Lista gubitnika izbora: vrištavi prištavac, mali od mosta, lovci na zadnju kunu, nesuđeni mornari, banditosi i politički pokojnici

0
1017

Sitno se broji. Preostalo je još  samo 6 dana do parlamentarnih izbora. Po paničnom stiskanju na gas i  zaglušujućoj buci rijetko suvislih ali uvijek vrištavih poruka u kojima se busa u vlastita junačka prsa dok se svi drugi provlače kroz prljavštinu, uvijek  je moguće prepoznati glasove onih koji se osjećaju najviše ugroženima  u ovoj izbornoj utrci, odnosno –  moguće je namirisati buduće gubitnike.

milanovicVrištavi prištavac zasada drži prvo gubitničko mjesto, osobno i kao čelnik stranke. Jučer ga je sigurno i temeljito potvrdio kada je slavodobitno usporedio Domovinski rat s limenim vojnicima i igrama za djecu. Ne znam tko ga savjetuje, ali i budala bi shvatila da mu taj ne čini dobro. Ako pak Milanović sam na licu mjesta izmišlja takve nebuloze, treba se postaviti ozbiljno pitanje o njegovim mentalnim i zdravstvenim  sposobnostima. Lista njegovih verbalnih ispada i štete koju je time čak i međunarodno prouzročio Hrvatskoj je već sada preduga.

tulum s deložacije živi zidSlijedi ga mali od Mosta, Božo Petrov, koji je balaviji nego što smo se pribojavali. Djeluje kao dijete koje se pred kamerama ukočilo od straha da ne zaboravi stihove pjesmice koju mora izrecitirati napamet. Pitanje je samo, tko mu je politička mamica i tatica?  Vjerojatno isti oni koji su politički roditelji i živozidaškim balavcima. Buntovnik Pernar guta knedle i nevidljive suze pred kamerama,  pojačano trepće i osmjehuje se, i to čini sve odjednom i u isti mah, kako bi pridobio bar jednu bakicu i njezinu zadnju kunu. A ako u tome uspije, brže-bolje to objavi na fejsu, na stranici Živog zida. I još se ponosi time o čemu HOP portal uporno piše već skoro godinu dana: da je sretan kada ljudima može uzeti zadnju kunu koju mu ovi naivci dobrovoljno daju. Bakici ne znamo ni prezime, no to Živom zidu nije važno, važno im je samo to da će im dati zadnju svoju kunu. žz zadnja kuna

Na svom skupu u hotelu Laguni prije dva dana okupili su se svi čelnici Živog zida, svi supredsjednici, čitava elita tih besposličara koja je namirisala zov saborskih plaća, a izgleda i čitavo njihovo biračko tijelo sa svim svojim udovima. Ne želim ukazivati na znakovitost datuma održavanja ovog skupa i američke Noći vještica koja i u nas postaje sve popularnija, ali činjenica jest da živozidaški čelnici ne trebaju ni prerušavanje za tu prigodu. Dakle, svi živozidaši koliko ih po Hrvatskoj ima, iz hotela su krenuli prema Trgu bana Jelačića na grah i kobasice. Stotinu ili dvije. Jaka stranka. Da ih je toliko dolazilo na takozvane obrane deložacija, možda bi koju bili i obranili.

Ako drugo mjesto ove liste gubitnika dijele Most i Živi zid, josipović s udaraljkamaitijesno u stopu ih kao treći slijedi bivši predsjednik Josipović koji se mudro drži po strani nakon svog zadnjeg muzičkog i političkog fijaska reklamnog spota s palicama. Atmosfera osunčanog groblja na Svisvete mu jako dobro stoji, djeluje odmjereno i gospodski. Možda da nabrzaka, za 0 kuna snimi još jedan spot na groblju, ionako je politički pokojni, baš kao i njegovi koagulanti Kosor i Čaćić, jer – više autoironije bi biračko tijelo u ovom trenutku bar nasmijalo. Naime, teško je probaviti izborni cirkus kojemu svjedočimo i dobro je što kratko traje (hvala predsjednici!).

Ideesovci samo što se nisu otcijepili, jer ako ih ne shvate ozbiljno iz Zagreba; oni će čilo prijeći – Talijanima. Miletić sav nasmijan guli jabuke, i na njima pokazuje svoje praktično znanje ekonomije. Njegovi birači vjeruju da je to znanje sigurno bolje od onoga u jedrenju stranačkog kolege Lorencina. Jer, naime – i Miletić se bavi jedrenjem, ali se nije izvrnuo u more kao Lorencin zajedno s još dvojicom vrsnih mornara i ministara. Turisti Talijani pomno prate političku klimu u Istri i podržavaju naravno, IDS. Kao i živozidaše, koje otvoreno podržava pokret 5 zvjezdica Beppe Grilla. Uglavnom, dragi Istrani, može vam se zaista dogoditi da kao neovisna „regionalna  čestica“ završite u Italiji. U tom trenutku ćete zaista saznati što znači – postati manjina.

banditićBandić, banditosice i banditosi su još siti od prošlog vikenda kada su dobili svaki po šnitu kruha namazanu mašću, oni će na grah slijedećih dana, tako da budu siti i zadovoljni na biralištima. Dobro je da Milanovićeva supruga nije uključena u kampanju kao nutricionist, vjerojatno bi predložila da Bandić reže tanje šnite i ukloni mast, čisto zbog zdravstvenih razloga. Zašto ubijati sporo kancerogenim namirnicama, kada se to može i brže, bez ikakvih namirnica? Zbog Bandićevog političkog iskustva i omiljenosti koju uživa među građanima koji su toliko izgladnjeli da su sretni kada im netko ponudi i obećanje uz osmijeh, razvidno je da je Bandić na samom začelju ove moje osobne liste gubitnika na predstojećim izborima.

Domoljubna koalicija s HDZ-om i  Karamarkom, vodi vrlo umjerenu i tihu kampanju. Nema nikakvih ekscesa, ispada, uvreda niti izazivanja. Milanović naravno, kao pravi narogušeni pijevac pokušava sve moguće da suparnika izbaci iz takta, ali taktika ignoriranja se za sada pokazuje ispravnom. Bilo je malo naivno vjerovati da će se Karamarko odazvati na Frljićev seksualni zov u HNK Rijeka. Prvo, Karamarka na taj način zanimaju samo žene, a drugo, nedavno je dobio dijete i ima pametnijeg posla. Tako da se Frljić pokunjano vratio svojoj omiljenoj djelatnosti u kazalištu: „pišanju“ i bljuvanju.

Pupovac je apsolutni rekorder ove liste gubitnika predstojećih parlamentarnih izbora i kao takav ne treba poseban komentar. Ima još stranaka i političara koje nisam spomenula na ovome mjestu, no pred nama je još tjedan dana…Na kraju, najvažnije će biti ipak da Hrvati i Hrvatice kao i svi građani naše domovine koji ju iskreno ljube i poštuju ne budu stvarni gubitnici nakon ovih izbora.

Ingrid Runtić