I.Z. ČIČAK -HHO:’UREDNIKU ‘BRANITELJSKOG PORTALA’ KRŠENA LJUDSKA PRAVA NA SUDU’

0
964

 

 Cicak-Ministar-Jovanovic-je-divljak-a-Skansi-neobrazovani-primitivac_ca_large

Predmet: Slučaj g. Mladena Miloševića

Zagreb, 8. studeni 2015.

Poštovani,

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ovim putem želi upozoriti na kršenje ljudskih prava g. Mladena Miloševića iz Knina. Naime presudom Županijskog suda u Šibeniku broj: K-13/14 od 14. studenog 2014., koja je djelomično preinačena presudom Vrhovnog suda RH broj: I KŽ-17/15 od dana 23. travnja 2015. g. Milošević je osuđen zbog kaznenog djela iz čl. 246. st. 2 u svezi st. 1. KZ/11 te čl. 279. st. 1. KZ/11 na kaznu zatvora od 1 godine i 10 mjeseci. Prvostupanjski postupak vodila je sutkinja Jadranka Biga Milutin. HHO je pomno pratio cijeli slučaj s obzirom da se radilo o presudi izrečenoj uredniku braniteljskog portala iz Kninaa – Tvrđava Knin, ali i čelniku udruge lječenih od PTSP-a.

Uvidom u materijale iz sudskog spisa ne možemo se oteti dojmu da je cijeli postupak vođen na suspektan način što ukazuje na moguće nepravilnosti u radu našeg pravosuđa. Nakon provedenog sudskog postupka ostaje dojam da se radi o političkom procesu protiv g. Miloševića zbog oštre kritičnosti portala Tvrđava Knin prema sadašnjoj vlasti.

Uz to, pokretanje kaznenog postupka protiv g. Miloševića koincidira i s otkazom njegovoj supruzi Janji, koja je radila u Ministarstvu obrane RH, a kojeg je dobila 2014., što dovodi u pitanje egzistenciju obitelji Milošević sa troje djece od kojih je dvoje malodobno.

Poštujući pravomoćnu presudu moramo upozoriti da nas posebno iznenađuje odluka predsjednika Županijskog suda Sanibora Vuletian, kao suca izvršenja, kojom se g. Maldena Miloševića šalje na izvršenje kazne zatvora usprkos činjenici da boluje od teškog oblika PTSP-a. Prema mišljenju liječnika njegovo upučivanje na izvršenje kazne moglo bi biti za njega kobno. Izvršili smo uvid u njegovu cjelokupnu medicinsku dokumentaciju a kontaktirali smo i prof. dr. Gorana Dodiga, vodećeg neuropsihijatra na hrvatskom jugu koji je potvrdio naše mišljenje, izraživši zabrinutost zbog ovakve odluke Županijskog suda u Šibeniku. Naime, upravo je prof. dr. Dodig lječio Mladena Miloševića te je izrazio iznaneđenje da sudac izvršenje Saborin Vuletin nije uzeo u obzir i njegovo mišljenje kao i mišljenja drugih lječnika. Na taj, krajnje neuobičajen način, sudac izvršitelj sebe je postavio u poziciju psihijatra nadvještaka za što nema niti stručne niti druge kvalifikacije.

S obzirom na činjenicu da je g. Milošević teško bolestan s prijetećim fatalnim ishodom u slučaju njegova zatvaranja, Odbor poziva nadležne pravosudne institucije da se izvršenje kazne zatvora g. Miloševiću odgodi u skladu sa postojećim zakonima RH i iz humanih razloga te da se na taj način spriječi kršenje ljudskih prava hrvatskog branitelja g. Mladena Miloševića.

S poštovanjem,

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik