poduzetnika i investitora dipl. politologa Gojka Mraovića, hrvatske iseljenice i borca protiv korupcije gdje Ljubica Koenig,  zlatara Paška Kačinarija, dipl. pravnika Krunoslava Isakovića,  vrlo konstruktivnoj debati  pridružili su se i brojni drugi govornici između ostalih bivša čelnica udruge Franak Katarina Lucić, potpredsjednik udruge Blokirani Antun Rupa, predstavnica Udruge nezadovoljnih i diskriminiranih građana Hrvatske Marija Cvrtak , predsjednica podružnice UDNG Varaždin Snežana Častven, Žarko Flanjak iz pokreta Zajedno, poduzetnica sa Hvara Anka Popović, Karmela Lauc, aktivisti Neno Koljaja, Branko Čačuga, Zorica Gregurić, kolumnistica portala www.hop-portal.com i akademska slikarica Ingrid Runtić,  novinar Ivica GrčarIvan Valek, oštećenici RBA austrijskih nelegalnih zadruga iz svih krajeva Hrvatske te  brojni građani. Sudeći po velikom odazivu na ovaj Okrugli stol, tema o kojoj se raspravljalo iznimno je bitna i važna kako za građane tako i za poduzetnike. Među sudionicima je nezamjetno sjedio, u posljednje vrijeme često viđen na TV ekranima Krešimir Macan, ugledni  hrvatski PR stručnjak specijaliziran za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici i nove medije, direktor tvrtke Manjgura – agencije  specijalizirane za odnose s javnošću.

Ovaj Okrugli stol jedinstven je po mnogo čemu: kao prvo, na njemu je putem videa sudjelovao i poduzetnik Anđelko Jagečić, koji je zbog bolesti bio spriječen osobno nazočiti a koji je svojim riječima upečatljivo opisao što je njemu, njegovim tvrtkama i djelatnicima učinilo hrvatsko pravosuđe. Jagečić je hrvatski branitelj, nositelj Spomenice Domovinskog rata (1991), nekadašnji sportaš, koji nije klonuo u najtežim životnim situacijama, niti pred  napornim sportskim i poduzetničkim aktivnostima, međutim neučinkovito hrvatsko pravosuđe ozbiljno je načelo njegovo zdravlje.  Godine parničenja u kojima je protiv njega podneseno čak deset kaznenih prijava, a od kojih su za osam već  donešene pravomoćne presude kojima se oslobađa optužbi, a devetom nepravomoćno. Znači da je zbog brojnih isceniranih procesa, namještaljki i podvala Jagečić više od 17 godina obilježen stigmom  prekršitelja zakona iako je pravomoćnim sudskim presudama dokazao da je zapravo on žrtva pravosuđa.  Po prvi put je danas premijeru doživio i kratki film o kriminalnim radnjama djelatnika sa  Općinskog i Županijskog suda u Požegi. Jagečić je uvidjevši da USKOK i DORH slabo zapažaju, sam podigao kaznene prijave tražeći procesuiranje odgovornih predsjednika tih sudova neposredno odgovornih za pravilan rad suda, a ne samo djelatnika, no kaznene prijave još uvijek se nalaze u statusu „čekanja“.

Na samom početku  Okruglog stola uz izlaganja su prikazane i fotoprezentacije nezakonitih, nadopunjenih, nadopisanih, krivotvorenih ili brisanih sudskih rješenja, a i onih donešenih  – nedjeljom.

(Drago Raspudić – rješenje Županijskog suda donešeno nedjeljom  kalendar 2011 godina – nedjelja 26.06.2011., Drago Raspudic – krivotvorine  NADA LANDEKA-DUGO SELO 007)

Osnivačica Pokreta otpora – Riječani protiv korupcije Slavica Šota vrlo je rječito pozvala sve prisutne na prekid šutnje, na otpor korupciji i kriminalu u sudstvu, te da svatko od  njih da svoj doprinos u raskrinkavanju korupcije i kriminala.

Saborski zastupnik Damir Kajin izložio je svoje viđenje o stanju u pravosuđu, ili bolje rečeno o pravosudnoj močvari. Kajin je stanje u pravosuđu jako dobro upoznao kroz višemjesečno aktivno pomaganje oštećenicima nelegalnih RBA zadruga i nelegalnih kreditnih ureda, za koje i danas malo tko zna da su Izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju uspjeli spasiti svoje domove, te da je nadležni sud dužan donijeti presudu radi ništetnosti nelegalnih ugovora i javnobilježničkih akata, te odgodu ovrhe do pravomoćnosti presude radi ništetnosti.

okrugli stol4Darko Petričić, osim što je opisao najvažnije kancerogene zone hrvatskog pravosuđa, pročitao je i pismo zviždača i novinara Saše Radovića, koji bi rado bio sudjelovao na današnjem Okruglom stolu da ga hrvatsko krivosuđe po kratkom postupku nije osudilo. Bolje rečeno po „prijekom sudu“ s unaprijed donešenom osuđujućom odlukom.

Predsjednik Udruge Korektiv Anton Bačoka na neposrednom primjeru ukazao je na probleme u hrvatskom pravosuđu, na ponašanje sudaca, i na situacije koje nužno i hitno treba mijenjati da bi građani bili adekvatno pravno zaštićeni.

okrugli stol5Nada Landeka, predsjednica udruge Veronika Vere i urednica portala www.hazud.hr na praktičnim je primjerima, uz foto prezentaciju  ukazala kako i na koji način hrvatsko pravosuđe ne funkcionira, odnosno kako se neposredno, pažljivim čitanjem sudskih rješenja, proučavanjem spisa,  može uočiti kriminal, postupci krivotvorenja, nadopisivanje sudskih rješenja, sudska rješenja donešena nedjeljom i drugo.

Dio pisma  koje je Božo Pendo uputio u Ministarstvo pravosuđa i Vladu RH, te ostalim institucijama u Hrvatskoj pročitala je Karmela Lauc; „Konkretni dokazi protiv nabrojanih kriminalaca, kao i ostalih pripadnika institucionalne zločinačke organizacije nalaze se u svim nadležnim represivnim državnim tijelima RH, ali i Vladi RH i drugim državnim institucijama, kao što su Ured predsjednika Republike, Sabor ili Ustavni sud RH, i na njih se nikada ne odgovara argumentirano i u skladu sa zakonima i Ustavom RH. Ako u arhivima nema tih dokaza, onda su sustavno uništavani, što nema veze sa mnom. Dokazi su putem predstavki i kaznenih prijava predavani u dužem vremenskom periodu od brojnih građana i organizacija hrvatskog društva i na njih se organizirana mafija uporno oglušivala. Da su optužbe dokazane, govori i činjenica da je mafija organizirano  provodila teror nad prijaviteljima, pokušavajući ih zastrašiti, proglasiti neubrojivima ili prisiliti na odustajanje od sudskog dokazivanja. Svirepost osvećivanja je bila strašna i zato je na vama odgovornost da ne dopustite mafiji provociranje nužne samoobrane i prirodne obrane života, prava i sloboda pojedinaca.“

okrugli stol 2Novinar Igor Drenjančević iznio je  otkrića o ratnim zločinima na području Škabrnje koja do danas nitko nije procesuirao. To je najteži zločin nakon II svjetskog rata, zločin genocida. Iako je sam došao do imena zločinca iz Škabrnje i Stupnog dola, naše pravosuđe nije reagiralo, a o svemu činjenice zna i norveški bataljun stacioniran na tome području. Hrvatska govori o kapetanu Draganu i što on jede u zatvoru, ali nitko ne traži izručenje Vasilija Vidovića, osobnog tjelohranitelja Vojislava Šešelja.

Poduzetnik i investitor, dipl. politolog  Gojko Mraović uz pomoć je Power Point prezentacije slikovito opisao stanje u hrvatskom pravosuđu. Suce je nadahnuto  označio kao Anđele i Demone, tj. one koji primjenjuju zakon i brinu o sudbini svakog čovjeka ili pravne osobe, i Demone, koji su koruptivno međusobno  povezani i koji su spremni upropastiti  ljudske sudbine internim i vanjskim dogovorima, koruptivnim radnjama, zbog nepotizma i sl.  Ukazao je na problem duljine sudskih postupaka, što je naročito bitno u poduzetničkom svijetu, gdje se rok naplate potraživanja putem suda produžuje i na 12 godina uslijed pojedinih sudskih odluka o odgodi ovrhe sve do konačnog rješavanja revizije, a što investitori i gospodarstvenici ne mogu financijski izdržati.

Ljubica Koenig, na Okrugli stol  došla  je čak iz Njemačke gdje živi. Gdja Koenig je jako  dobro upoznala otrovne krake hrvatskog pravosuđa koji su je jednom prilikom, za posjete Domovini, osudili na pritvor jer se suprotstavila pljački svoje imovine. Izvijestila je da je tijekom svoje borbe, koja je vrlo aktivna, o stanju u hrvatskom pravosuđu upoznala sve strane pravosudne institucije i europske sudove, kao i medije. Međutim, došla je do zaključka da građani moraju ujedinjeno i organizirano boriti se protiv korupcije, i to svakodnevno i bez posustajanja. Inače, za Hrvatsku i njeno gospodarstvo teško da ima nade.

