James Lyon : DODIK ĆE IZAZVATI RAT U BiH-i

0
1462
milorad-dodikBivši službenik Europske unije predviđa rat u Srbiji, Bosni, Kosovu i Makedoniji u slučaju provedbe najavljenog Dodikovog referenduma u samozvanoj Republici Srpskoj
U dugom i analitičkom tekstu za američki magazin “Foreign policy” dr. James Lyon, dugogodišnji ekspert za balkanska pitanja istaknuo je veliku mogućnost izbijanja rata sa nesagledivim posljedicama u slučaju provedbe srpskoga referenduma u takozvanoj Republici Srpskoj. Kao što je poznato, Milorad Dodik, čelnik srpskoga entiteta u Bosni i Hercegovini već mjesecima uporno zagovara srpski referendum glede  srpske autonomije u sklopu sudstva i tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Izdvajanjem iz okrilja legislativne vlasti Bosne i Hercegovine, Srbi bi po mišljenju dr. Jamesa Lyona načinili prvi korak ka nasilnom otcjepljenju od Bosne i Hercegovine. Srpsko insistiranje na zasebnosti suda i tužiteljstva nije ništa drugo nego srpska secesija na mala vrata. Šef Međunarodne krizne grupe za bivšu Jugoslaviju ( International Crisis group) u Beogradu u razdoblju od 1999 – 2008. godine, potom i službenik ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu, tvrdi kako bi takav izazivački potez Srba prouzročio rat širokih razmjera. Spirala ratnog požara imala bi epicentar u Bosni i Hercegovini, ali bi se ratni sukobi proširili i na Kosovo, jug Srbije i Sandžak, kao i na Makedoniju. Sve ovo James Lyon predviđa imajući u vidu usku povezanost etničkog i vjerskog elementa na trusnom balkanskom području. Njegovim zapažanjima svakako treba posvetiti pozornost, jer je u pitanju čovjek koji je ravno trideset četiri godine karijere posvetio proučavanju Balkana, te je sterkao i visoka sveučilišna zvanja obrađujući povijesne teme balkanskih prostora, kao i teme vezane za političke znanosti i međunarodne odnose. Amerikanac James Lyon je magistrirao na Sveučilištu  Brigham Young University na temu međunarodnih odnosa ( International Relations ), a doktorirao jena Sveučilištu u LOs Angelesu u Kaliforniji, opet proučavajući povijest i političke odnose na Balkanu. Trenutačno je angažiran kao istražitelj Centra za studije jugoistočne Europe u austrijskome Grazu.Za njega se, bez ikakve dvojbe, može kazati da je istinski ekspert za područje Balkana.
U autorskome tekstu objavljenom u  političkom magazinu “Foreign Policy” Lyon ističe kako niti Bruxelles, niti Washington, nemaju nikakvih konkretnih načina odvratiti Milorada Dodika od referenduma, te se i EU i SAD samo  uzaludno nadaju da će srbijanski premijer Aleksandar Vučić ubijediti Dodika da odustane od čvrste nakane o provedbi srpskog referenduma. No, dr. James Lyon, zahvaljujući devetogodišnjem boravku i radu u Srbiji u sklopu organizacije International Crisis Group, jako dobro zna da Vučiću kao Dodikovom prvom savezniku i istomišljeniku tako što uopće ne pada na pamet, jer i sam priželjkuje referendum i cijepanje Bosne i Hercegovine. Stoga je, prema uvjerenju Jamesa Lyona, rat na širem prostoru balkanskih zemalja, gotovo neizbježan. Ova zloslutne, ali posve realne prognoze Lyona, utemeljene na objektivnim pretpostavkama, možemo lako povezati i sa trodnevnim posjetom Aleksandra Vučića Moskvi i njegovom patronu Vladimiru Putinu. Znakovito je da Srbija upravo sad nabavlja rusko naoružanje  upravo