CHRISTOPHE DOLBEAU – PRAVA ISTINA O USTAŠAMA

0
1348

SONY DSC

Véridique Histoire des Oustachis

Hrvatski ustaški pokret, osnovan početkom 1929. godine, zajedno sa svojim vođom Ante Pavelićem (1889-1959), prečesto se prikazuje kao mračna skupina ubojica koju pod krinkom fašista vodi jedan psihopat.

Ustaški pokret nije nimalo bila balkanska verzija fašizma. Pokret su prvenstveno činili nepokolebljivi domoljubi ogorčeni tlačiteljskom klimom u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji, ali i pokret koji je izržavao vrstu radikalizirane političke tradicije hrvatskog zemljoradništva i kršćanskog socijalnog nauka. Suočeni sa zločinima srpskih četnika, ustaše rano postavljaju okvire za vođenje tajne i oružane borbe. Ovo je istinska priča u knjizi koja se oslanja na brojne hrvatske i strane izvore u cilju praćenja osnivanja ustaškog pokreta, organizacija u hrvatskoj dijaspori (Austrija, Kanada, Italija, SAD, Australija), atentat na kralja Aleksandra, 9. listopada 1934. u Marseilleu, komplicirani odnosi sa ostalim fašističkim režimima, te konačno proglašenje, 1941. godine, Neovisne Hrvatske Države. Knjiga ilustrira svu težinu te ideje čiji je cilj bio izgradnja države ex- nihilo , i to na teritoriju okupiranog od stranih vojski i izložen napadima naoružanih neprijateljskih banda.

Detaljno su također prikazani detalji koju su nepoznati francuskoj javnosti, a koji su vezani za kraj rata kojeg prati zastrašujući jugoslavenski democid u Bleiburgu, u svibnju 1945. (300.000 hrvatskih vojnika i gotovo isto toliko civila), izručeni od Britanaca Titovom krvnicima), ali istovremeno nastavak gerilske borbe, atentati u inozemstvu, kao i nevjerovatan bijeg Ante Pavelića. Autor također osvjetljuje ulogu tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, primasa Alojzija Stepinca. Ova knjiga, koju upotpunjuje opća i podugačka bibliografija, stavlja povijesne događa u svoje okvire, te je ona stoga neophodno štivo za spoznaju istine o događajima jedne izuzetno tragične prirode.

Christopher Dolbeau je rođen 1953 u Francuskoj. Bivši je profesor engleskog jezika. Piše za brojne francuske i inozemene publikacije (Rivarol, Écrits de Paris, Défense de l’Occident, La Revue universelle, Présent, Studia Croatica, Tomislav, Hrvatski list, Razón española, Lodestar, The Occidental Observer) Od 1970. do 1990. bio je blizak hrvatskoj nacionalističkoj emigracije kod koje objavljuje članke. Dolbeau je posebno usredotočen na probleme u bivšoj Jugoslaviji i kojima je on posvećuje nekoliko knjiga. (Ante Pavelic, 1889-1959 ; Le Panserbisme, cancer yougoslave ; La Croatie, sentinelle de l’Occident ; Les Forces armées croates, 1941-1945, France-Croatie, une vieille amitié). Također je objavio nekoliko knjiga o povijesti fašizma ( Les Parias; Fascistes, pseudo-fascistes et mal-pensants) kao i o borbi protiv komunizma u Europi (Les Sacrifiés de Yalta ; Ce qu’on ne vous a jamais dit sur la guerre d’Espagne; Face au bolchevisme: Petit dictionnaire des résistances nationales à l’Est de l’Europe, 1917-1989).

Knjiga (424 stranice – na francuskom jeziku) se može naručiti na adresi :

AKRIBEIA – 45/3, route de Vourles – 69230 Saint-Genis-Laval – France

(www.akribeia.fr)