Svojim izlaganjem šokirala je i Katarina Lucić,  bivša čelnica Udruge Franak na koju je vršen iznimno veliki pritisak,  posljednjih je tjedana praćena od strane nepoznatih osoba, doživljava prijetnje i fizičke napade, prijetnje na telefon, klevete putem medija. Zbog svega živi u strahu, sve prijetnje  prijavila je  policiji,  čiji službenik je moglo bi se reći, vrlo nehajno zaprimio kaznenu prijavu.  Unatoč prijetnjama, neću se dati slomiti, odlučno je rekla Katarina.

Ivica Grčar dao je zanimljive informacije. Upoznao je prisutne  sa propisima DSV-a  o mogućnosti smjene sudaca;„…ako to sam zatraži (zahtjev se podnosi Vijeću putem predsjednika suda u kojem taj sudac obnaša sudačku dužnost); ako trajno izgubi sposobnost obnašanja svoje dužnosti (što se utvrđuje na temelju pravomoćne odluke suda o oduzimanju poslovne sposobnosti ili na temelju pravomoćne odluke nadležnog tijela da su tjelesna i duševna svojstva takva da onemogućavaju obavljanje sudačke dužnosti); ako iz ponašanja suca ili njegovog odnosa prema radu proizlazi sumnja na trajni gubitak sposobnosti za obnašanje sudačke dužnosti, Vijeće može samostalno ili na prijedlog predsjednika suda odrediti da se sudac podvrgne liječničkoj prosudbi tjelesnih i duševnih sposobnosti; ako bude osuđen za kazneno djelo koje ga čini nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti; ako u skladu sa zakonom, zbog počinjenog teškog stegovnog djela, tako odluči Vijeće; ili kad navrši sedamdeset godina života.“

Grčar je na neki način pozvao i svoje kolege novinare da ne šute o koruptivno-kriminalnim radnjama unutar sudstva, te da iste razotkrivaju. Rekao je da je jedan od razloga ovakvog stanja u zemlji i pravosuđu činjenica da jedan broj novinara moraju često slušati svoje urednike, te da pišu teme po narudžbi, a sve je to razlog da se u javnosti ne objavljuje više priča  i činjenica o ovoj vrlo važnoj temi.

Pašk Kačinari ispričao je vrlo zanimljivu  genezu hrvatskog pravosuđa povezanog sa  još uvijek neprocesuiranom  pretvorbom i privatizacijom i  sa krađom hrvatske imovine. Pri tom je naravno spomenuo i nezaobilaznu Zagrebačku banku, o čemu Kačinari godinama istražuje i dokazuje nezakonitosti.

Anka Popović, baš kao i oštećenici RBA nelegalnih kreditnih zadruga doputovali su sa hrvatskih otoka. Popović sa Hvara a oštećenici RBA sa Raba.  Označene teme više su nego bitne i značajne, naročito za one koji su značajno oštećeni od nefunkcionalnog pravosuđa. Što učiniti? Zna li itko? Netko to mora rješavati, a i znati riješiti? – ozbiljno je uputila pitanje gdja Popović koja muku muči sa još uvijek neriješenim zemljišnim knjigama i posjedovnom stanju u katastarskoj općini u kojoj živi.

Sličnu priču iznio je i gospodin Branko Čačuga koji godinama vodi pravosudne bitke radi zaštite svoje imovine.

Neno Koljaja, poduzetnik i aktivist na razotkrivanju kriminala nelegalnih RBA zadruga, rekao je nekoliko  riječi o  aferi „nelegalni krediti“ uz koje se nužno nameće i pitanje, tko će oštećenicima nadoknaditi troškove, izgubljenu štetu, zdravlje, pa i život? Njegove riječi  najpažljivije su slušali oštećenici RBA austrijskih nelegalnih zadruga  među kojima su bili između ostalih i Mirko Dukić te Branko Hleb koji su i sami doprinijeli upoznavanju javnosti sa nelegalnim kreditima RBA austrijskih zadruga. U daljnju raspravu su se pitanjima i svojim iskustvima uključili i drugi sudionici.

Cijeli skup bio je osiguran i prisustvom dvojice zaštitara, koji su se tamo našli upravo kao pljuska institucijama, ODO, DORH-u,  pa i MUP-u koji godinama  ne reagiraju na učestale kaznene prijave osoba kojima su upućene ozbiljne prijetnje,  kao što je to  npr. slučaj sa bivšom čelnicom udruge Franak i čelnicom udruge Veronika Vere. Naprotiv, institucije zapravo dopuštaju da zlostavljači i progonitelji sustavno i svakodnevno vrše kaznena djela nad svojim žrtvama,  bez da im pruže potrebnu zakonsku zaštitu ili mjeru opreza. Upravo su iz tog razloga, na ovom Okruglom stolu  angažirani i privatni zaštitari, ponajprije kako bi se poslala slika u javnost, i  nadležnim institucijama da životi aktivista, boraca za pravdu i zaštitu drugih oštećenika jesu ugroženi prijetnjama, te fizičkim, verbalnim i medijskim napadima, ali i da se napadnuti neće ni u kom slučaju predati, već će se potruditi osigurati  osobnu zaštitu, kako fizičku tako i zakonsku.