u ovom trenutku kad se njezin politički satelit Milorad Dodik sprema na razbijanje Bosne i Hercegovine. Naravno Dodik ništa ne radi i ne planira i ne priprema samoinicijativno bez znanja i odobrenja Vučića i Putina. I zato je James Lyon itekako u pravu kad tvrdi da je Putin u Dodiku i Vučiću dobio dvije produžene ruke na Balkanu radi izazivanja nemira i nereda na jugoistoku Europe. Pritom, Putin uopće nije morao posezati za bilo kakvim posebnim ulaganjima ili diplomatskom energijom, jer je u dvojici fanatičnih rusofila Vučiću i Dodiku njihovim samoinicijativnim nuđenjem usluga Rusima tako što dobio na dar. I nema sumnje kako je u takvom razvoju situacije u Bosni i Hercegovini moguć i scenarij već v đen u Gruziji, Moldaviji ili Ukrajini, gdje su redom Rusi umiješali prste u izazivanju političkih kriza, a u Ukrajini i u otpočinjanju rata. I koliko god lider bosanskih Srba Milorad Dodik nakon obznanjivanja Lyonovoga autorskog komentara u “Foreign Policy” iskazivao prepoznatljivu netrpeljivost, odbojnost i zgražavanje nad njegovim političkim osvrtom, sigurno je da ocjene i prosudbe Jamesa Lyona treba shvatiti vrlo ozbiljno, budući je on cijeli život i karijeru posvetio temeljnom istraživanju etničkih, vjerskih i ideoloških protimbi na jugositoku Europe.
LYONUostalom, to najbolje potvrđuje njegov životopis. James Lyon je autor djela “Srbija i balkanska fronta 1914,” a oblasti nejgovog znanstvenog rada vezane su za rane dvadesete godine na Balkanu, prvi svjestki rat, islam na Balkanu, nacionalizam u bivšoj Jugoslaviji, kao i nakon njezinog raspada, Daytonski mirovni ugovor iz 1995, pitanja tranzicijske pravde u balkanskim uvjetima. Dr. James Lyon je i vrsni poliglot, te pored maternjeg engleskog, odlično vlada i njemačkim, ruskim, hrvatskim i srpskim jezikom. Sve to ne smeta traktoristu iz Laktaša Milorada Dodika nazvati Jamesa Lyona vucibatinom i psom rata, kao i lobistom bosanskih muslimana. Napad je najbolja obrana i tim geslom se služi i lider bosanskih Srba Milorad Dodik. Njemu je kristalno jasno kakvu bi sudbinu doživjela njegova umjetna i krvava tvorevina, satkana na masovnim ubojstvima i protjerivanju stitina tisuća Hrvata i Bošnjaka na etnički očišćenom teritoriju Republike Srpske. Zato bi Dodikovom provizoriju od kvazi države unutar međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, umjesto riječi entitet bolje pristajala riječ genocitet. Istina je da Bosna i Hercegovina ne funkcionira kao potpuna država u pravom smislu riječi, najviše zbog politike remetilačkog srpskog faktora, onda i zbog očite političke opstrukcije Bošnjaka na štetu Hrvata u Federaciji BiH, i zato i jest u državno – pravnom smislu definirana više kao protektorat međunaordne zajednice nego kao čvrsta i stabilna država. Kako god bilo, Milorad Dodik je skupa sa Vučićem i njihovim zajedničkim pokroviteljem rušenja BiH Vladimirom Putinom najmanje pozvan govoriti i delati u procesu razbijanja i rasturanja i tako organizirane države. Nastave li Srbi sa ovakvom politikom provokacija, nije daleko dan kad će ih SAD i EU kao i devedesetih godina prošlog stoljeća ponovno silom oružja upozoravati gdje im je mjesto i dokle istinski dosežu njihove teritorijalne pretenzije, sigurno u daleko manjem dosegu od onog o kojemu i Dodik i Vučić zajedno snuju i ratne planove s Rusima kuju.
Dragan Ilić