Na žalost, zakon o zaštiti aktivista i zviždača do danas, i nakon pet godina čekanja, zviždači još uvijek  nisu dočekali. Bitno je naglasiti da su pojedini organizatori ovog skupa danima prije održanog događanja dobivali svakodnevne prijetnje, kojima se svakako treba pozabaviti MUP i ODO.

Zaključci ovog okruglog stola su da nova Vlada i Sabor oforme neovisno tijelo koje će biti sastavljeno od javnog bilježnika, sudskog vještaka, općinskog državnog odvjetnika, suca, pravnika, odvjetnika – koje tijelo će imati zadatak žalbenog tijela na postupanje sudaca.

Da neovisno tijelo, koje nije sastavljeno od sudaca, već od ljudi iz pravne struke, odlučuje na temelju izvješća posebne komisije iz točke 1. o skidanju imuniteta sudaca i podizanju kaznene prijave sukladno zakonu.

Da se uvede obveza sudskih tijela da u svojem radu, i pri donošenju svojih odluka primjenjuju zakone koji su na snazi u RH, i sudsku praksu najviših sudova RH, te praksu  europskih sudova, odnosno da se primjenjuje jedinstvena sudska praksa.

Pri objavi sudskih odluka na e-pločama (na internetu) mora se primjenjivati pravilo o anonimizaciji sudskih odluka, tj. primjenjujući propis o zaštiti osobnih podataka

Radi sigurnosti stjecanja nekretnina, gruntovnica i upis vlasništva u zemljišne knjige trebaju se riješiti na način da javni bilježnici, kao i u slučaju sudskog registra imaju obveze provjere stanja u zemljišnim knjigama prije prodaje nekretnine, isprintaju z.k. izvadak, pridruže ga ugovoru, ovjere dokumentaciju, te odmah po ovjeri i potpisu stranke, dostave odmah internetom podatak da je nekretnina prodana, tj. radi stavljanja zabilježbe.

Uvesti obvezu sucima plaćanja  police osiguranja radi naknade štete uslijed nesavjesnog poslovanja sudaca. Kaznene prijave i prigovori moraju se rješavati u zakonom zadanom roku. Iste ne smiju ležati u ladicama.

Ograničiti moć i ovlasti sudaca smjenom korumpiranih, nezakonite sudske odluke koje su donijeli suci zlouporabom položaja i nesavjesnim obavljanjem ukinuti.

Zakonom onemogućiti donošenje različitih sudskih odluka o jednakim pravnim stvarima

Odrediti uvjete pod kojim Državno odvjetništvo pokreće istragu protiv sudaca

Omogućiti građanske tužbe protiv sudaca za nanešenu štetu nezakonitim aktima (ne isključivo protiv Države)

Suce na više položaje imenovati putem sudjelovanja građanskih udruga pravne struke koji prate rad sudaca

Pokrenuti postupak ispitivanja porijekla imovine sudaca, te načiniti popis rodbinski i obiteljski povezanih sudaca na sudovima (zbog nepotizma).

Ukinuti praksu da suci sami sebe tuže ili sami sebe opravdavaju temeljem zahtjeva o očitovanju Ministarstva pravosuđa, omogućiti zakonom da Pravosudna inspekcija nema samo status pozornika, već i da stvarno djeluje kao inspekcija koja utvrđuje povrede zakona

Svi sudionici Okruglog stola suglasni su da se ovakve aktivnosti  moraju pojačati, da se na problemima u pravosuđu mora svakodnevno  raditi, jer je stanje u pravosuđu alarmantno, dramatično i apsolutno neodrživo.  Pravosuđe odnosi živote građana, guši proizvodna poduzeća, krade elan i snagu poduzetnicima, otima imovinu, i nitko ne radi ništa da stanje bude bolje.

Sudionici Okruglog stola i organizatori   stoga su  usuglasili stajalište da će uskoro opet održati slične akcije. Niti bojkot TV kuća, kojima očigledno nije dovoljno zanimljiv skup sa preko stotinu ljudi, predsjednika udruga, političara, stručnjaka i gospodarstvenika nije obeshrabrio učesnike. Cijeli skup je snimljen, i već sutra biti će dostupan javnosti putem web portala i društvenih mreža.

Nada Landeka